Douăzeci și trei de membri ai PNL Turda au demisionat ieri din formațiunea politică locală printr-o scrisoare publică în care acuză formațiunea liberală că nu mai face o opoziției coerentă față de Partidul Social Democrat.
Demisionarii spun că abordările PNL sunt lipsite de coerență și neconstructive iar opoziția față de PSD-ALDE-PMP-PRM a fost suprimată în Consiliul Local Turda.
Grupul nemulțumiților din PNL este condus de consilierul local Ciprian Rigman care deținea și funcția de vicepreședinte al PNL Turda și Sergiu Marcu, președintele organizației de tineret a PNL Turda.
Tensiunile la nivelul conducerii locale PNL au devenit evidente public acum mai bine de o săptămână când consilierul local Ciprian Rigman a fost înlocuit din funcția de purtător de cuvânt cu consilierul local Cristian Felezeu.
Ciprian Rigman este frecvent o voce critică la adresa administrației publice locale iar în ultimele șase luni s-a plâns de faptul că este și vocea singulară din partid care critică direct administrația locală ce e condusă de Cristian Matei.
Grupul protestatarilor se va îndrepta cel mai probabil spre Uniunea Salvați România. Președintele USR Turda, Emil Turdean spune că demisionarii din PNL sunt bine-veniți în USR Turda. ”După cum știți, USR Turda a început să crească din punct de vedere politic. Recent am primit peste 20 de noi membri, în urma înscrierilor de pe Facebook. Îmi surâde ideea ca demisionarii din PNL să vină în USR. O spun din nou public, USR Turda a adoptat un set de reguli. Niciun membru al USR nu va primi vreo funcție prin consilii de administrație sau vreo poziție de director, atunci când USR va câștiga alegerile. Membrii USR pot candida pentru funcții politice, de consilieri locali, județeni, pentru primar, pot ocupa funcții alese prin vot dar nu vor primi nimic de la partid pe la societățile publice din Turda, cum face PSD-ul. Ne dorim membri care se înscriu la noi din convingerea că putem schimba viața politică în bine. Deasemenea la nivel național dorim să stabilim în interiorul partiduluiprincipiul unui singur mandat pentru parlamentari și a două mandate pentru primar în așa fel încât să evităm situațiile de la alte partide cu găști formate în jurul senatorilor și deputaților. România are destui oameni capabili care să o conducă”, a declarat Emil Turdean, președintele USR Turda.
Conducerea PNL Turda nu a formlat un punct de vedere oficial cu privire la demisii. Consilierul local Cristian Felezeu a declarat pentru InfoAries.ro că plecarea grupului de nemulțimiți nu a constituit o surpriză. ”Existau puncte de vedere divergente între noi. PNL nu a renunțat la opoziția față de PSD Turda”, a explicat Felezeu. Conducerea PNL spune că nu au renunțat la opoziția față de PSD Turda dar s-au gândit să adopte o abordare mai mult administrativă decât una verbală, care să meargă dincolo de cuvinte. Liderii PNL au lăsat să se înțeleagă că formațiunea politică pregătește pentru Consiliul Local proiecte de hotărâri de interes public. Puse pe masa administrației locale, condusă de PSD, aceste inițiative ar urma să fie ”o formă de opoziție constructivă”.
Opoziția la PSD devine fragmentată, la Turda
Demisiile celor 23 de membri PNL fragmenteză și diminuează semnificativ orice șansă ca formațiunile de dreapta să conlucreze la Turda într-o opoziție față de PSD.
Anterior, între PNL, Asociația T9 și USR au existat tatonări și tentative de a colabora, în special după ce Andrei Suciu, președintele T9 a obținut un scor electoral bun în alegerile locale pentru funcția de primar. Dacă cei 23 de demisionari vor merge către USR, o viitoare colaborare dintre cele două formațiuni politice va fi aproape imposibilă, cel puțin până după alegerile locale. Este greu de crezut că liderii PNL Turda vor privi plecările cu prea multă îngăduință.
Unul dintre demisionari este Ciprian Rigman, consilier local. Dacă acesta trece la USR sau altă formațiune politică este de așteptat ca PNL să ceară încetarea mandatului prin pierderea calității de membru al partidului politic. Din punct de vedere politic, PNL nu-și permite să piardă un consilier local. În același timp primarul Cristian Matei, de care depinde introducerea unui proiect de hotărâre în Consiliul Local, nu-și permite să se trezească cu un consilieri local al USR care să-l critice în fiecare ședință de consiliu.
Legea prevede însă că pierderea funcției de consilier local prin pierderea calității de membru poate fi contestată în instanța de contecios. Un act administrativ de constatare a pierderii calității de consilier poate fi suspendat pe durata procesului. La viteza cu care se judecă un astfel de proces, cu procedurile de atac ar dura mai mult de un an.
Cum își justifică nemulțumiții, demisia
”Astăzi, 30 septembrie 2018, ieșim din Partidul Național Liberal, tocmai datorită valorilor liberale pe care le împărtășim și pe care nu le mai regăsim în acest partid la niciun nivel.
Ieșim dezamăgiți nu doar de lipsa de acțiune și coerență care caracterizează filiala Turda a Partidului Național Liberal, ci și de abordarea neconstructivă cu care, aceia dintre noi care au inițiativă, trebuie să se lupte.
Ieșim pentru că filiala noastră se zbate în agonie, fără a avea o direcție clară de acțiune și fără a exista voința actualei conduceri de a creiona o astfel de direcție.
Ieșim pentru că regulile și regulamentele interne sunt invocate doar atunci când servesc unor scopuri clare și sunt uitate sau ocolite atunci când ar putea duce la un alt rezultat decât cel dorit de conducerea partidului.
Ieșim pentru că ceea ce părea să fi început ca o opoziție coerentă și eficientă la nivel local, centrată pe sancționarea derapajelor administrației locale dominate de PSD-ALDE-PMP-PRM, a fost suprimată până la dispariție prin marginalizarea acelor voci care documentau și semnalau aceste derapaje”, se arată în scrisoarea demisionarilor din PNL Turda.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.