Primăria Turda vrea să construiască locuințe sociale dar e pe cale să dezavantajeze familiile cu cele mai mari probleme sociale, cele cu mai mulți membri. Municipalitatea a cerut votul Consiliului Local pentru un studiu de fezabilitate privind construirea de locuințe sociale în Turda. Proiectul, unul ambițions, în valoare de 12,8 milioane de lei este însă unul ineficient pentru scopul propus deoarece exclude posiblitatea acordării de locuințe sociale pentru familiile cu peste 3 membri
Locuințele sociale ar urma să fie grupate în 6 blocuri care ar trebui să fie construite la Turda prin finanțarea guvernamentală și fonduri ale bugetului local.
Consiliul Local Turda a aprobat la mijlocul săptămânii trecute un proiect de hotărâre de construire a unui ansamblu de locuințe sociale în zona Intrarea Negru Vodă. Municipalitatea vrea să obțină bani pentru șase imobile care să grupeze 72 de apartamente.
Proiectul este unul ambițios cu o valoare de 12,8 milioane de lei iar banii ar urma să vină din fonduri guvernamentale, europene sau din fonduri proprii. Este pentru prima dată când Primăria Turda vine cu un proiect major de construire a locuințelor sociale însă forma propusă este una ineficientă ori cel puțin una incompletă.
Proiectul își propune potrivit studiului de fezabilitate din hotărârea Consiliului Local să rezolve ”probleme grave de cazare în condiții decente a persoanelor fără locuință și care pot beneficia conform legii de locuință socială”.
Proiect ineficient ce ignoră realitățile sociale
Studiul de fezabilitate a proiectului a fost întocmit și în baza Legii Locuinței 114/1996 și ar fi trebuit să respecte Anexa 1 din actul normativ amintit. Legea 114 stabilește un set minim de condiții pentru ca o locuință să fie considerată convenabilă pentru locuire: acces liber individual în spațiul de locuit fără tulburarea posesiei și a folosinței de către o altă persoană sau familie, spațiu pentru odihnă, pentru prepararea hranei, grup sanitar, acces la apa curentă, energie electrică și evacuarea controlată a a apelor uzate și reziduurilor menajere.
Studiul de fezabilitate precizează că ar urma să se construiască 24 de apartamente cu suprafața utilă de 40 mp, cu o cameră și 48 de apartamente de 54 mp suprafață utilă, cu 2 camere. Proiectul respectă suprafețele menționate în Legea Locuinței dar ignoră realitățile sociale. De regulă, familiile cu probleme sociale sunt familii cu mai mult de 3-4 membri. În forma proiectată, de apartamente cu 1 sau 2 camere, locuințele sociale vor putea fi atribuite doar tinerilor fără familie sau familiilor cu maximum doi membri.
Proiectul celor 72 de apartamente este unul care nu oferă condiții optime de locuire pentru familiile cu 3 sau mai mulți membri. Studiul de fezabilitate menționează că la apartamentele de 2 camere zona de noapte ”este relativ separată de zona de zi prin intermediul unui degajament”. Imaginați-vă că aveți o familie de 4 persoane și printr-o nefastă întâmplare vă pierdeți casa și ajungeți într-o locuință socială. Veți dispune de o nouă casă cu 2 camere ”relativ separate” între ele. Se presupune că locuind în apartamentul cu 2 camere ”relativ separate”, cu nevasta și doi copii, veți merge zilnic la muncă și vă veți putea și odihni. Repartizarea apartamentelor cu 2 camere familiilor mai numeroase nu doar că încalcă prevederile legale referitoare la locuire, dar ar transforma locuirea într-o astfel de casă într-o perfectă harababură.
Arhitecții spun că proiectul poate fi modificat pe parcurs
Studiul de fezabilitate a fost realizat de firma SC Construct Proiect srl din Cluj. Arhitecții spun că au făcut proiectul la recomandarea Primăriei Turda, colaborând doar cu cu serviciul de investiții al municipalității și nu cu serviciile sociale. ”Nu vă pot da multe detalii deoarece nu am acordul beneficiarului. Atunci când am proiectat am discutat detaliile cu cei de la investiții, care au precizat cerințele lor”, explică arhitectul Paul Sârbu. Acesta spune că la discuțiile privitoare la elaborarea studiului nu au participat reprezentanți ai serviciilor sociale. Paul Sârbu a mai precizat că studiul de fezabilitate poate suferi modificări în faza de detaliere a proiectelor astfel că nu este exclusă reducerea numărului de apartamente și includerea unor apartamente cu trei sau patru camere.
Ce e important în proiectul de hotărâre?
Este pentru prima dată când municipalitatea propune un proiect major de construire a locuințelor sociale și refuză să propună variante de tip ”container”.
Proiectul este propus într-o zonă urbană și nu la marginea localității.
Lipseste includerea unor apartamente cu 3 sau 4 camere, pentru familiile mai numeroase. Majoritatea familiilor cu probleme sociale au peste 4 membri.
Lipsește un punct de vedere al Serviciului de Asistență Socială care să ofere o imagine de ansamblu asupra familiilor cu probleme sociale (număr mediu de membri, estimări ale costurilor de întreținere în raport cu veniturile).
Lipsește un aviz al comisiei de asistență socială.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.