Primăria și Consiliul Local au aprobat o hotărâre cu încălcarea legii. Turdenii chemați din nou în week-end, la Primărie

Primăria și Consiliul Local au aprobat o hotărâre cu încălcarea legii. Turdenii chemați din nou în week-end, la Primărie by august 29, 2018 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Primăria Turda. Cetățenii chemați să-și spună opinia, sâmbăta și duminica

Administrația locală de la Turda a fost astăzi lăudată de

aprilie 26, 2018

NOTA EDITORULUI: Potrivit legii 52/2003, privind transparenta decizionala in administratia publica, republicata 2013, Sectiunea 1 – Dispozitii privind participarea la procesul de elaborare a actelor normative, art.7, aliniatul 4, “La publicarea anunțului, autoritatea administrației publice va stabili o perioadă de cel puțin 10 zile calendaristice pentru proiectele de acte normative prevazute la alin. (2), pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice”. În mod eronat, în conținutul original al articolului, publicat mai jos, apare termenul de 25 și respectiv 15 zile. Cu toate acestea, nici termenul de 10 zile nu a fost respectat.

Administrația locală de la Turda a adoptat astăzi o hotărâre de Consiliu Local încălcând prevederile referitoare la transparența decizională. Atât Primăria, cât și Consiliul local au încălcat prevederile Legii 350 privind amenajarea teritoriului și urbanismul dar și Ordinul 21077/2010 al Ministrului Dezvoltării.

Mai mult, pentru a doua oară în decursul unui an, municipalitatea condusă de Cristian Matei își bate joc de turdeni. I-a anunțat că pot consulta documentații tehnice la sediul Primăriei, sâmbăta și duminica, între orele 8-15.00.

Metoda prin care administrația locală a supus abrobării un PUZ fără consultarea corectă a cetățenilor a fost criticată de către consilierul local Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda. Consilierii PNL au votat cu abținere la acest proiect de hotărâre.

Executivul turdean a solicitat ast[zi votul Consiliului Local Turda pentru un proiect de hotărâre privind modernizarea Parcului Central, inclusiv a Casei de Cultură, aflată în paragină. Proiectul denumit P.U.Z. NUCLEU II TURISM URBAN Ansamblul: Parcul Tineretului, fosta Casa de cultură, Piata 1 Decembrie 1918, Municipiul Turda, prevede modernizarea zonei prin amenjarea de spații de recreere și culturale. Casa de Cultură ar urma să fie transformată în Muzeu Cultural și Științific, cu o piațetă.

Potrivit autorităților locale, turdenii au fost chemați să depună sugestii, în perioada 25-28 august. Două din aceste patru zile au fost de fapt un week-end, astfel că turdenii ar fi trebuit să meargă la Primărie sâmbăta și duminica.

puz

Potrivit art 36 din Ordinul 2107 din 2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism publicat in Monitorul Oficial nr. 47/19.01.2011, consultarea populației trebuie să se organizeze în două etape. Pe durata a 25 de zile cetățenii pot trimite sugestii iar ulterior pe parcursul a 15 zile autoritățile trebuie să facă publice deciziile pe care le ia în cazul elaborării Planurilor Urbanistice Zonale. (vezi Nota editorului) 

Administrația locală invocă însă faptul că a elaborat un Plan Urbanistic Zonal preliminar. În opinia specialiștilor Primăriei Turda, acest PUZ preliminar nu trebuia să treacă prin proceduri extinse de consultare publică deoarece consultarea cetățenilor se va face iar eventualele observații și sugestii ale acestora ar urma să se regăsească într-un document viitor.

În fapt Primăria Turda încalcă legea. Potrivt metodologiei de întocmire al PUZ-urilor și în cazul celor preliminare se aplică aceleași prevederi de avizare și aprobare ca și în cazul PUZ-urilor normale.

null

null

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ”conținutul minim al etapei de consultare a populației trebuie să cuprindă informații despre încadrarea în teritoriu, situația existentă, disfuncționalități-priorități, reglementări urbanistice, regulament preliminar. PUZ-ul preliminar se supune aceleiași proceduri de avizare-aprobare ca PUZ-ul propriu zis. Durata de valabilitate a PUZ-ului preliminar este de până la 3 ani de la data aprobării lui”, arată Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<