Peste 5 mii de candidaţi înscrişi pentru alegerile locale în judeţul Cluj

Peste 5 mii de candidaţi înscrişi pentru alegerile locale în judeţul Cluj by mai 6, 2016 0 comments

Cei mai mulţi sunt reprezentanţii PNL, urmaţi îndeaproape de condaidaţii PSD. ALDE şi PMP au număr apropiat de candidaţi, dar cu peste 400 mai puţini faţă de cele două mari partide.
Biroul Electoral de circumscripţie Cluj a făcut public numărul candidaţilor înscrişi de fiecare partid pentru alegerile locale din luna iunie.

Astfel, pentru Partidul Naţional Liberal au fost înregistrate un număr total de 1.385 de candidaturi. Pe listă urmează Partidul Social Democrat, cu 1.287 de candidaţi înregistraţi. Partidul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) s-au înscris în cursă cu 879 de candidaţi. Lista continuă cu PMP, care are 831 de candidaţi, PSR (Partidul Socil Românesc) – 311 candidaturi, PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) – 252 de candidaţi, PSR (Partidul Socialist Român) – 67 de candidaţi, PUCDR – 63 de candidaţi.

Campania pentru alegerile locale din 5 iunie, care se vor desfăşura într-un singur tur, începe vineri şi durează 30 de zile. Noutăţile introduse în acest an vizează modalitatea de alegere a preşedintelui consiliului judeţean care va fi desemnat dintre consilierii judeţeni, secţiile de votare vor fi informatizate, ceea ce înseamnă că un operator de calculator va introduce datele, astfel încât să se evite fraudele, iar ultima modificare a sistemului de alegeri pentru 2016 se referă la alegători, care vor primi trei buletine de vot pentru primar, consilieri locali şi consilieri judeţeni, spre deosebire de patru, aşa cum s-a întâmplat acum patru ani, în 2012.

În campanie sunt permise afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj, materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală, publicitate în presa scrisă, materiale de propagandă electorală online, broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei.

Potrivit reglementărilor în vigoare, în campania electorală candidaţii, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare prin mitinguri, adunări, utilizarea televiziunii, radioului, presei şi a celorlalte mijloace de informare în masă.

În timpul campaniei electorale se asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, care pot fi amplasate la sediul primăriei, în şcoli, universităţi, case de cultură, cămine culturale şi cinematografe.

Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, însă nu intră în această categorie bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

În campania electorală, competitorilor electorali le este interzisă achiziţionarea, oferirea, distribuirea sau darea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a impermeabilelor, a pelerinelor, a vestelor, a şepcilor, a căciulilor, a fularelor, a sacoşelor, a pungilor, a umbrelelor, a găleţilor, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a ţigărilor şi a altor produse asemănătoare.

Este interzisă utilizarea de către un partid politic, alianţă politică, alianţă electorală ori candidat independent a locurilor speciale de afişaj electoral astfel încât să împiedice folosirea acestora de către alt competitor electoral.

Afişajul electoral este permis şi în alte locuri decât cele speciale numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, după caz, al deţinătorilor.

Organele de ordine publică sunt obligate să asigure integritatea panourilor şi a afişelor electorale.
Sunt interzise afişele electorale care combină culori sau alte semne grafice astfel încât să evoce simbolurile naţionale ale României ori ale altui stat.

Legea stabileşte că sunt contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală, precum şi afişarea mijloacelor de propagandă electorală în alte locuri decât cele permise.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.