Prima ședință a Consiliului Local. Andrei Suciu și T9 au lipsit din sală

Prima ședință a Consiliului Local. Andrei Suciu și T9 au lipsit din sală by iulie 5, 2016 0 comments

Consilierii locali s-au întâlnit ieri de la ora 13.00 în prima ședință lucrativă a Consiliului Local Turda. Primarul Cristian Matei a apărut drapat cu eșarfa tricoloră în timp ce consilierul Nicu Roș jr. președintele de ședință a venit cu o cămașă roșie, culoarea PSD. Ținuta celor doi lideri politici nu a fost întâmplătoare, Cristian Matei a vrut să transmită eventualilor consilieri rebeli mesajul că este până la urmă demnitar public, investit de lege în timp ce mesaju lui Nicu Roș a fost acela de întărire a autorității politice a PSD.

Votul din ședința de ieri a Consiliului Local Turda poate fi împărțit în două categorii, un vot de curtoazie pe care consilierii locali și l-au dat unii altora pentru proiectele de hotărâre de constituire a Comisiilor de specialitate ale Consiliului Local și, cea de-a doua, un vot politic.

Majoritatea liberalilor din ziua constituirii Consiliulului Local când Lucian Nemeș a fost numit viceprimar împotriva dorinței PSD s-a dovedit a fi una volatilă și nu mai există.

PMP și UDMR au arătat semne că vor susține administrația locală a primarului Cristian Matei, un lucru care e bun pentru oraș: Turda trebuie să fie guvernată până la urmă de cineva iar partidul primarului e prima alegere logică.

Consilierul Emil Moldovan, care dealtfel a și fost ales președinte al Comisiei de cultură- tineret-sport, a precizat pentru InfoAries.ro că nu e vorba de o alinață deschisă cu PSD. ”Nu avem o afliere politică, vom vota acele proiecte importante pentru oraș”, a precizat liderul PMP. Acesta a subliniat că nu va vota sub nicio formă ”proiecte dubioase sau care dau senzația că sunt dubioase”.

Compania de Apă Arieș, prima societate ”pacificată”

CL1Primele proiecte administrative inițiate de Cristian Matei au fost aceea de eliminare a blocajului instituțional dintre autoritățile locale și Compania de Apă. Tudor Ștefănie, fostul primar a fost revocat din funcția de reprezentant al municipiului Turda în Asociația Apa Văii Arieșului. A fost numit actualul primar. Cristian Matei a cerut deasemenea Consiliului Local să schimbarea Mihaelei Bujor din funcția de reprezentant al Municipiului Turda în Consiliul de Administrație al CAA. Cristian Matei a precizat că, în opinia lui, Mihaela Bujor și-a depășit mandatul acordat de Consiliul Local și a creat un blocaj instituțional. ”E nevoie de cineva cu mai multă energie”, a declarat primarul Cristian Matei ce l-a propus pe Dan Grigoriu în postura de nou reprezentant AGA. Acesta a primit mandat din partea Consiliului Local să aprobe în AGA bilanțul anului trecut, bugetul acestui an, raportul de audit, toate acestea blocate de administrația anterioară. 

Andrei Suciu și T9 au lipsit de la prima ședință a Consiliului Local

Fostul candidat la alegerile locale Andrei Suciu și reprezentanții Asociației T9 au lipsit de la prima ședință a Consiliului Local. Aceștia monitorizau de regulă, din iarna anului trecut, ședințele de Consiliu. În pre-campania și campania electorală, Andrei Suciu a fost deasemenea prezent la câteva ședințe de Consiliu Local

Potrivit lui Emil Turdeanu, cei de la T9 au lipsit deoarece au fost ocupați cu afacerile. ”Avem fiecare alte lucruri de făcut în viața de zi cu zi. De această dată am fost ocupați cu afacerile. Dacă ați urmărit site-ul nostru ați văzut că ne preocupă modul în care e condusă Turda”, a declarat Turdeanu. Acesta a promis că T9 va monitoriza ședințele Consiliului Local. ”Au votat oricum pe bandă rulantă”, a mai adăugat acesta.

Andrei Suciu a precizat pentru InfoAries.ro că a fost deasemenea ocupat. ”Nu scrie nicăieri că e obligatoriu să fim prezenți la toate ședințele Consiliului Local. Am văzut că au votat oricum fără să pună întrebări. Dacă lumea crede că s-a schimbat ceva, se înșeală. Au votat așa pentru că li s-au primis diverse funcții”, a declarat Suciu care a promis că T9 va monitoriza în continuare activitatea administrației locale.

Lucruri bune, lucruri proaste în prima ședință a Consiliului Local

Lucrul bun al ședinței Consiliului Local din 4 iulie este o hotărârea inițiată de primarul Cristian Matei prin care elevii cu nota 10 la examenul de capacitate primesc un premiu de 1000 de lei. Potrivit proiectului de hotărâre e vorba de doi foști elevi ai Școlii Avram Iancu. Cei doi elevi de 10 sunt Oana Vențel și Ionuț Florin Bratu.

Lucrul prost din prima ședință a Consiliului Local e formularea vagă din Hotărârea privind desemnarea reprezentantului Municipiului Turda în cadrul Adunarii Generale a Acționarilor a Societății Compania de Apă Arieș. Acesta ”este mandatat cu puteri depline pentru a vota în AGA în conformitate cu prevederile legale și ale actului constitutiv”. Această formulare exclude prevederea expresă că reprezentantul în AGA va vota doar în limita mandatelor încredințate de Consiliului Local și deschide portițe de interpretare. În 2012, USL a procedat la fel și a adoptat în Consiliul Local o hotărâre ce acorda reprezentantului AGA un mandat extins, astfel că acesta nu venea de fiecare dată în Consiliul Local.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.