Primăria și Consiliul Local Turda au încălcat legea în cazul pădurii din Băile Sărate

Primăria și Consiliul Local Turda au încălcat legea în cazul pădurii din Băile Sărate by mai 7, 2018 0 comments

Decizia Consiliului Local Turda de schimbare a categoriei de folosință din ”pădure” în ”curți și construcții” pentru cele două parcele de teren din Băile Sărate s-a făcut printr-o metodă ce nu respectă normele legale, a precizat pentru InfoAries.ro, Direcția Comunicare din Ministerul Apelor și Pădurilor .

Autoritatea silvică centrală a precizat că pentru scoaterea din circuitul silvic era nevoie de un aviz și aprobarea Gărzii Forestiere Cluj, în baza unei documentații care să includă și acordarea unor suprafețe de teren în compensare. 

InfoAries.ro a solicitat Ministerului Apelor și Pădurilor un punct de vedere cu privire la Hotărârea Consiliului Local Turda care alipea două parcele în Băile Sărate, cu o destinație schimbată a terenului, din pădure, în curți și construcții.

Solicitarea de scoatere de terenuri din fondul forestier se face pentru realizarea unui anumit obiectiv, iar în funcţie de suprafaţa ocupată de obiectiv se va proceda la încadrarea în ceea ce priveşte competenţa de aprobare prevăzută art. 40 alin. (1) din Legea nr. 46/2008 Codul silvic, republicat, cu modificările şi completările ulterioare.

Totodată, beneficiarul trebuie să facă dovada că obiectivul respectiv se încadrează la excepţiile prevăzute la art. 36 şi 37 din Legea nr. 46/2008 Codul silvic, pentru care este permisă reducerea suprafeţei fondului forestier.

Avizul favorabil emis de Ocolul Silvic Valea Ierii nr. 6/03.01.2018, la care se face referire în Încheierile nr. 5511 (Dosar nr. 6511/09.02.2018) şi nr. 6512 (Dosar nr. 6512/09.02.2018), în baza cărora OCPI Cluj – Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Turda a dispus schimbarea categoriei de folosinţă din pădure în curţi construcţii, nu se poate substitui autorităţii competente să aprobe scoaterea terenului din fondul forestier.

Avizul favorabil al ocolului silvic care asigură administrarea terenului silvic constituie parte componentă a documentaţiei care se întocmeşte conform art. 20 din Metodologia aprobată cu Ordinul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 694/2016. În urma analizării documentaţiei menţionate, autoritatea competentă va emite aprobarea de scoatere definitivă a terenului din fondul forestier naţional sau va respinge solicitarea, după caz”, se arată în adresa Ministerului Apelor și Pădurilor.

Potrivit autorității centrale silvice, cererea de scoatere de terenuri din fondul forestier naţional de pe raza Municipiului Turda trebuie să treacă, indiferent de mărimea suprafeţei terenului, pe la Garda Forestieră Cluj (pentru avizare sau pentru aprobare, după caz).

Pe lângă documentația tehnică ce trebuie depusă la Garda Forestieră Cluj, administrația locală trebuie suplimentar să ofere un teren în compensare. Ministerul Apelor și Pădurilor a mai precizat că Municipiul Turda nu are înregistrată o documentație de scoatere din circuitul silvic a unor terenuri.

Primăria Turda a cerut Consiliului Local în ianuarie 2018 să aprobe divizarea unei parcele de 1,5 hectare de pădure, pe platotul de lângă Lacul Tarzan, în latura sud-estică a rezervației naturale. Ulterior, municipalitatea a prezentat Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care destinația terenului celor două parcele era schimbată din ”pădure” în ”curți și construcții”. Codul Silvic prevede că pentru suprafețele de până la 1 hectar , scotarea din circuitul silvic se aprobă de către autoritățile teritoriale. În cazuri speciale însă, când sunt aplicate și alte legi- precum cele privitoare la arii protejate- scoaterea din circuitul silvic trebuie să se facă prin hotărâre de guvern.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.