Primar nou, strategie veche: Religia și sportul, principalele domenii finanțate din fonduri nerambursabile

Primar nou, strategie veche: Religia și sportul, principalele domenii finanțate din fonduri nerambursabile by aprilie 25, 2017 0 comments

Municipalitatea din Turda va păstra și pentru anul 2017 schema după care acordă finanțări nerambursabile asociațiilor și fundațiilor, prin alocarea sumelor de bani preponderent spre religie și sport. Primăria a organizat ieri o întâlnire informală cu asociațiile și fundațiile din oraș și a prezentat în linii mari schița strategiei de dezvoltare a orașului pentru perioada 2017-2023.

La întâlnirea de luni 24 aprilie au participat, pe lângă reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale și Paul Năstase, consilier local și Codruța Bungărdean, șef servicu Fonduri Europene din Primăria Turda.

Municalitatea din Turda intenționează să elaboreze până în luna octombrie o nouă strategie de dezvoltare a orașului, pentru perioada 2017-2023, a anunțat Mihaela Vrăbete, consultantul angajat pentru elaborarea strategiei. Documentul care ar urma să fie aprobat și în Consiliul Local va fi elaborat în două etape, a precizat Vrăbete, iar un prim termen va fi până la sfârșitul lunii octombrie. Noua strategie de dezvoltare a orașului va urmări regenerarea urbană, regnerarea populației, extinderea serviciilor și produselor pe care Turda le poate oferi municipiului Cluj. Consultanții priimăriei au recunoscut totuși că noua strategie va fi fundamentată în primă fază într-un mod empiric deoarece municipalitatea nu are acum un plan urbanistic general și o evaluare completă a domeniului public și privat al orașului.

Prezentarea strategiei dar și prefundamentarea ei se va face, spun autoritățile, prin consultarea turdenilor. Se intenționează astfel formarea unor grupuri de lucruri pe cartiere și organizarea unor întâlniri publice. Marți, 25 aprilie de la ora 14.00a fost programată o întâlnire cu oamenii de afaceri din zonă.

2017- Primar nou, strategie veche

Administrația locală a prezentant ieri și direcțiile de finanțare a proiectelor aparținând ong-urilor din Turda. Suma disponibilă din bugetul local pentru anul 2017 este de 485.000 de lei. Din această sumă 200.000 vor fi alocați sportului, 200.000 religiei, alți 40.000 vor fi alocați programelor culturale și 45.000 de lei vor fi alocați capitolului tineret. Administrația locală nu a prevăzut sume pentru alte capitole sensibile precum cel de sănătate și educație și prevenție sanitară ori pentru probleme sociale. Prepondența sumelor alocate sportului și religiei circa 80% din totalul banilor nerambursabili, arată că primarul Cristian Matei adoptă aceeași strategie ca predecesorul său Tudor Ștefănie. Liniile de finanțare nerambursabilă potrivit Legii  350 sunt aprobate de către Consiliul Local, la pronunerea autorității executive, în cadrul regulamentului anual aprobat pentru evaluarea proiectelor. 

Specialiștii Primăriei, atât Codruța Bungărdean cât și consultantul Mihaela Vrăbete nu au putut explica care sunt argumentele strategice pentru care municipalitatea finanțează an de an preponderent cultele religioase și echipele sportive dar au precizat că stabilirea a noi direcții de finanțare s-ar putea face doar din 2018, prin votul Consiliului Local.

Dora Arion, fost consilier local și președintă a unei asociații de reprezentare civică a solicitat municipalității extinderea paletei de domenii. ”Să ai doar o paletă restrânsă, la patru domenii de finanțare înseamnă să limitezi șansele altora. Noi dorim spre exemplu să obținem o finanțare pentru o tabără de vară destinată copiilor cu dizabilități”, a comentat Dora Arion.

 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.