Primăria băgată datoare pentru un deceniu. Primarul vrea să cheltuiască 200.000 de lei anual pe o chirie

Primăria băgată datoare pentru un deceniu. Primarul vrea să cheltuiască 200.000 de lei anual pe o chirie by iunie 30, 2017 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Consiliul Local Turda a aprobat propunerea primarului Cristian Matei de mutare a serviciului impozite și taxe în fosta clădire a Poștei, aflată la câțiva metri mai sus de Primărie.
Administrația locală va plăti o chirie anuală de 45090 euro pentru cei 501 metri pătrați închiriați. Oferta fost făcută cu mențiunea că închirierea se va face pe minimum 10 ani.

Afacerea prin care Primăria Turda va fi datoare pentru un deceniu a fost pusă la care în doar două zile, la sfârșit de săptâmână, în 22 și 23 iunie.

Rapiditatea cu care afacerea a fost bătută în cuie i-a determnat pe adversarii politici ai primarului să lanseze un avertisment public. Turdenii vor descoperi într-o bună zi că toată Primăria lor e mutată în chirie, spun liderii locali ai PNL.

Administrația  locală a fost de acord să plătească aproape o jumătate de milion de euro firmei Garendis din Cluj, administrată de Ciprian Oțel. Oferta firmei de 7,5 euro pe mp a fost făcută cu mențiunea că perioada de închirere va fi de mimimum 10 ani. Suprafața este de 501 metri pătrați, în fosta clădire a Poștei Române (Romtelecom).
Motivul invocat de autorități este acela că în aripa din Primărie în care funcționează acum taxele și impozitele, instalațiile de curent sunt puternic degradate iar geamurile nu se închid. Potrivit raportului de specialitate ce a însoțit hotărârea de Consiliu Local, s-au constatat “întreruperi ale curentului electric, în unele zile și de 2-3 ori, ceea ce îngreunează activitatea cu contribuabilii, geamurile sunt deformate de timp și nu se mai pot închide, pe lângă tocurile ușiilor pereții sunt deteriorați ceea ce face ca tot mai multe persoane să aibă probleme de sănătate”, se arată în raportul justificativ al propunerii.

Liberalii spun că într-o bună zi toată Primărie va fi mutată în chirie

Liberalii turdeni au criticat mutarea serviciului taxe și impozite într-o nouă locație, în special modalitatea de selecție a spațiului. Consilierul Marius Riter a întrebat în ședința Consiliului Local care au fost procedurile de selecție a spațiului. Cosilierul local Doru Anca (PRM) le-a răspuns liberalilor că procedurile de selecție a ofertei au fost legale. Doru Anca a făcut parte din comisia de specialitate a Consiliului Local care a avizat închirierea. Consilerul Adrian Nap (PMP) a precizat că prețul de 75 euro pe metru pătrat este unul bun pentru zona centrală a Turzii unde se închiriază spații cu 10 euro mp.

”Actualul primar a decis în doar două zile să mute un serviciu public. Cu acest mod de gândire, cu hotărâri luate în grabă și lipsite de transparență, turdenii vor descoperi într-o bună zi că toată Primăria lor e mutată în chirie”, a comentat avocaul Nicoale Giurgiu, președintele PNL Turda.

Întrebarea liberalilor referitoare la respectarea unor proceduri de selecție în alegerea spațiului nu a fost una întâmplătoare. Afacerea prin care Primăria închiriază spațiul pe minimum 10 ani s-a bătut în cuie în doar două zile.

În 22 iunie, Elena Fărcășan, directorul executiv al Serviciului Taxe și Impozite semna referatul 3895/2/22.06.2017 prin care arăta că spațiul în care funcționează serviciul este unul necorespunzător. Tot în 22 iunie apare și singura ofertă, cea a a firmei Garendis srl, ofertă înregistrată la Primăria Turda cu nr 13.155 din 22 iunie. După doar o zi, vineri, se întocmește referatul de specialitate iar la orele amiezii primarul Cristian Matei semnează și raportul de specialitate al Proiectului de Hotărâre. Câteva ore mai târziu, la amiază, Comisia de buget finanțe este convocată de urgență și avizează proiectul de hotărâre.

De ce a ales Primăria Turda să bată în cuie în doar două zile o închiriere a unui spațiu cu plata a 45000 de euro anual? Dacă ar fi ales să diminueze pentru ultimele trei luni de vară activitatea serviciului impozite și taxe, ar fi putut cu suma rezultată din închirierea pe un an să reabiliteze complet spațiul în care acum funcționează serviciul de impozite și taxe?

Cu cei 450.000 de euro cât se intenționează să se plătească în următorii 10 ani, municipalitatea ar fi putut construi cu siguranță un întreg bloc cu birouri. Primarul Cristian Matei, cuprins de eficiență și inspirația managerială a decis însă că închirierea e o variantă mult mai potrivită.

Firma Garendis e administrată de Ioan Oțel, comisar șef în rezervă. Ioan Oţel, a fost ofiţer în cadrul birourilor Judiciar şi Economic al Poliției Cluj iar după 2000 a fost şi şef al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) din Poliţia Cluj.Acesta a mai fost anchetat, la sfârşitul anului 2004, de către procurorii DIICOT pentru implicarea în scandalul sexual de la clubul „Moonlight”. Ulterior a fost implicat în scandalul ”Gazeta”, dosar penal în care nouă conducători ai ziarelor din trustul Gazeta de Cluj erau acuzați de șantaj și asociere la un grup infracțional. Ioan Oțel a avut pe atunci calitatea de director de investigaţii la “Gazeta de Cluj” şi la “Gazeta de Bistriţa”.

În Dosarul Gazeta mai mulți oameni politici au reclamat faptul că au fost supuși unor forme de șantaj iar în final dosarul a grupat 9 inculpați, 6 firme părți responsabile civilmente și 65 de persoane vătămate, părți vătămate și părți civile.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.