Petofi Sandor și Alexandru Macedonski ”epurați” dintr-un spectacol multicultural de la Turda

Petofi Sandor și Alexandru Macedonski ”epurați”  dintr-un spectacol multicultural de la Turda by ianuarie 6, 2020 0 comments

Casa de Cultură Turda a decis eliminarea  poeților Petofi Sandor și Alexandru Macedonski dintr-un spectacol cultural ce va fi organizat de Ziua Culturii Naționale. Numele celor doi poeți erau incluse pe afișul inițial dar ulterior au fost înlăturate. 

Petofi Sandor a fost eliminat deoarece e poetul național al Ungariei iar Macedonski pentru că a scris o epigramă despre Eminescu, acum 130 de ani.

Casa de Cultură organizează în 14 ianuarie, la Teatrul Aureliu Manea, un spectacol liric ce va include recitaluri de poezie și lieduri, în interpretarea actriței Lamia Beligan și a sopranei Silvia Sorina Munteanu, acompaniată de pianista Viorela Ciucur. Spectacolul e realizat și prezentat de către Sebastian Crăciun.

Inițial, pe afișul spectacolului programat de Ziua Culturii Naționale, figurau și poeții Petofi Sandor și Alexandru Macedonski. Persoane din cercurile culturale din Turda a intrat în trepidații când, pe afiș au văzut numele poetului național al Ungariei, Petofi Sandor. Ce căuta poetul național al Ungariei, pe un afiș al Zilei Culturii Naționale a României?, s-au întrebat unii din oraș.

Sub presiunea publică și de teama de a nu face o greșeală, Casa de Cultură a eliminat numele lui Petofi Sandor de pe afiș. În același timp a fost eliminat și numele poetului Alexandru Macedonski. Pe afiș a fost păstrat în schimb numele poetului maghiar Adi Endre. Acesta, spre deosebire de Petofi Sandor s-a născut într-o zonă, azi pe teritoriul României, la Satu Mare, așa că a fost considerat  ”eligibil” de către organizatori.

Spectacolul ”România multiculturală” este organizat de către Asociația ProValores din București și va fi jucat la Turda, Râmnicu Vâlcea și Brăila. Sebastian Crăciun, realizatorul spectacolului consideră că eliminarea poeților din spectacol este o exagerare, dar spune că se va adapta cerințelor organizatorilor pentru a nu deranja sensibilități locale. ”Arta poate uni”, spune Sebastian Crăciun dar precizează că a cerut Casei de Cultură Turda să decidă ce păstrează din conținutul spectacolului. ”Nu doresc să stârnesc valuri locale să pereclitez activitatea directoarei Casei de Cultură”, a mai precizat Crăciun.

Macedonski, epurat din spectacolul multicultural la presiunea ”intelectualilor” din Turda 

Eliminarea poetului român de etnie sârbă, Alexandru Macedonski are o nuanță tragi-comică. Acesta a fost ”epurat” din spectacolul despre multiculturalitate din motive ce nu țin de artă sau valoarea literară. Macedonski a fost eliminat din spectacolul ”România Multiculturală” deoarece în 1883 s-a certat cu Eminescu și a publicat o celebră epigramă când poetul național al României era internat la ospiciu.

În mod ironic, epigrama lui Macedonski, care a declanșat izolarea socială a acestuia în 1883 are efect azi, la Turda. Autoritățile culturale din oraș au considerat că numele lui Alexandru Macedonski nu are ce căuta pe un afiș cu poza lui Eminescu, într-un spectacol jucat în proximitatea zilei de naștere a poetului național.

Motivul eliminării lui Macedonski, poet român de orgine sârbă, din spectacolul de la Turda este unul stupid. ”Au spus că Macedonski ar trebui scos pentru că a scris o epigramă despre Eminescu. E un motiv stupid, desigur, dar e alegerea organizatorilor. Erau doar câteva versuri, mai puțin de un minut așa că nu contează în economia spectacolului”, spune realizatorul Sebastian Crăciun.

Eliminarea dintr-un spectacol liric a unui poet, din cauza unor motive sociale și nu exclusiv literare sau artistice poate fi considerată o stupiditate. Macedonski e considerat primul poet român ce a folosit versul liber și primul poet simbolist. Disputele teoretice și personale pe care acesta le-a avut cu Eminescu și Caragiale nu elimină valoarea lui Alexandru Macedonski pentru literatura română.

Spre exemplu, ulterior morții lui Caragiale, poetul Alexandru Maceonski va recunoaște printr-o scrisoare deschisă meritul acestuia și va asemui opera lui cu cea a lui Mark Twain. De-a lungul timpului a încurajat debutul altor poeți poeților români Bacovia și Tudor Arghezi.

”Noapte de Decemvrie” e studiată în manualele de literatură română, chiar dacă Alexandru Macedonski l-a insultat nejustificat pe Mihai Eminescu

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.