Turda propune eliminarea apei meteorice din facturi. La Câmpia se vrea reducerea tarifului la apă

Turda propune eliminarea apei meteorice din facturi. La Câmpia se vrea reducerea tarifului la apă by aprilie 1, 2016 0 comments

Municipalitatea din Turda a anunțat procedura de dezbtatere publică pentru o hotărâre prin care se urmărește eliminarea apei meteorice din factura de apă-canal, pentru  persoanele fizice și juridice din Turda.

La Câmpia Turzii, liberalii conduși de Dorin Lojigan fac presiuni administrative pentru reducerea tarifului la apă. In mod ironic, asistăm la o luptă politică în care liberalii propun politici sociale pentru populație iar social democrații le resping spunând că protejează investițiile.

Problema apei metetorice și a facturilor încasate pentru aceasta a izbucnit la nivel național încă de acum doi ani. Municipalitățile, care plăteau bani grei companiilor de apă și canalizare văd în taxa pentru epurarea apei meteorice o formă prin care operatorii de apă adună cu ușurință bani. Operatorii de apă spun că de fapt vinovații principali sunt autoritățile locale ce nu au amenjat un sistem separat de colectare a apei de ploaie. În loc să ajungă direct în rîuri sau văi, apele de de ploaie ajung în canalizare și trebuie ulterior să treacă prin stațiile de epurare, fapt care generează costuri.

Începând mai ales din 2015, mai multe orașe din România au luat decizia ca apa de ploaie să nu mai figureze în facturile companiilor de apă, dar modalitățile au fost diferite.

La Craiova facturile pentru apa meteorică au fost preluate integral de către bugetul local iar la Ploiești consilierii locali au făut o comisie de negociere cu Apa Nova prin care urmează să discute modalitățile de facturare a apei meteorice.

La Drobeta Turnu Severin, cinci consilieri ALDE au propus în Consiliul Local încă din toamna anului trecut eliminarea apei meteorice din facturi. Hotărârea Consiliului Local este însă atacată în contencios de către operatorul de apă SECOM SA.

Recent, consilierii județeni din Hunedoara au intenționat să elimine apa meteorică din facuturi. Au renunțat după ce Autoritatea Națională de Reglementare i-a anunțat că legislația în vigoare obligă la plata apei meteorice. Președintele CJ Hundedoara declara recent că la nivelul județului se analizează posibilitatea ca administrațiile locale să preia integral la bugeul local costurile cu epurarea apei meteorice.

Proiect de hotărâre de la Turda ar urma să treacă de votul Consiliului Local după ce va sta 30 de zile în dezbtatere publică. Hotărârea Consiliului Local Turda, în forma propusă spre adoptare va fi greu de atacat în instanță deoarece e doar o hotărâre de mandatare a reprezentantului municipiului Turda pentru a vota în Adunarea Generală a Asociației Apa Văii Arieșului. Pentru ca apa meteorică să fie scoasă din facturi e nevoie de o decizie a Asociației Apa Văii Arieșului și trebuie ca hotărârea luată de asociație să nu fie contestată de către operatorul de apă. Având în vedere faptul că hotărârile de acest tip sunt contestate peste tot în România, e de așteptat ca operatorul zonal, Compania de Apă Arieș să atace viitorarea hotârre a Asociației Apa Văii Arieșului.

Social-democrații din Câmpia Turzii au respins reducerea prețului la apă

IMG_4252Proiectul de hotârâre privind reducerea tarifelor la apă și canalizare prin revocarea unei hotârâri a Consiliului Local a picat ieri la vot în Consiliul Local Câmpia Turzii, după ce o parte a consilierilor social-democrați nu au putut vota pentru că erau incompatibili iar ceilați au votat împotrivă. În cadrul procedurii de vot patru consilieri locali s-au abținut în condițiile în care sunt anagajați ai Companiei de Apă. Împotriva proiectului de hotărâre au votat și consilerii Partidului Puterii Umaniste deși liderul local Avram Gal anunța cu două zile înainte că PPU va susține proiectul de hotărâre.

Votul din Consiliul Local a determinat reacția liberalilor care îi acuză pe cei din PSD și PPU de faptul că au votat împotriva intereselor locuitorilor din Câmpia Turzii. În ședința Consiliului Local cei de la PSD și PPU au precizat că nu susțin acest proiect deoarece nu cunosc impactul financiar asupra Companiei de Apă și a proiectelor europene.

”Consilierii locali PNL, PMP, ALDE au inițiat și votat în ședința de Consiliul Local, pentru aprobarea proiectului de hotărâre privind reducerea tarifelor la apă și canal.

Consilierii locali PSD și PPU au votat, în mod surprinzător, împotriva proiectului de hotărâre privind reducerea tarifelor la apă și canal.

Readucem aminte opiniei publice declarația populistă a domnului Avram Gal care în presa locală, în urmă cu mai puțin de doua zile susținea: “Partidul Puterii Umaniste va susține proiectul de hotărâre promovat de domnul Primar Radu Hanga prin care se dorește reducerea tarifului la apă” votând împotriva acestuia.

Aprobarea acestui proiect de hotărâre ar fi fost un lucru benefic pentru cetățenii municipiului Câmpia Turzii, conducând, după aprobarea și de către celelalte unități administrativ teritoriale membre în AVA, la scăderea substanțială a tarifelor la apă și canal”, se arată într-un comunicat de presă semnat de către Dorin Lojigan, co-președinte al PNL Câmpia Turzii.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.