Plângere penală împotriva primarului Cristian Matei. Primarul fluturând dosare: ”Vă opuneți dezvoltării”

Plângere penală împotriva primarului Cristian Matei. Primarul fluturând dosare: ”Vă opuneți dezvoltării” by mai 23, 2019 0 comments

Tensiuni politice în Consiliul Local Turda, în ședința ordinară din 23 mai între reprezentanții Partidului Național Liberal pe de-o parte și primarul Cristian Matei și Bogdan Ursuleanu, pe de alta.

Reprezentanții PNL au anunțat că vor depune o plângere penală împotriva primarului Cristian Matei acuzat de abuz în serviciu. Liberalii susțin că primarul a semnat numirea lui Bogdan Ursuleanu în poziția de de director al API srl fără a avea mandatul Consiliului Local.

PNL spune că descoperit recent asta, în condițiile în care pe ordinea de zi a fost inclus un proiect de hotărâre de prelungire a contractului de mandat a actualului director API.

Partidul Național Liberal a cerut astăzi în ședința ordinară a Consiliului Local un vot împotriva proiectului de hotărâre ce prevedea prelungirea contractului de mandat al lui Bogdan Ursuleanu în poziția de director al SC Administrarea Patrimoniului Imobiliar srl. Liberalii au precizat că nu se poate vota prelungirea unui contract la care Consiliul Local nu a fost parte și susțin că numirea directorului API trebuie să se facă printr-un contract nou. Liberalii l-au acuzat pe primarul Cristian Matei de abuz în serviciu în numirea directorului API. Potrivit PNL Turda, contractul de mandat al directorului Bogdan Ursuleanu a fost semnat de primarul Cristian Matei care nu a avut mandatul Consiliului Local, în acest sens. Liberalii spun că primarul a încălcat prevederile art. 36 lin. 3 lit. c din Legea nr. 215/2001 privind administraţia publica locala, potrivit cărora Consiliul Local exercită, în numele unităţilor administrativ teritoriale toate drepturile și obligaţiile corespunzătoare participațiilor deţinute la societăţi comerciale sau regii autonome, în condiţiile legii. Printre acestea se numără și cele din legislația comericială privitoare la numirea administratorilor unei societăți comerciale cu capital public.

O altă obiecție a PNL este aceea că în contractul de mandat inițial, primarul, în mod unilateral și fără înștiințarea Consiliului Local, a eliminat orice criterii de performanță pentru directorul Bogdan Ursuleanu, asigurându-i acesta accesul la un post de conducere fără a impune un set minim de obligații manageriale. Primarul Cristian Matei, fără înștiințarea Consiliului Local și cu bună știință ar fi omis să impună minime obligații mangeriale deși avea la cunoștință de faptul că celalalte contracte de management încheiate la de unitățile subordonate Consiliului Local aveau astfel de criterii de performanță.

PNL Turda a apreciat că aleșii locali nu pot prelungi un contract la care nu au fost parte și au cerut demararea unei proceduri noi de selecție.

Consilierii PNL au mai anunțat o plângere penală ce are la bază un proiect de hotărâre de schimbare a destinației terenului unor parcele. Autoritățile locale au propus schimbarea de destinație a unor parcele de teren din pășune în curți construcții exclusiv prin documentație cadastrală. PNL spune că schimbarea de destinație a unor terenuri li schimbarea proprietarului din ”Comuna Urbană Turda” în ”Municipiul Turda” nu se poate face prin documentație cadastrală.

Nu ați votat sute de proiecte de dezvoltare a Turzii”, reproșul primarului la adresa PNL Turda

Primarul Cristian Matei le-a reproșat celor din PNL că nu au votat sau au votat împotriva a ”sute de proiecte de dezvoltare a orașului”. Edilul șef a făcut o evaluare pentru fiecare consilier PNL în parte și a cuantificat voturile consilierilor PNL de la preluarea mandatului. Primarul Cristian Matei a concluzionat că prin voturile împotrivă sau prin abțineri, liberalii ”s-au opus dezvoltării Turzii”. Replica primarului a fost însoțită de fluturatul unui dosar. 

În contrapartidă liberalii au concluzionat că primarul ar trebui să-și scoată din cap ideea că în Consiliul Local Turda există doar PSD și partidele-satelit. Ulterior ședinței liberalii au explicat că nu se opun dezvoltării Turzii și că au refuzat să voteze doar proiectele care, în opinia lor, încalcă legea sau propun o dezvoltare hotică a orașului.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.