Planul secret al directorului Balahura, la Domeniul Public

Planul secret al directorului Balahura, la Domeniul Public

Planul secret al directorului Balahura, la Domeniul Public

by iunie 4, 2018 0 comments

Directorul Domeniului Public Turda, Gheorghe Balahura a fost felicitat săptămâna trecută de către primarul Cristian Matei pentru rezultatele bune în administrarea companiei publice. Mesajul de susținere al primarului, făcut public în ședința Consiliului Local, este în favoarea unui personaj controversat, despre care presa locală relata acum câțiva ani că și-a falimentat propria firmă la care era administrator.

Mesajul primarului Turzii vine însă într-un nou context, acela în care directorul Domeniului Public SA dar și Consiliul de Administrație, încalcă o prevedere expresă a Ordonanței Guvernului 109 din 2011.

Administratorii Domeniului Public SA evită să-i ceară directorului general să își asume public responsabilitatea pentru administrarea companiei publice.

În același timp, din motive diferite, forțele politice din Consiliul Local, se feresc, la rândul lor,  să-i solicite directorului Balahura și Consiliului de Administrație,  planul de management al Domniului Public.

15036307_1292162530858240_2969921797559723348_n (1)Societatea Domeniul Public Turda SA are un nou director, cu începere de la data de 1 februarie 2018, în urma selecției realizate de firma de recrutare resurse umane SC Arc Consulting din Cluj-Napoca, anunța publicația locală Turdanews.net, la începutul anului.

Noul director general de la Domeniul Public, susținut de către PSD Turda, avea să fie Gheorghe Balahura, numit în funcție cu votul unanim al celor 7 membri ai Consiliului de Administrație de la Domeniul Public Turda.

În 2011, jurnaliștii de la Turdanews.net dezvăluiau că Gheorghe Balahura avea conexiuni cu fostul vicepreședintel al CJ Cluj, Radu Bica, condamnat pentru fapte de corupție. Balahura era prezentat ca o verigă în ”afacerea Asfaltul”, în care fostul vicepreședintel al CJ Cluj era acuzat că face presiuni ca lucrări de asfaltare să fie încredințate fără licitație, pentru ca ulterior să ajungă la Domeniul Public Turda și apoi la firma condusă de Gheorghe Balahura. O investigație a jurnalistului Gelu Florea, ce a preluat și informații difuzate de presa județeană, arăta că Gheorghe Balahura a falimentat o firmă pe care o administra, Servagro Impex srl. Turdanews cita Buletinul procedurilor de Insolvenţă nr. 10.686/06.10.2011 în care se spunea că “Persoana responsabilă de starea de insolvenţă ( a firmei Servagro- nn) determinată de cauzele de mai sus, o identificăm ca fiind administratorul statutar al debitoarei, respectiv d-nul Balahura Gheorghe, împotriva căruia lichidatorul judiciar va promova o cerere de angajare a răspunderii materiale privind o parte din pasivul debitoarei”.

Balahura era prezentat în 2011 drept un personaj dubios, cu legături în PSD încă de pe vremea fostului primar Virgil Blasiu. Scandalul asfaltărilor de la Cluj, început în 2009, menționa legături financiare care se intersectau cu senatorul PSD Șerban Nicolae.

La 8 ani după relatările din presă, dl. Gheorghe Balahura preia funcția mai vechiului său partner de afaceri , Radu Nechita, fostul director al Domeniului Public Turda.

Cum a ajuns un fost administrator acuzat că și-a falimentat o firmă în condiții dubioase, director al Domeniului Public din Turda? Putem spune că e un adevărat miracol. Cum o minune nu vine niciodată singură, soția dlui Balahura s-a pus la rândul ei în slujba cetățenilor Turzii, ca angajată la API srl, firma care gestionează domeniul public și privat al orașului.

Mangementul secret al directorului Balahura

Gheorghe Balahura a fost numit director al Domeniului Public SA, companie publică, în baza OUG 109 din 2011 la 1 februarie 2018.

Potrivit actului normativ menționat, în termen de 60 de zile de la numire, Gheorghe Balahura ar fi trebuit să prezinte Consiliului de Administrație o propunere pentru componenta de management a planului de administrare pe durata mandatului, în vederea realizării indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari. După alte 20 de zile, Consiliul de Administrație ar fi trebuit să aprobe sau să respingă planul de management al noului director. Componenta de management sau, după caz, indicatorii de performanţă financiari şi nefinanciari aprobaţi ar fi trebuit să se constitui ca anexă la contractul de mandat încheiat cu noul director. Acest document este necesar, deoarece la anul, pe vremea aceasta, managementul dlui Balahura ar trebui să fie evaluat public. Planul de management ar fi trebuit să inclusă în mod obligatoriu obiective cuantificabile privind reducerea obligaţiilor restante, modul de gestionare a creanţelor şi recuperarea lor, realizarea planului de investiţii şi asigurarea cu cash-flow a activităţii desfăşurate.

De la numirea directorului Gheorghe Balahura, prin Hotărârea 4 din 29.01.2018, Consiliul de Administrație al Domeniului Public SA a mai adoptat alte 11 hotărâri, ultima în 3 mai. În niciuna dintre acestea nu apare adoptarea planului de management al noului director.

Forțele politice din Consiliul Local se feresc să-i ceară directorului de la Domeniul Public prezentarea planului de management. Ar fi putut să o facă în mod direct la ultima ședință ordinară a Consiliului Local când directorul Domeniului Public a fost prezent cu bilanțul anului trecut. Motivul pentru care forțele politice din Consiliul Local nu sunt interesate în mod expres de administrarea Domeniului Public SA sunt diferite. Partidele de la putere, PSD și ALDE nu sunt interesate să arate în mod transparent cum administrează orașul. PNL, din opoziție așteptă ca directorul Balahura să facă pași greșiți.

În luna mai 2019, managementul directorului Balahura ar trebui să fie evaluat public în baza contractului său de mandat și a planului de management. Nu există public un astfel de plan, care să ne spună care ar trebuie să fie performanțele. Avem doar cuvântul primarului Cristian Matei care ne asigură că la Domeniul Public, lucrurile sunt bine, deși planurile de management sunt secrete.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<