Primăria vrea să elimine un teren din rezervația naturală Ocna Veche. Dinozaurii de plastic par mai importanți ca natura

Primăria vrea să elimine un teren din rezervația naturală Ocna Veche. Dinozaurii de plastic par mai importanți ca natura by ianuarie 25, 2018 0 comments

Administrația locală pregătește eliminarea unui teren din perimetrul estic al rezervației Sărăturile Ocna Veche. La o primă vedere, terenul pe care primarul anunța Parcul cu Dinozauri, figurează pe site-urile de specialitate ca fiind în perimetrul protejat al Sitului Natura 2000. Informația nu a putut fi însă comparată cu bazele de date oficiale din România, deoarece acestea nu pot fi accesate.

Consiliul Local va aproba astăzi cartea funciară a terenului de deasupra Lacului Tarzan, din care au fost excluse condițiile specifice care limitează construcțiile în aria protejată.

InfoAries.ro a sesizat atât curatorii rezervației, dar și Ministerul Mediului precum și asociațiile de protecție ale naturii.

Prin eliminarea sarcinilor specifice, investițiile turistice anunțate de municipalitate ar încălca principiile europene în domeniu. Normele europene vorbesc despre un turism în care protecția mediului trebuie să fie prioritară.

Proiectul de hotărâre ce va sta astăzi pe masa Consiliului Local prevede dezmembrarea imobilului înscris actualmente în cf 63320, Turda, nr. Cadastral 63320 în suprafață de 15.304 metri pătrați. Terenul este situat deasupra lacului Tarzan iar proprietar e municipiul Turda.

Consiliul Local este chemat să dezmembreze imobilul întreg într-o nouă parcelă, care va fi înscrisă în cartea funciară cu mențiunea liber de sarcini.

La o primă vedere, terenul se află însă în perimetrul protejat al Sitului Natura 2000. De altfel, terenul de la lacul Tarzan nu ar fi singurul considerat în perimetrul de protecției al rezervației naturale. Terenul care pleacă de la Strada Agriculturii spre intrarea Salinei Turda în perimetrul nordic al rezervației naturale este deasemenea o arie protejată. Și pentru acesta primarul anunța planuri, aceea de a permite construirea de pensiuni turistice.

Potrivit site-ului https://www.protectedplanet.net/, care monitorizează date ale rezervațiilor naturale din lume, porțiunea de teren figurează în perimetrul Rezervației Naturale Ocna Veche, la limita sa sud-estică.

null

null

Schița Primăriei Turda

null

null

Perimetrul listat de baza internațională de date

Informația nu a putut fi însă verificată prin intermediul bazei de date oficiale, din România. Site-ul http://www.biodiversity.ro/n2000 care ar fi trebuit, potrivit Ordinului 2387/2011 să asigure accesul la hărțile ariilor protejate, nu poate să fie accesat. Situația este cu atât mai neclară și ambiguă cu cât din proiectul de hotărâre lipsesc punctele de vedere sau opiniile curatorului Rezervației Naturale, firma GreenViro din Cluj.

InfoAries.ro le-a solicitat celor de la GreenViro să precizeze dacă autoritățile locale au înștiințat în scris curatorul cu privire la acțiunile privind investițiile publice și modificările de carte funciară din proximitatea ariei protejate. Nemet Eniko, reprezentanta firmei GreenViro a precizat pentru InfoAries.ro că administrația locală și curatorii ”poartă discuții dese”. Nemet Enika a promis că firma curator va transmite un punct de vedere, în cursul zilei de joi.

În același timp, InfoAries.ro a sesizat și Ministerul Mediului și alte trei organizații de mediu, din România, pentru a monitoriza situația.

Zona Sărăturile Ocna Veche a beneficiat de un proiect finantat de Uniunea Europeana din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu prin intermediul căruia s-aufacut inclusiv hărți GIS. Zona este declarată arie protejată cu două tipuri de habitate, specii anuale de plante care colonizează habitatele nisipoase și umede saline și specii de plante asociate mlastinilor halofile panonice și ponto-sarmatice. 

Puteți consulta baza de date internațională aici

Proiectul de hotărâre e disponibil aici 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.