Primăria Turda are un nou site. Hotărârile Consiliului Local sunt publicate incomplet

Primăria Turda are un nou site. Hotărârile Consiliului Local sunt publicate incomplet by decembrie 5, 2017 0 comments

Administrația locală din Turda are un nou site, cu o interfață mai prietenoasă ce permite o navigare mai ușoară. Unealta prin care administrația publică locală comunică direct pe internet cu cetățenii și celelalte instituții are însă și lipsuri: Hotărârile Consiliului Local sunt publicate incomplet.

Anexele la Hotărârile Consiliului Local sunt documente parte integrantă din deciziile administrative și conțin detaliile esențiale pentru a înțelege cum și ce decid aleșii locali.

Secretomania administrativă de la Turda nu este o noutate și este veche de cel puțin un deceniu și jumătate. Potrivit legii, în cadrul procedurii de iniţiere şi pregătire a hotărârilor sunt necesare anumite scripte de fundamentare a proiectelor de hotărâre, fără de care o hotărâre poate fi ilegală. Materialele de fundamentare pentru un proiect de hotărâre sunt referatul de aprobare (uzual denumit expunere de motive), document semnat de inițiatorul proiectului de hotărâre, raportul de specialitate al compartimentului de resort, raportul de avizare al comisiei de specialiate din cadrul Consiliului Local. Potrivit legii, textul proiectului de hotărâre se publică integral, inclusiv anexele.

Administrația locală respectă ca formă publicarea în prealabil a proiectelor de hotărâre, dar nu respectă prevederile legale de publicare integrală a hotărârilor Consiliului Local, din care fac parte și anexele.

Cât de importante sunt anexele unei hotărâri de Consiliu Local. Un exemplu, API SRL

Anexele unui proiect de hotărâre sunt importante deoarece detaliază conținutul propriu-zis al hotărârii. Spre exemplu o hotărâre de Consiliu Local ce aprobă bugetul de investiții al unei societăți cu capital public este un act administrativ care, în corpul ințial al hotărârii, are conținut general, stabilit pe articole. Detaliile unui buget astfel aprobat se regăsesc doar în anexe.

La sfârșitul lunii august, Primăria a publicat proiectul de hotărâre privind planul de investiții, sarcini și responsabilități pentru anul 2017 anexă la Contractul de delegare al Serviciului Public de administrare a patrimoniului public și privat al municipiului Turda. (vezi aici)

Mai pe românește, spuns administrația locală propunea la sfârșitul lunii august 2017 ce investiții se vor face pe domeniul public și privat în anul 2017. Proiectul de hotărâre făcea referire la API srl. Cum însă bugetul aceste societăți ar fi trebuit să fie votat la începutul anului, inclusiv lista de investiții, juriștii Primăriei au inventat un artificiu: planul de investiții va fi subsumat serviciului public de administrare a patrimoniului și abia apoi bugetului propriu zis al SC API srl.

Din corpul hotărârii, compus din 4 articole aflăm că se aprobă programul de investiții, potrivi anexei 1, iar aceste investiții și sume se înscriu în bugetul API srl , care se rectifică corespunzător.

În anexa amintită, dacă ne uităm, doar ca un exemplu, vedem că în 31 august 2017, Consiliul Local a aprobat firmei API SRL să cheltuie 200.000 de lei din bugetul local cu lucrări pentru organizarea și optimizarea circulației rutiere și pietonale, indicatoare semnalizare.

În 26 octombrie 2017, un alt proiect de hotărâre suspus dezbaterii Consiliului Local propunea în anexă ca suma alocată anterior din bugetul local să fie dublată, de la 200.000 lei la 402.000 lei. (vezi aici)

De vreme ce Consiliul Local a aprobat investițiile API doar în 31 august, putem spune din punct de vedere scriptic că în perioada 1 septembrie 2017- 26 octombrie 2017, API srl a cheltuit 200.000 de le cu ” organizarea și optimizarea circulației rutiere și pietonale”, urmând ca în perioada 1 noiembrie-31 decembrie să mai cheltuie 200.000 de lei din bugetul local,  tot pentru ”organizarea circulației rutiere”.

Acesta a fost un exemplu aleatoriu despre cât de importante sunt anexele Hotărârilor de Consiliu Local.

În ultimul an, aparatul de specialitate al Consiliului Local și Paula Letiţia Mic, secretara Municipiului Turda au început să corecteze omisiunile anterioare ale administrației locale. S-a demarat o acțiune de  completare a hotărârilor Consiliului Local cu anexele aprobate. 

Noul site al Primăriei Turda revine la obiceiurile proaste ale administraților anterioare. Hotărârile Consiliului Local sunt publicate fără anexe, adică fără detaliile necesare care permit o imagine clară a deciziilor luate pe plan local, la Turda.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.