Praidul a luat fața Turzii. Managementul Salinei de la Praid mai eficient decât cel al Salinei Turda

Praidul a luat fața Turzii. Managementul Salinei de la Praid mai eficient decât cel al Salinei Turda by ianuarie 23, 2020 0 comments

În 2014, Salina Praid inagura o investiție de 1,5 milioane de euro. Ștrandul cu apă sărată de la Praid (județul Harghita) se întinde pe o suprafață de 5.200 de metri pătrati, bazinele ocupând aproape 2.000 de metri pătrați, fiind astfel cel mai mare ștrand cu apă sărată din țară. Amenajat pe amplasamentul unui vechi ștrand, deteriorat și închis anterior, investiția de la Praid depășea din punct de vedere arhitectural orice construcție similară din România. După 4 ani , investiția în ștrandul de la Praid este amortizată în proporție de 80%, spune conducerea zonală a companiei. Circa 80.000 de de turiști merg anual la ștrandul de Praid.

Ștrandul de la Praid a costat 1,5 milioane de euro

Ștrandul de la Praid a costat 1,5 milioane de euro

În 2017, trei ani mai târziu la Turda, Salina și autoritățile locale inagurează un SPA de trei stele. Ulterior e inagurat și un hotel cu 24 de locuri de cazare. Investiția a costat 2,5 milioane de euro. Costurile de reabilitare a celui mai scump SPA din Europa, din categoria lui au fost criticate atunci de către constructori. S-a plătit peste 1300 de euro pe metru pătrat construit o sumă dublă față de costurile de pe piață pentru noi construcții. Banii cheltuiți atunci erau echivalentul a cinci pensiuni turistice independente energetic. Cu circa 2,5 milioane euro s-au reabilitat și s-au dotat 1825 de metri pătrați suprafață construită, un spa disponibil pentru 114 persoane și 24 de locuri de cazare

Afacerea SPA-ului Potaissa Turda a fost rapid băgată sub preș prin transferuri succesive de putere, la nivel local. Inițial, recepția lucrărilor a fost refuzată. Era octombrie 2013, primarul Tudor Ștefănie nu avea susținerea Consiliului Local, controlat de USL și PPDD.

SPA-ul de la Turda și hotelul cu 24 de locuri au costat 2,5 milioane de euro

SPA-ul de la Turda și hotelul cu 24 de locuri au costat 2,5 milioane de euro

Câteva zile mai târziu, USL sub conducerea lui Cristian Matei declanșează politizarea administrației publice locale de la Turda. ”Asistăm la o o situație fără precedent din 89 încoace, aceea în care o alianță politică politizează întreaga adminstrație publică locală”, aprecia în octombrie 2013, Mircea Irimie pe atunci consilier local. Intervenția a fost făcută în plenul unei ședințe de Consiliul local, convocat de urgență. Pe ordinea de zi, numirea PSD-iștilor în Consiliile de Administrație din oraș.Fostul deputat Mircea Irimie a cerut degeaba în Consiliul Local respectarea algoritmului politic. Cristian Matei și grupul ce l-a susținut atunci au mers până la capăt. În ședința Consiliului Loca, USL decapita administrația PDL și își numea proprii oameni la conducerea Turzii. Cristian Matei ajunge președintele CA-ului de la Salina Turda. 

În ianuarie 2014, situația recepțiilor la SPA Potaissa se schimbă. Obiecțiile privind calitatea lucrărilor dispar. Consiliul de Administrație al SC Turda Salina Durgău SA, condus de președintele Cristian Matei, a luat decizia modificării componenței Comisiei de Recepție. Din comisia de recepție au fost eliminați Sorin Săveanu, Ovidiu Micu și Constantin Costea. Toți trei formulaseră obiecții cu privire la calitatea lucrărilor și apreciau că finisajele dar și o serie de lucrări la structura de rezistență nu se ridică la valoarea decontată.

SPA Potaissa, costurile și lucrările deveneau trecut. Fostul director Vasile Nemeș fusese înlocuit cu Puiu Toth. Noua comisie era formată din Dorin Apahidean, președinte, (acesta fiind în trecut consilier al directorului general pe probleme legate de Centrul Spa), ing. Ginel Călugăr, şeful Serviciu Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din Primăria Turda, Ovidiu Zanc, reprezentant mandatat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, prof. dr. ing. Andrei Moga, specialist extern în construcții, ing. Corneliu Asafti, specialist extern instalații utilizare și tratare apa, mandatat de Compania de Apă Arieș, Sabău Sorin, membru Consiliul de Administrație al SC Turda Salina Durgău SA, Sergiu Năstase, angajat SC Turda Salina Durgău SA, Costișor Nicolae, inginer constructor, Romulus Zamblău, arhitect Ovidiu Mera, SC Turda Salina Durgău SA. Șapte din cei zece membri ai comisiei aveau legături politice. Recepția de la SPA Potaissa avea să treacă fără probleme. Tot fără probleme trecea și Tudor Ștefănie la PNL. Liberali și social democrați colaborau la Turda pentru a administra orașul. La conducerea Salinei Turda ajunge Simona Baciu iar la finalul anului 2014 se dau aprobările oficiale pentru proiectul Workcall, în care erau implicate nora și fiica primarului Cristian Matei. În mai 2016 are loc inaugurarea Hotelului Potaissa. Investiția de 2,5 milioane de euro de la Turda era completă.

Ștrandul de la Praid: 80.000 de vizitatori anuale și venituri anuale de circa 300.000 de euro

Cu 1,5 milioane de euro, Salina Praid a construit un complex de agrement a cărui eficacitate va duce la amortizarea investiției în maximum 2 ani. Conducerea Salinei Praid precizează că investiția a fost deja amortizată în proporție de 80%. ” Nu vreau să intru într-o dispută cu cei de la Salina Turda, dar vă pot spune că avem 80.000 de vizitatori anuali la ștrand, pentru cele trei luni de funcționare pe sezon. În 4 ani, s-a amortizat 80% din investiție”, explică Zoltan SEPRODI, directorul sucursalei Praid a Societății Naționale a Sării.

De reținut:

Cu 1,5 milioane de euro, Salina Praid a construit un complex de agrement și cel mai mare ștrand de apă sărată din România: 3 bazine și 5200 de metri pătrați

Cu 2,5 milioane de euro Salina Turda a reabilitate un hotel și un SPA cu 25 de locuri de cazare și servicii pentru 114 persoane. Suprafața construită: 1825 de metri pătrați

După 4 ani, ștrandul de la Praid are 80.000 de vizitatori în trei luni de funcționare pe an iar investiția este amortizată în proproție de 80%. Salina Praid are annual peste 600.000 de vizitatori.

Cea mai mare risipă financiară din istoria administrativă a Turzii a fost băgată sub preș prin deciziile administrative ale liderilor locali. 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.