Preoții din zonă nemulțumiți de amînarea Sf Împărtășanii. Măsura e considerată necanonică

Preoții din zonă nemulțumiți de amînarea Sf Împărtășanii. Măsura e considerată necanonică by mai 13, 2020 0 comments

Preoți din Turda au comentat sub protecția anonimatului că amânarea oferirii Sf. Împărtășanii e o procedură necanonică, în contradicție cu învățuturile Bisericii lui Hristos.

Patriarhia a anunțat o consultare pe această temă dar nu a emis un comunicat decisiv și clar.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujuli explică că, din câte reiese, măsura va fi temporară iar Împărtășania e amânată pentru această duminică.

O derogare temporară prin care se interzice accesul la una din Tainele fundamentale ale Bisericii Creștine e posibilă. O prelungire a acesteia va crea complicații pentru Biserica Ortodoxă

” Cine mănâncă trupul Meu și bea sângele Meu rămâne în Mine, și Eu rămân în el”, scrie Apostului Ioan, care întărește că Împărtășania duce la mântuire. ”Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac”, mai adaugă apostolul lui Hristos. Biserica Ortodoxă ia textele despre Euharistie extrem de în serios. Sf Euharistie e Taina de căpătâi a Bisericii iar din aceasta derivă și importanța Împărășaniei. ”Nu există niciun canon care să permită amânarea de la Sf Împărtășanie a credincioșilor, altele decât motivele duhovnicești”, explică un preot din Turda, sub protecția anonimantului. Preotul spune că nu va vorbi împotriva episcopului său, ci doar explică de ce crede că amânarea Împărtășaniei nu are fundament dogmatic. ”Potrivit Bisericii Ortodoxe nu ne putem mântui fără să ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului. E foarte importantă, tocmai de aceea copii, după Botez şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, primesc imediat şi Sfânta Împărtăşanie. Oprim și Botezul? Scrierile Sfinților Părinți fac referire mereu la Sf. Împărtășanie. Macarie cel Mare îi spunea unei femei unul dintre Părinții Pustiei egiptene îi spunea unei femei că Diavolul a putut-o ispiti deoarece ea timp de cinci săptămâni nu s-a împărtășit. Ce să le spui acum credincioșilor când se amână Sf. Împărtășanie?”, explică preotul turdean. Acesta mai amintește și de severitatea Canonului 9 Apostolic: ”Toţi credincioşii care intră (în biserică) şi ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) şi la Sfânta împărtăşanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică”. Preoții, deși nemulțumiți privesc către episcopii Bisericii.

Pr.dr Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului spune că nu există însă un comunicat oficial al Patriarhiei cu privire la oprirea Sf. Împărtășanii. ”Nu am văzut încă un comunicat oficial doar declarații ale purtătorului de cuvânt. Se pare că Sf. Împărtășanie e amânată pentru această duminică. Nu vă pot spune o poziție a epicopului, deoaece acesta așteaptă poziția Patriarhului, deoarece e vorba de o chestiune ce interesează întreaga Biserică, în ansamblu. Sperăm ca această amânare să fie de scurtă durată”.

Bisericile tradiționale, Ortodoxă și cea Catolică au niște particularități aparte. Considerându-se cu descendență apostolică, cele două biserici au o ierarhie riguroasă. Puțini știu că preoții săvâșeșc Sf Liturghie în numele episcopului locului. Așadar dacă episcopii hotărăsc să amâne Sf. Împărtășanie o pot face. Ierarhii bisericii știu însă că nu pot prelungi aceasta stare de fapt foarte mult deoarece dacă o fac riscă – din punct de vedere canonic- să se situeze chiar ei în afara Bisericii lui Hristos.

O derogare temporară prin care se interzice accesul la una din Tainele fundamentale ale Bisericii Creștine e posibilă. O prelungire a acesteia va crea complicații pentru Biserica Ortodoxă.

Bisericile neoprotestante vor putea critica poziția BOR.

În general, bisericile protestante interpretează metoda de pregătire a Euharistiei cuvând cu cuvânt după Biblie. Pâinea este ”frântă” adică e împărțită în bucăți mici iar vinul e oferit separat din pahare de unică folosință.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.