Plan de Mobilitate Urbană pentru Turda

Plan de Mobilitate Urbană pentru Turda by noiembrie 10, 2016 0 comments

Autobuze electrice, cu GPS, Wi-fi, trape pentru persoanele cu handicap, piste de biciclete, rute alternative asfaltate integral, toate acestea ar putea să existe în municipiul Turda în circa doi ani. Administrația locală se pregătește să realizeze un Plan de Mobilitate Urbană (PMU), pe baza căruia va putea solicita fonduri europene.

În cadrul unei conferințe de presă desfășurată joi la sediul Primăriei, primarul Cristian Matei a explicat că a solicitat o sumă din bugetul local pentru demararea procedurilor de licitație în vederea desemnării firmei care se va ocupa de întocmirea PMU.

“Acest plan este imperios necesar unei comunități din mai multe puncte de vedere. Acest plan va duce și la dezvoltarea strategiei municipiului reală, nu doar ce avem noi acum. Un astfel de plan de mbilitate urbană durează circa patru până la șase luni de zile, timp în care va fi inventariat și scanat practic tot municipiul Turda. Un alt mare avantaj al acestui plan este că va pregati PUG-ul (Planul Urbanistic General n.n.), care nu a mai fost actualizat din anul 2000”, a explicat primarul Turzii.

Acesta a adăugat că pe baza acestui plan se va dezvolta transportul urban, pe fonduri europene.

“Există o clauză pe care trebuie să o avem în momentul în care dorim să accesăm fonduri europene pentru transport. Trebuie să ne înscriem în registrul european cu un an înainte de a putea aceesa fondurile europene. Pe acest Plan de Mobilitate Urbană se vor putea achiziționa autobuze electrice de ultimă oră, care costă între 150.000 și 200.000 de euro. Planul va stabili exact numărul de trasee și de autobuze noi de care este nevoie, echipate cu GPS, echipate cu rampe pentru persoane cu dizabilități, cu sistem de ticketing, pentru a corespunde normelor europene”, a mai aexplicat primarul Turzii.

În această săptămână administrația locală trebuie să înscrie municipiul Turda în acest registru european, urmând ca în următoarele săptămâni să se realizeze licitația pentru consultantul de specialitate. Cristian Matei a consideră că PMU al Turzii va putea fi gata cu aproximație în luna aprilie a anului 2017. Proiectele imediat următoare ale administrației locale sunt ambițioase, având în vedere că în cele șase luni cât se vor inventaria imobilele pentru PMU, ele vor fi și întăbulate.

În acest moment, la nivelul Uniunii Europene există o Carte Albă a Transportului Urban. Documentul cuprinde un set orientativ de reguli şi principii care ar trebui să guverneze orice plan de mobilitate urbană.

Înainte de toate, procesul de planificare trebuie să fie unul la care participă toate persoanele ori entitățile din cadrul comunității. Orice intervenție urbană trebuie să respecte principiul participării publice, pentru că orașul este un spațiu public, deci responsabilitatea administrării lui revine fiecăruia dintre cetățeni. Etapa de consultare publică legitimează public orice intervenție urbană și responsabilizează cetățenii în raport cu spațiul pe care îl ocupă.

Planificarea trebuie să fie făcută cu un angajament ferm pentru dezvoltare durabilă în sensul dezvoltării economice echilibrate, echităţii sociale și bunei credințe față de mediu. Transportul și mobilitatea trebuie gândite în termenii mult mai largi ai echității sociale și ai accesului egal la infrastructură și resurse, în termenii criteriilor politice, administrative și de mediu.

Pentru ca planificarea să fie relevantă, este necesară o viziune clară, un plan concret, cu obiective măsurabile și integrate într-o amplă strategie de dezvoltare durabilă a comunităților. Planificarea mobilității urbane trebuie să cuprindă toate formele de deplasare (pietoni, biciclete, motociclete, autoturisme, transport în comun), cât și staționările (parcarea).

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.