Peste 5000 de turdeni beneficiază de serviciile sociale

Peste 5000 de turdeni beneficiază de serviciile sociale by aprilie 26, 2016 0 comments

Serviciile sociale din Turda au cheltuit, în patru ani de zile, peste 30 de milioane de lei. Acest capitol e al treilea ca pondere din totalul bugetului orașului, după învățământ și cultură. Aproape 6000 de turdeni au beneficiat în 2013 și 2014 de ajutoare pentru persoane defavorizate în timp ce alte sute au apelat la centrele sociale din oraș. Cele 6 centre dezvoltate în municipiu sunt: Centrul Social de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost, care are 24 de beneficiari, Centrul de Consiliere şi Adăpost pentru femei şi copii victime ale violenţei domestice (22 de beneficiari), Locuinţe Protejate pentru persoanele cu uşoare izabilităţi psihice (6 beneficiari), Centrul comunitar de Igienă şi Sănătate (710 beneficiari), Centrul de Zi şi Centrul de Îngrijire pentru persoane vârstnice (787 e beneficiari), Cantina de Ajutor Social, cu 162 de porţii zilnice. Denisa Napău, șeful Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Turda, vorbește într-un interviu despre complexitatea şi rolul serviciilor sociale din oraș.

Rep: Pentru început, spuneţi-ne cum s-a dezvoltat Serviciul de Asistenţă Socială în Turda?

Denisa Napău: Din 2006, de când s-a înfiinţat acest serviciu în Turda, s-a dezvoltat galopant, în sensul în care, de la prestările sociale care sunt obligatorii, s-au dezvoltat foarte multe centre, care au avut la bază accesarea fondurilor europene, cu cofinanţare de la bugetul local şi bugetul de stat. Aceste servicii se adresează unui segment foarte larg de beneficiari, copii, adulţi şi persoane în vârstă.

Rep: Serviciul de asistenţă socială este unul foarte căutat, dar şi unul foarte blamat în oraş. În afară de ajutoarele şi indemnizaţiile obligatorii prin reglementare naţională, ce alt sprijin oferă turdenilor?

D.N.: În momentul în care spui “asistenţă socială”, vrei nu vrei, te duci cu gândul la ajutorul social. Aceasta este o mentalitate care a rămas de foarte mulţi ani. Dar asistenţa socială s-a dezvoltat în ultimii ani în adevăratul sens al cuvântului şi pot să spun că am ajuns din urmă ceea ce înseamnă asistenţă socială în ţările dezvoltate. Pot să spun că prin cele 6 centre ale Serviciului din Turda se asigură o serie de servicii sociale prin care sunt asistate atât persoane care au probleme de sănătate sau financiare, cât şi aparţinători ai acestora. De exemplu, o persoană cu handicap beneficiază de o prestaţie socială (n.r. obligatorie prin lege), o indemnizaţie pentru un asistent personal pe care noi îl angajăm, dar, pe de altă parte, prin Centrul de Zi şi Îngrijiri la Domiciliu pentru persoanele vârstnice, putem să asigurăm o serie de servicii de recuperare neuromotorie, dar şi reprezentare juridică, dacă au nevoie şi consiliere psihologică. Serviciul de asistenţă socială a fost blamat în ideea în care se consumă foarte mulţi bani pentru prestaţii sociale. Efortul bugetar este foarte mare în momentul în care s-a accesat un proiect pentru înfiinţarea unui centru social, iar acesta trebuie susţinut financiar. Nimeni nu ar fi semnat un acord de finanţare cu administraţia locală dacă nu ar fi fost o garantare a sustenabilităţii acelui proiect. Faptul că în aceşti ani de când a fost înfiinţat SPAS s-au dezvoltat şapte astfel de centre arată înclinarea spre această latură a ajutării comunităţii pe care o are administraţia locală şi primarul, care a fost un sprijin extraordinar în toţi aceşti ani.

Rep: Şi totuşi, chiar dacă foarte mulţi bani merg spre asistenţa socială şi s-au dezvoltat toate aceste centre, nu se acoperă toate nevoile de acest fel din localitate. Serviciul încă se poate dezvolta.

D.N.: Dacă ar fi să ne gândim, spre exemplu, la Centrul de Zi şi Îngrijiri la domiciliu, acolo sunt peste 600 de persoane vârstnice care au nu numai posibilitatea să-şi ocupe timpul peste zi la centru, dar au posibilitatea de a primi asistenţă la domiciliu: kinetoterapie, masaj, asistenţi medicali, medic. Este adevărat: poate fi dezvoltat în continuare acest serviciu, dar se poate face doar în limita în care sunt alocaţi bani de la bugetul local. Un alt exemplu ar fi Centrul de Igienă de pe zona străzii Margaretelor, care poate fi aplicat şi altor zone din oraş. Acest centru este puţin atipic. El se adresează unei comunităţi întregi şi pentru toate vârstele. Comunitatea are peste o mie de persoane. Dacă la început, noi, ca asistenţi sociali, am fost mai reticenţi cu privire la efectul pozitiv pe care poate să-l aibă implementarea acestui proiect, am putut face, cu timpul, deosebirea între zona Margaretelor şi zona industrială şi am putut vedea cum se schimbă încetul cu încetul mentalitatea oamenilor. Spre exemplu, mentalitatea persoanei adulte de a duce copilul la şcoală – se vede o mare diferenţă după înfiinţarea acestui centru. Acum se caută soluţii pentru realizarea unui astfel de centru şi pentru zona industrială. Gândire de dezvoltare există, dar deocamdată sunt oprite liniile de finanţare din fonduri europene.

Rep: Ce proiect s-a gândit pentru comunitatea din zona industrială?

D.N.: Aici ne-am gândit la înfiinţarea unui “After School” şi sperăm să îl putem porni în anul şcolar 2016 – 2017. Va trebui, ca la baza dezvoltării serviciului să existe colaborarea cu cantina socială. Legat de cantina socială, dorim să mutăm serviiul din locaţia actuală, într-o nouă clădire.

Rep: Care este motivul pentru care faceţi această schimbare? Clădirea se află în centrul Turzii.

D.N.: Dorim să o mutăm, pentru că toată dotarea din cantină este la standarde europene, mai puţin partea de clădire. Urmează să găsim locaţia potrivită. Ceea ce am observat este că noi oferim foarte multe servicii, dar nu sunt foarte cunoscute de membrii comunităţii. Foarte multe probleme ale lor pot fi rezolvate prin serviciile noastre. Noi oferim asistenţă nu doar persoanelor sărace, trebuie să trecem peste această mentalitate, noi oferim servicii şi persoanelor bogate, dar care au probleme de sănătate, probleme juridice sau psihice. Oamenii nu ştiu unde să se ducă şi de multe ori rămân cu o umbră de tristeţe sau cu o dramă nerezolvată. În primul rând trebuie să ne caute la sediu: pe strada Dacia nr. 1, sau pot suna la nr. de telefon: 0264.31.71.37, pentru partea cea mai numeroasă care are nevoie de serviciile Centru de Zi şi Îngrijiri la Domiciliu: 0264.31.52.96, sau Cantina de Ajutor Social: 0264.31.17.54. Pentru celelalte servicii, de asistenţă juridică şi psihologică este bine să se adreseze la sediul, pe strada Dacia.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.