Primăria Turda. Cetățenii chemați să-și spună opinia, sâmbăta și duminica

Primăria Turda. Cetățenii chemați să-și spună opinia, sâmbăta și duminica by aprilie 26, 2018 0 comments

Administrația locală de la Turda a fost astăzi lăudată de către consilierul local Nicolae Roș jr pentru modul în care respectă principiile transparenței decizionale. Laudele consilierului PSD au venit după ce turdeanul Daniel Doboș a solicitat într-o intervenție în ședința Consiliului Local o mai mare transparență administrativă.

Turdeanul Daniel Doboș, care într-o ședință anterioară a fost evacuat din sala de ședințe a Consiliului Loca, a fost astăzi lăsat să vorbească timp de 3 minute în fața aleșilor locali. Într-o ședință anterioară, consilierii PSD-ALDE-UDMR-PMP i-au refuzat lui Daniel Doboș cererea de a se adresa Consiliului Local.

Prin intervenția de astăzi, Doboș le-a cerut aleșilor locali să adopte o guvernare locală mai transparentă și prin consultarea cetățenilor.

Consilierul PSD Nicolae Roș jr a apreciat că administrația locală respectă principiile transparenței decizionale și a concluzionat ironic că ”nu crede cineva că iau deciziile în secret”.

Realitatea. Primăria își bate joc de turdeni

Consiliul Local Turda a aprobat astăzi Hotărârea privind Planul Urbanistic Zonal privind Zona Băi Sărate, pentru implementarea Planului de Management și a Regulamentului Sitului de Importanță Comunitară Sărăturile Ocna Veche. Documentul vorbește despre cum se poate construi în aria protejată Băi Sărate.

Elaborarea acestui act referitor la amenajarea teritoriului s-a făcut însă cu încălcarea principiilor transparenței decizionale.

În România sunt mai multe prevederi legale referitoare la principiile transparenței decizionale, mai ales atunci când e vorba de politici publice, planuri de amenajarea teritoriului sau proiecte cu impact de mediu.

O serie de norme sunt stabilite prin Ordin nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism publicat in Monitorul Oficial nr. 47/19.01.2011

Potrivit ordinului, informarea si consultarea publicului cu privire la propunerile de PUZ se fac înainte de transmiterea documentatiei pe circuitul tehnic de avizare, astfel: publică pe propria pagină de internet anuntul cu privire la posibilitatea, modul si perioada, locul si orarul în care se pot consulta documentele si transmit observatii la sediul autoritătii publice competente pentru aprobarea PUZ în termen de maximum 25 de zile calendaristice de la data anuntului.

Ordinul de ministru mai prevede că autoritățile identifică si notifică proprietarii ale căror proprietăti vor fi direct afectate de propunerile PUZ; pune la dispozitia publicului spre consultare documentele aferente propunerilor PUZ, inclusiv materiale explicative scrise si desenate, într-un limbaj nontehnic, precum si documentele ce au stat la baza primei variante a propunerilor, după caz: certificatul de urbanism, avizul prealabil de oportunitate

Se afisează anuntul la sediul propriu si în alte locuri special amenajate, pe panouri rezistente la intemperii, cu caracteristici stabilite prin procedurile specifice amplasate în cel putin 3 locuri vizibile pe teritoriul zonei studiate.

Normele ministeriale mai prevăd că se consultă publicul prin: dezbateri publice, interviuri de grup, grupuri consultative pe domenii sau pe anumite categorii de public etc; se organizează ateliere de lucru, audieri publice, întâlniri etc, pentru identificarea si punerea în comun a cunostintelor si competentelor sau identificarea intereselor mutuale

Potrivit ordinului de ministru, în procedura de aprobare a Planurilor Urbanistice de Detaliu se aplică și prevederile Legii 52 privind transparența decizională

Ce au înțeles funcționarii din Primăria Turda din ce scrie mai sus

Primăria Turda a anunțat consultarea publică pentru PUZ-ul din Băile Sărate în 13 martie. Perioada de consultare stabilită a fost împărțită în 2 etape. Între 13 și 16 martie pe site-ul Primăriei și expus în holul Primăriei au fost postate documentele pentru consultare. Adică ce vor să facă în Băile Sărate.
Răspunsurile la observațiile înregistrate puteau fi transmise între 17 și 19 martie. Data de 17 martie a picat într-o sâmbătă, 18 martie era duminica. A mai rămas așadar doar o zi în care turdenii ar fi putut transmite observațiilor lor.

Ca să fie siguri că lucrurile sunt clare , Primăria a precizat în mod explicit că :

Răspunsurile la observațiile înregistrate se vor transmite în perioada de 17.03.2018.-19.03.2018, prin corespondență sau direct ”.

Potrivit procedurii, fie te duceai la Primărie sâmbăta ori duminica sau luni (când de obicei oamenii normali muncesc), fie te duceai la poștă sâmbăta și duminica ca să le trimiți o scrisoare care ar fi trebuit să ajungă cel târziu luni.

Mai mult, hotărârea Consiliului Local a fost adoptată astăzi fără raportul consultării publicului, un document care, potrivit ordinului de ministru, trebuia să fie redactat și atașat proiectului de hotărâre.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<