Populația naturală a Turzii este în scădere. Decesele depășesc nașterile

Populația naturală a Turzii este în scădere. Decesele depășesc nașterile

Populația naturală a Turzii este în scădere. Decesele depășesc nașterile

by octombrie 7, 2015 0 comments

Numărul de nou născuți vii la Turda este într-o continuă scădere, cu începere din 1998, arată datele Direcției Județene de Statistică Cluj. InfoArieș a solicitat Direcției de Statistică datele nuscuților vii pentru anii 1998-2005, adică pentru tinerii care au devenit majori și pot fi integrați pe piața muncii în anii următori. Cu începere din 1998 numărul de nașteri a întregistrat valori de 543, 513, 476, 468, 437, 474 de persoane nou născute. În valori brute, pentru următorii 10 ani vor fi disponibili pe piața muncii în medie 2600 de tineri, nativi din Turda. Cifrele în valori brute oferă doar o perspectivă generală, deoarece nu țin cont de migrația din localitate, de faptul că locuitorii pot opta pentru locuri de muncă în altă parte ori pur și simplu pot părăsi orașul.

În 2005, pentru prima dată în cei șapte ani, cifrele referitoare la nașteri au revenit la valoarea din 1998. Pentru perioada 2010- 2014, cifrele nou născuților din Turda indică valori mai mici decât cel din 1998. În 2010 s-au născut 472 de copii, iar cifrele sunt în scădere, 462 de copii (2011), 387 (2012), 406 (2013), 351 (2014).
În anul trecut, numărul de copii născuți vii a fost cel mai scăzut din ultima decadă, iar decesele au fost la o valoare dublă, de 626 de persoane.
În perioada 2010-2014, decesele au devansat ca număr nașterile din oraș, înregistrându-se cifre de 673, 637,606, 598, 626 de persoane.
Turda se confruntă astfel cu un spor natural negativ și cu o scădere lentă a populației. Scăderea numărului de copii poate avea un impact pe termen lung, pentru economia locală, mai ales dacă ritmul descendent va fi menținut.

Autoritățile locale ar trebui să îmbunătățească condițiile de locuire

Sporul natural negativ (scăderea populației) este de fapt o problemă națională, cu cauze complexe, asupra cărora autoritățile locale au prea puține pârghii de intervenție. Chiar și așa, administrația locală ar putea interveni prin îmbunătățirea condițiilor de locuire. Turda nu are la această dată un studiu complet asupra condițiilor de locuire din oraș, nici o evalure profesională a zonelor deficitare în raport cu densitatea populației. Practic, autoritățile locale nu dețin nici un instrument în baza căruia să elaboreze o strategie de îmbunătățire a condițiilor de locuire. Potrivit legii 215 privind administrația publică locală, Consiliul Local ar trebui să adopte astfel de strategii. O soluție pentru contracararea sporului negativ al populației ar fi dezvoltarea de noi zone de locuit, moderne, cu infrastructură adecvată, care să atragă populații din zone adiacente. Costurile unei astfel de strategii nu sunt cunoscute la această dată. Cert este că Turda se depopulează încept,iar singura soluție la îndemâna autorităților locale este sporirea confortului urban.
Datele demografice, cu toată limita lor dată de precizia culegerii datelor statistice ar trebui să atragă atenția, mai ales politicienilor din oraș. În 2016, la alegerile locale aceștia vor veni cu proiecte politice ce vor fi prezentate alegătorilor. Tema pericolului depopulării orașului precum și o strategie locală de contracare a acestui pericol ar trebui incluse pe agenda politicienilor locali, mai ales în condițiile în care soluțiile posibile pot completa proiectele de îmbunătățire a vieții locuitorilor din oraș.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.