Primăria pregătește suspendarea teraselor din oraș. Subterfugiul prin care comercianții ajung la mâna autorităților

Primăria pregătește suspendarea teraselor din oraș. Subterfugiul prin care comercianții ajung la mâna autorităților

Primăria pregătește suspendarea teraselor din oraș. Subterfugiul prin care comercianții ajung la mâna autorităților

by noiembrie 29, 2019 0 comments

Administrația locală este pregătită să controleze printr-un subterfugiu comercianții cu terase publice din oraș.

Primăria Turda a supus astăzi, dezbaterii publice, un proiect de hotărâre privind comercializarea produselor și serviciilor de piață de pe raza Municipiului Turda. Documentul conține un regulament dar și condițiile de eliberare sau suspendare a avizului de funcționare emis de primărie.

Formulat cu termeni neclari, actul normativ local permite suspendarea avizului de funcționare de la Primărie, pentru terase pe termen nedefinit în cazul în care sunt lucrări publice, inclusiv pe perioada în care autoritzațiile de construcție sunt suspendate.

O copie a documentelor părţi integrante din proiectul de hotărâre poate fi pusă la dispozitia celor interesaţi în baza unei solicitări în formă scrisă depusă la Secretariatul Consiliului local al municipiului Turda, situat în Turda, Piaţa 1 Decembrie 1918, nr. 28, camera 50, in intervalul 29.11.2019 – 16.01.2020, de luni până joi, între orele 08.00-15.00 şi vineri între orele 08.00-12.30.

Regulamentul privind comercializarea produselor și serviciilor de piață din Turda are la bază în special prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţa. Actul normativ menționează o listă extinsă a CAEN-urilor ce ar necesita avizare de la primărie. Din lista extinsă prevăzută de OUG, avizarea este obligatorie pentru activitățilede alimentație, recreative și distractive. Vestea bună e că administrația locală de la Turda a ales- la fel ca alte primării din țară- să nu impună obligativitatea avizării pentru restul de activăți astfel că reglementarea se va aplica comercianților cu activități de alimentație, recreative și distractive.

Regulamentul supus dezbtaterii publice și care poate suferi modificări reglementează modul în care comercianții pot funcționa pe raza municipiului. Actul normativ local are însă și o serie de prevederi insuficient de clare.

Spre exemplu, interzice expunerea în fața spațiilor comerciale a articolelor tehnico-sanitare și a materialelor de construcții. Interdicția nu face diferenta între magazinele obișnuite și retalieri care au depozite sau curți. Se poate interpreta astfel că autoritățile locale vizează și produsele din fața magazinului Dedeman care amplasează în fața spațiului comercial propriu materiale de construcție. 

Prevederea cea mai controversată face referire la suspendarea avizului de la Primărie. Potrivit Cap V, art.48, lit d. Municipiul Turda poate suspenda sau retrage acordul ”în situația executării de către autoritatea administrativă publică locală de lucrări care urmează să afecteze amplasamentul aferent structurii de vânzare deschisă,în cadrul căreia se desfășoară activitatea de alimentație publică, de tip terasă, grădină de vară și altele similare”. La art 49, actul normativ local prevede că ”suspendarea acordului de funcționare intervine și în situația suspendării valabilității autorizației de construire, inclusiv în condițiile art. 48 lit d situație în care se va asigura corelarea perioadelor de suspendare”. Prin formularea vagă din actul normativ se înțelege că Primăria Turda poate suspenda avizele de funcționare a teraselor publice pe termen nedefinit, fără a exista o limită, dată spre exemplu de data de finalizare a lucrărilor. Proiectul poate fi consultat mai jos (refresh dacă nu încarcă documentul).

null

null

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.