Povestea unui proiect eșuat. Unde se ascunde site-ul de 100.000 de lei comandat de Salina Turda

Povestea unui proiect eșuat. Unde se ascunde site-ul de 100.000 de lei comandat de Salina Turda by august 29, 2017 0 comments

În vara anului 2014 se anunța la Turda demararea unui proiect de reconversie profesională în valoarea de 9,038 milioane de lei. Proiectul urma să se desfășoare în perioada aprilie 2014-decembrie 2015 și urmărea instruirea profesională a 900 de persoane, dintre care 300 de persoane reprezentau grupul țintă al Salinei Turda. 100 de femei, 100 de romi și 100 de persoane cu dizabilități ar fi urmat să se specializeze în meseriile de nămolar, băieș, brancardier și tehnician maseur. Valoarea totală eligibilă a proiectului ce era cheltuită doar la Turda era de 2,68 milioane de lei din care 234.900 lei erau împrumuturi nerambursabile pentru investiții: aparatură pentru centrul SPA.

În urma reconversiei profesionale făcute de Salina Turda pe milioane de lei din fonduri europene, Turda are 63 de nămolari și 81 de băieși.

InfoAries.ro vă prezintă istoria, nu a unei ilegalități, ci a unei păcăleli făcută în stil românesc.

În 5 iunie 2014 cinci personaje din Turda, Cristian Matei (președinte al CA al Salinei Turda), senatorul Alexandru Cordoș, Oana Matei, fiica liderului PSD Turda și coordonatoare a proiectului Workcall pe regiunea Nord-Vest , Vasile Tot, pe atunci directorul Salinei Turda și Teodor Drogo prim-vicepreşedintele Partidei Romilor Pro Europa, filiala Turda s-au întâlnit în subteranul Salinei Turda într-o conferință de presă de prezentare a proiectului Workcall. Era prezentă, de la București, și Daniela Vișnoianu, managerul de proiect. Soțul Danielei Vișnoianu era un fost consilier al primului ministru Victor Ponta. De fapt, întregul proiect Workcall era coordonat de oameni care aveau, într-o formă sau alta, o legătură cu Partidul Social Democrat.

Proiectul”Workcall”,contract de finanțare POSDRU/165/6.2/S/143219, beneficiar SC Forum Grup SRL a fost gestionat de Organismul intermediar București Ilfov, contractul fiind semnat în data de 15.04.2014 și având ca perioadă de implementare 16 aprilie 2014 – 15 decembrie.2015.

Valoarea totală a proiectului era 9,038 milioane lei din care asistența financiară nerambursabila era 8,5 milioane iar contribuția proprie era 451,909 lei.

În final, valoarea totală a proiectului, declarată la Autoritatea de certificare și plată a fost de 6,479 milioane de lei.

Iunie 2014, Cristian Matei, Oana Matei și senatorul Alexandru Cordoș anunță demararea proiectului Workcall

Iunie 2014, Cristian Matei, Oana Matei și senatorul Alexandru Cordoș anunță demararea proiectului Workcall

Proiectul prevedea instruirea profesională și consilierea pe piața forței de muncă și înfiinţarea a două centre de incluziune socială, unul la Bucureşti şi unul la Turda.

În rapoartele transmise către Autoritatea de certificare și plată, proiectul arată, în cifre, ca un adevărat succes. Care este însă rezultatul final dar mai ales cu ce costuri?

Unde se ascunde site-ul de 100.000 de lei comandat de Salina Turda?

În proiectul Workcall, Salina Turda era partener cu Asociația Eduteco, Agenția de Consultanță și Afaceri Română și Forum Group SRL. Acest parteneriat presupunea că Salina Turda avea să cheltuie din bugetul propriu sumele de bani necesare derulării proiectului iar aceste sume avea să le recupereze ulterior din decontarea banilor din fonduri europene.

Salina a semnat Contractul de finanțare pentru proiectul Workcall în aprilie 2014. În decembrie 2014, la 7 luni de la semnarea contractului, Consiliul Local Turda aproba Hotărârea 267  prin care se aproba în regim de urgență continuarea și finalizarea proiectului Workcall. În proiectul de hotărâre nu era specificată nicio sumă. Astăzi, dacă opriți pe stradă un consilier local al Municipiului Turda și îl întrebați cât a costat proiectul Workcall o să descoperiți că habar nu are.

În octombrie 2015, Salina Turda semnează un contract cu firma Total Soft SA din București prin care aceasta ar fi trebuit să furnizeze un website de prezentare cu funcțiuni complete de afișaj. Valoarea contractului era de 107,632 lei.

A plătit Salina Turda 100.000 de lei pentru un site pe care astăzi nu-l găsește nimeni sau au renunțat la această parte din proiect? InfoAries.ro a adresat Salinei Turda încă de acum 2 luni o cerere în baza legii 544 privind liberul acces la informațiile publice în care am solicitat lămuriri cu privire la site-ul de 100.000 de lei comandat de Salină în proiectul Workcall.

