Peste patru mii de elevi au început evaluările naţionale în judeţul Cluj

Peste patru mii de elevi au început evaluările naţionale în judeţul Cluj by iunie 11, 2018 0 comments

Absolvenţii ciclului gimnazial au început astăză probele Evaluării Naţionale la Limba şi Literatura română, examene care vor decide liceul pe care îl vor frecventa pentru următorii 4 ani.

Emoţionaţi, 4076 de elevi au participat azi la examenul de Limba română, iar alţi 170, dintre cei înscrişi, au absentat la această probă.

Elevii de clasa a 8-a au primit, la prima probă a Evaluării Naţionale 2018, cea la limba română, două texte la prima vedere pe baza cărora au avut de răspuns la mai multe cerinţe. De asemenea, au avut de povestit o întâmplare dintr-o cetate, dar şi o compunere prin care să demonstreze genul epic.

  • Primul subiect (textul la prima vedere) a fost un fragment din “Inocentii”, de Ioana Parvulescu. Textul trebuia citit si analizat conform cerintei de la punctul A. Rezolvarea punctului B pentru primul subiect a necesitat realizarea unei compuneri de minim 150 de cuvinte care sa argumenteze apartenenta la genul epic a textului dat.

 

  • Textul celui de-al doilea subiect a fost extras din revista National Geographic Traveller: Adina Branciulescu, “Transilvania, din goana trenului”. Pe baza textului absolventii clasei a 8-a au trebuit sa raspunda la o serie de intrebari si sa realizeze o naratiune de 150-300 de cuvinte, conform indicatiilor.

Conform baremului stabilit de Ministerul Invatamantului, primele două subiecte au fost punctate cu 40, respectiv 36 de puncte, însă absolventii clasei a 8-a vor mai primi alte 14 puncte pentru redactarea întregii lucrări şi 10 puncte din oficiu.

Examenul naţional de evaluare la Limba şi Literatura română a fost programat să înceapă la ora 09.00 şi a durat două ore.

Primele rezultate ale examenului vor fi afişate pe 23 iunie, iar în aceeaşi zi, întrele orele 14.00 – 19.00, se vor putea depune contestaţiile. După soluţionarea contestaţiilor, notele finale ale examenului de evaluare naţională vor fi făcute publice pe data de 23 iunie 2018.

În funcţie de notele de la Evaluarea Naţională, va fi stabilită media de admitere la liceu. Astfel, media examenului va avea o pondere de 75%, iar media claselor V-VIII va conta în proporţie de 25% în vederea stabilirii notei finale de admiterea la liceu.

Pentru sesizarea oricărei nereguli in desfasurarea examenului, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţie Tel Verde: 0800 801 100, la care se poate suna în perioada 11-15 iunie, între orele 08.00-16.00, de luni până joi, iar vineri, în intervalul 08.00 – 14.00.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<