Prefectura a cerut revocarea a două hotărâri ale Consiliului Local. Administrarea pădurilor Turzii de către un srl și interzicea cărucioarelor sunt ilegale

Prefectura a cerut revocarea a două  hotărâri ale Consiliului Local. Administrarea pădurilor Turzii de către un srl și interzicea cărucioarelor sunt ilegale by iunie 3, 2019 0 comments

Prefectura Cluj a anunțat demararea procedurilor  de revocare a două hotărâri ale Consiliului Local, considerate ilegale, în urma unei sesizări depuse de InfoAries.ro.

Prima hotărâre face referire la aprobarea contractului de administrare a fondului forestier al orașului,  încredințat unui srl și nu unei regii de interes local și a doua se referă la interzicearea căruțelor  și interzicearea pe unele străzi a circulației ”vehiculelor trase și împinse cu mâna„.

Potrivit legii, în baza dreptului de tutelă administrativă, prefectul verifică legalitatea deciziilor autorităților publice din județ și poate cere revocarea acestora, când sunt ilegale. În cazul în care autorităile publice locale nu revocă actul, prefectul se poate adresa instanței de contencios administrativ.

InfoAries.ro a sesizat Prefectura Cluj cu privire la ilegalitatea hotărârilor Consiliului Local Turda, printr-o petiție.

Prin Hotărârea nr. 54 privind interzicerea accesului și deplasării vehiculelor cu tracțiune animală precum și a vehiculelor trase sau împinse cu mâna care circulă ilegal în municipul Turda, administrația locală a stabilit două intedicții și două tipuri de amenzi contravenționale. A interzis accesul căruțelor prin oraș și accesul unor cărucioare pe o serie de străzi. Problema este că accesul căruțelor prin oraș este oricum interzis de Codul Rutier care a stabilit și sancțiuni. Consiliul Local Turda a aprobat, la cererea primarului o clasă diferită de amenzi contravenționale față de cele prevăzute de Codul Rutier și a aprobat o suprareglementare, peste normele legii. În același timp, interzicearea deplasării vehiculelor ”trase sau împinse cu mâna”, fără o distinctie clară constituie un abuz.

Prin Hotărârea nr. 44 privind aprobarea contractului de administrare dintre Municipiul Turda şi Ocolul Silvic Valea Ierii, Consiliul Local Turda încredințarea dreptului de administrare a pădurilor Turzii unui srl.

Condul Silvic prevede că dreptul de administrare a fondului forestier poate fi încredințat doar unei regii de interes local. Diferența între cele două, din punct de vedere legal, este aceea că regia de interes local este o întrepridere sub control public direct iar managementul trebuie aprobat în baza OUG 109, prin metode de evaluare. În cazul unui srl, conducerea e stabilită fără un control public accentuat. Prin încredințarea dreptului de admistrare către un srl s-a comis chiar o infracțiune deoarece fructele administrării bunului public au fost transferate unei societăți comerciale, persoană juridică care nu funcționează în regim de putere publică.

Surse din cadrul prefecturii Cluj au precizat pentru InfoAries.ro că prefectul a dispus demararea procedurilor de  revocare a ambelor hotărâri ale Consiliului Local, considerate ilegale.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.