Primăria Turda a plătit mai mult asfalt decât s-a turnat. Curtea de Conturi cere recuperarea prejudiciului de peste 250.000 lei

Primăria Turda a plătit mai mult asfalt decât s-a turnat. Curtea de Conturi cere recuperarea prejudiciului de peste 250.000 lei by august 7, 2019 0 comments

Primăria Turda a plătit lucrări și materiale în plus pentru asfaltarea străzilor din oraș fără justificare, se arată în Raportul de audit al Curții de Conturi pentru anul 2018.

Primăria anunța că asfaltează ”în ritm susținut”. Inspectorii Curții de Conturi au constatat însă că plățile efectuate au depășit cu mult ”ritmul” lucrărilor.

Banii au fost plătiți către Domeniul Public SA o societate a Consiliului Local care oricum este aproape falimentară.

Curtea de Conturi a cerut recuperarea sumelor calculate la peste 250.000 de lei. 

Curtea de Conturi este un organism de control și îndrumare. Autoritățile locale pot considera rapoartele Curții de Conturi ca fiind inexacte sau subiective.  Raportul Curții de Conturi poate fi contestat de Primăria Turda inclusiv în instanața de contencios-administrativ.  

Prima stradă verificată de auditorii Curții de Conturi a fost strada Decebal unde s-a derulat o finanțare din bugetul de stat prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

La verificările efectuate în teren, efectuate de auditorii publici externi, reprezentanți ai Primăriei și Domeniului Public, s-a procedat la măsurarea lucrărilor executate., fără trotuare și rigole. Rezultatele au fost consemnate în Nota de costatare nr 8381/12.04.2019

Auditorii au constatat că fost decontată în plus suprafața de 517,10 mp. Informația a fost prezentată în documentul ”Situația plăților nelegale către Domeniul Public Turda SA”.

Pentru suprafața decontată în plus au fost recalculate articolele de lucrări ”strat de bază piatră spartă 15 cm”, obținându-se o cantitate de piatră spartă de 874,90 mc decontată în plus. S-a calculat și ”strat de uzură din beton asfaltic BA 16- 4 cm ”, obținându-se în plus 517,10 mp.

Valoarea lucrărilor decontate în plus pe strada Decebal, potrivit Curții de Conturi este de 112.794 lei, pentru care au fost calculate dobânzi de 22.559 lei.

Pe strada Buarițiu-sector Bucovinei-Cocoșului, s-au constatat aceleași abateri. În acest caz s-a decontat în plus 118 tone strat de bază BAD 25- 6cm și 109, 48 de tone decontat în plus de beton asfaltic BA 16. Valoarea lucrărilor decontate în plus pe strada Barițiu (sector Bucovinei-Cocoșului) este de 96.450 de lei cu dobânzi calculate de 4823 de lei.

De menționat faptul că lucrările s-au făcut fără proiect tehnic și autorizație de construire. Conform Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor în construcții trebuia eliberată autorizație de construire întrucât se modifică structura de rezistență a drumurilor.

Pe strada Gh. Șincai (sector str Șuluțiu- Gh Lazări), lucrare finanțată din bugetul local și împrumut bancar, s-au constatat din nou decontări în plus. Suprafețele măsurate și cantitățile au fost menționate în Nota de constatare 8066/10.04. 2019. S-au decontat în plus 37,86 tone de strat de bază BAD 22,4- 6 cm și strat de uzură beton asfaltic BA 16-4 cm pentru o suprafață de 262 mp. Valoarea lucrărilor decontante în plus a fost de 21.346 lei și dobânzi de 1067 lei.

   Inspecturii Curții de Conturi au explicat și mecanismul prin care bugetul local a fost prejudiciat: comisia de recepție a efectuat defectuos recepția lucrărilor iar constructorul a prezentat la plată situații de lucrări ce menționau lucrări care de fapt nu fuseseră efectuate.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<