PNL l-a convins pe primarul Cristian Matei că e bine să majoreze bursele elevilor

PNL l-a convins pe primarul Cristian Matei că e bine să majoreze bursele elevilor by aprilie 19, 2019 1 comment

Administrația locală a acceptat după trei de ani de lupte politice să aloce mai mulți bani pentru bursele elevilor din Turda. Nu se știe însă și cu cât vor fi acestea majorate.

Începând din 2016, PNL Turda a cerut dublarea burselor elevilor din Turda, printre cele mai mici din județ.

Primarul Cristian Matei a promis în 2017 că va majora bursele dar nu s-a ținut până acum de promisiune. În 2019, primarul Turzii a acceptat propunerea PNL de majorare a burselor dar l-a transformat într-un proiect propriu.

Victoria PNL este însă doar una pe jumătate deoarece formațiunea politică de opoziție a cerut simultan reducerea cheltuielilor nejustificate la unul din capitolele bugetare controversate. 

Cristian Felezeu, consilier local PNL a propus în Comisia de Buget Finanțe a Consiliului Local un amendament. Reprezentantul PNL era mandatat de partid să ceară dublare burselor elevilor. PNL avea pentru banii necesari și o soluție, aceea de a diminua sumele alocate pentru alte servicii culturale. ”De fapt Bogdan Ursuleanu, directorul API primise pe mână câteva sute de mii de lei în 2018 și nu s-a explicat clar cum a cheltuit acești bani”, explică Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda. În 2018 Ursuleanu anunța o serie de spectacole și evenimente pentru sărbătorirea Centenarului. Administrația locală anunța tot felul de chetuieli de la spectacole grandioase cu plimbatul lui Mihai Viteazu pe cal, cu sute de figurnță la ”bannere de mari dimensiuni”. Cum cheltuielile din 2018 nu au fost clar explicate, liberalii s-au gândit că pot împușca doi iepuri. Reduc banii pentru distracție, administrați anterior de Ursuleanu și în același timp îi mută la educație, pentru a mări bursele elevilor.  Administrația locală avut în schimb o altă idee.

Primarul a dublat sumele pentru burse dar a păstrat banii de petreceri.

Amendamentul PNL a fost propus în ședința de comisie, de buget finanțe. A fost notat de directoarea economică a Primăriei, dar nu a mai ajuns oficial în Consiliul Local. Liberalii au aflat în 2018 că sunt necesari circa 47.000 de lei pentru majorarea burselor conform cu numărul lor din anul trecut. Au cerut în 2019 o suplimentare cu 100.000 de lei pentru a fi siguri că bursele de merit pot i dublate.

Primarul Cristian Matei a plusat și a inclus în proiectul de buget 200.000 de lei suplimentar.

PNL nu doar că l-a convins pe primar să majoreze sumele, dar chiar să le și dubleze. Banii nu vor fi luați de la capitolul alte servicii culturale așa cum cerea PNL, ci de la iluminatul public. Banii pentru petrecerile orașului, administrați printre alții și de Bogdan Ursuleanu au rămas în pușculița separată a bugetului local.

Istoria majorării burselor pentru elevi

aprilie-mai 2016, PNL atrage atenția că bursele elevilor sunt cele mai mici din județ. Aleșii locali nu iau nicio decizie iar administrația locală preferă să amâne discutarea subiectului, urmau alegerile

primăvara 2017, consilierii PNL atrage atenția că sumele alocate burselor școlare din 2016 nu au fost cheltuite în totalitate și cer dublarea alocațiilor pentru elevi. Primarul promit majorarea burselor la rectificarea din toamnă.

Primăvara 2017, consilierii locali se împart în două grupuri cu idei diferite. PNL militează pentru burse mai puține dar însemnate ca valoare, pentru bursele de merit. PSD propune burse mai numeroase dar cu valoare mai mică.

Septembrie 2017, Cristian Matei refuză majorarea burselor pentru elevi ca nefiind oportună.

Primăvara 2018, PNL cere din nou majorarea burselor pentru elevi. Administrația locală refuză

Primăvara 2019, PNL cere majorarea burselor în comisia de buget finanțe, propune suplimentar 100.000 de lei și cere diminunarea cheltuielilor insuficient explicate de la capitolul ”Cultură”

Primăvara 2019, primarul Cristian Matei schimbă bugetul local , alocă suplimentaro 200.000 de lei pentru bursele elevilor, dar ia banii de la iluminatul public, nu de la cultură.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Elev
    #1 Elev 22 aprilie, 2019, 23:14

    Bine ca se majoreaza dar de primit cand? Un exemplu concret: la CNMV bursele se primesc cu o intarziere de un an, pe cand in alte orase (Cluj) nu exista astfel de probleme.
    Ce sa mai vorbim despre mediile pt care se primeste bursa… in momentul de fata nu exista o diferenta intre un elev cu media 9.80 care se straduieste sa invete pt fiecare test si un elev cu media 8.50 (o medie obtinuta fara prea mare efort).

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.