Prima probă la Bacalaureat în Turda: ”N-a fost greu” susțin absolvenții de liceu

Prima probă la Bacalaureat în Turda: ”N-a fost greu” susțin absolvenții de liceu by iunie 7, 2017 0 comments

Un singur centru de Bacalaureat în Turda și unul în Câmpia Turzii abia au reușit să țină între pereți emoțiile sutelor de tineri programați în cele două zile ale evaluării competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. A fost primul zid al emoțiilor de care majoritatea absolvenților s-au lovit în drumul lor spre maturitate. Unii dintre ei au ieșit cu bine din această confruntare, alții, deși au intrat încrezători la examene, au ieșit mai puțin optimiști.

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la nivelul județului Cluj sunt înscriși la această sesiune a examenului de Bacalaureat un număr de 4.204 de candidați, 3.795 de elevi din promoția curentă, iar 409 din promoțiile anterioare.

În municipiul Turda, la examene participă 334 de candidați, repartizați toți la Colegiul ”Emil Negruțiu”, iar în Câmpia Turzii 221 de candidați, repartizați la Colegiul Tehnic ”Victor Ungureanu”. Trebuie menționat faptul că mulți dintre absolvenții de liceu din Turda nu s-au înscris în această sesiune de examene, astfel că Turda este doar pe locul 3 în județ ca număr de participanți. Pe primul loc, din acest punct de vedere, se situează reședința județului, Cluj-Napoca, unde au absolvit liceul 2843 de elevi în anul școlar 2016 – 2017, urmată de municipiul Dej, cu 479 de absolvenți, care vor susține bacalaureatul în două centre de examen.

Cei bine pregătiți susțin că mai mari au fost emoțiile decât gradul de complexitate al subiectelor.

”Am avut emoții, dar eram pregătit pentru orice. A trebuit să fac o scrisoare legată de faptul că Veronica îi cere lui Eminescu toate scrisorile înapoi. Am zis ceva despre emițător, 2 idei de conținut, greșeli nu am avut. Cred că am calificativul de Experimentat”, a declarat un elev al Colegiului Național ”Mihai Viteazul” Turda, la ieșirea din examen.

”Nu mi s-a părut foarte greu, însă am avut emoții foarte mari. Mi-a venit o scrisoare de la Mihai Eminescu spre Titu Maiorescu. Am gresit puțin, nu știu ce calificativ am luat. Sper să mă descurc mai bine la celelalte examene”, a declarat alt elev de la centrul de examinare din Turda.

”Sincer, mi s-a părut o pierdere de vreme examenul acesta. A fost foarte simplu și nici nu primim notă. La început mi s-a părut că profesoara care era la examinare vrea cu tot dinadinsul să fie în opoziție cu ce spun, dar la final m-am descurcat foarte bine”, a declarat o elevă a Colegiului ”Victor Ungureanu”, din Câmpia Turzii.

Calendarul desfășurării probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la prima probă, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română sau Proba A, desfășurată în 6 și 7 iunie, s-au înscris 3838 de candidați. Urmează în 8-9 iunie proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – Proba B, unde sunt înscriși 455 de candidați. Tot din categoria probelor considerate mai lejere de absolvenți, în 9, 12-13 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor digitale – Proba D cu 3734 de candidați, iar în 14-16 iunie – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C cu 3431 de candidați înscriși.

Probele cu adevărat solicitante vor începe la sfârșitul lunii iunie, după cum urmează:

26 iunie 2017: Limba şi literatura română – proba Ea) – probă scrisă
27 iunie 2017: Limba şi literatura maternă – proba Eb) – probă scrisă
28 iunie 2017: Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – probă scrisă
30 iunie 2017: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – probă scrisă
5 iulie 2017: Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)
6 – 9 iulie 2017: Rezolvarea contestaţiilor
10 iulie 2017: Afişarea rezultatelor finale

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.