Total Soft SA este o firmă despre care presa centrală spunea în 2015 că este o apropiată de PSD și care a realizat în 2004 softul de numărare a voturilor iar de-a lungul timpului a avut nenumărat contracte cu companiile de stat (Hidroelectrica, Metrorex, Regionala CFR, Ministerul Educatiei ).

Total Soft mai are antecedente de nerespectare a contractelor. În martie 2016, Tribunalul București a obligat firmele Softwin și Total Soft să returneze Romsilva 3,35 milioane de lei, plus dobânda legală, bani considerați ca fiind plătiți nejustificat de Romsilva celor doi producători de software.

Printre cheltuielile surprinzătoare în cadrul proiectului Workcall se mai numără achizția de servicii de informare și publicitate de 229,032 lei și servicii de catering în valoare de 125504 lei. În medie, Salina a plătit 6840 de porții de gustări la o valoarea de 18, 346 lei, fiecare.

Maseorii, cei 63 de nămolari și 81 de băieși, școliți cu 2 milioane de lei

Grupele și locatiile pentru care s-au făcut la Turda aceste cheltuieli sunt sunt : Tehnician maseur Turda 28 persoane ( judetul Cluj ), Tehnician maseur Campia Turzii 28 persoane ( judetul Cluj),Tehnician maseur Simleul Silvaniei 28 persoane ( judetul Salaj ),

Nămolar Tritenii de Sus 15 persoane( judetul Cluj ) , Nămolar Turda 15 persoane( judetul Cluj ), Nămolar Mihai Viteazu 14 persoane ( judetul Cluj), Băies Bistriţa Nasaud 28 persoane( judetul Bistrita), , Nămolar Băisoara 19 persoane( judetul Cluj), Baies Cluj Napoca 20 persoane ( judetul Cluj ), Baies Campia Turzii 19 persoane ( judetul Cluj ) , Baies Turda 14 persoane( judetul Cluj).

La nivelul cererii de finanțare a proiectului Workcall au fost stabiliți și indicatori suplimentari ai proiectului printre care numărul de participanţi la instruirea pentru acces pe piaţa muncii. Indicatorii inițiali erau de 930 de persoane iar în final 857 de persoane au fost consiliate pentru a avea acces pe piața muncii.

În august 2017, Agenția de Ocupare și Formare Profesională Cluj confirma faptul că în perioada 2015-2017 în județul Cluj nu a fost angajată în muncă nicio persoană cu meseria de nămolar sau băieș.

Știm însă sigur că Turda are acum 63 de nămolari și 81 de băieși, instruiți pentru “dezvoltarea turismului balnear”, cu costuri estimate la circa 2,6 milioane de lei.

Cine a răspuns de proiectul Workcall?

Persoanele implicate în derularea proiectului Workcall sunt Cristian Matei, președinte Consiliu de Administrație Salina Turda, Vasile Tot și Simona Baciu, directori generali Salina Turda, Gianina Silvia Matei, coordonator de proiect Workcall Salina Turda, Florin Vulturar, responsabil financiar Turda Salina Durgău SA.

Cristian Matei și Simona Baciu, două din persoanele responsabile de derularea proiectului Workcall la Turda.

Cristian Matei și Simona Baciu, două din persoanele responsabile de derularea proiectului Workcall la Turda

În mod ironic în documentația de achiziții publice postată pe SEAP la persoane responsabile e menționat nominal întreg Consiliul Local Turda. Spre exemplu de atribuirea celor 229,032 lei pentru publicitate, citim în documentația de atribuire că sunt responsabili decizional toți consilierii locali care sunt înșiruiți cu calitatea de ”administrator”.

Sinteza proiectului Workcall, la Turda

  • Proiectul este o reușită din perspectiva respectării indicatorilor cantitativi
  • Ar fi trebuit să existe un centru de incluziune socială, care acum e inexistent. Nu se știe care ar fi fost durata lui de funcționare.
  • Salina a comandat un site de 100.000 de lei unei companii care era controversată în 2015. Nu se știe dacă s-a renunțat la acest obiectiv al proiectului sau în final a fost plătit nici cum ar trebui să arate un site de 100.000 de lei.
  • Serviciile de publicitate ale proiectului au fost de 229.039 de lei iar cursanții au primit zilnic gustări în valoare de 18,346 de lei fiecare.
  • Pentru a justifica participarea în proiect, Salina a pregătit profesional 56 de maseuri, 63 de nămolari și 81 de băieși motivul fiind dezvoltarea turismului balneo, cu costuri estimate la circa 2, 6 milioane de lei. Trei ani mai târziu nu există astfel de categorii profesionale angajate pe piața muncii în județul Cluj.
  • În iunie 2014, Cristian Matei, președintele CA al Salinei Turda preciza că proiectul Workcall va aduce Salinei investiții în aparatură în valoare de 50.000 de euro- 234.900 lei. Achiziția publică a fost făcută în noiembrie 2014, centrul Welness-Spa a fost deschis de Salina Turda doar trei ani mai târziu, în vara anului 2017.
  • Salina Turda a refuzat să ofere public explicații cu privire la derularea proiectului Workcall

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.