Peste 11% din din zona rurală a județului Cluj este predispusă la diabet

Peste 11% din din zona rurală a județului Cluj este predispusă la diabet by iunie 29, 2017 0 comments

Județul Cluj are 75 de comune cu o medie de 2990 de locuitori stabili / comună, și cu un potențial de 180-300 persoane cu diabet zaharat pe comună și respectiv 180-300 persoane aflate la risc de a dezvolta diabet zaharat. Conform studiului PREDATORR, realizat in 2014, prevalența medie estimată pentru regiune este de 11,69%, ceea ce ar însemna că numărul real al presoanelor afectate de diabet ar putea fi de 1048 de persoane, la nivelul a trei comune, precizează Fundația Speranța Diabeticilor Turda.

Depistarea creșterilor de glicemie în faza de prediabet permite, prin dietă și mișcare, preîntâmpină declanșarea diabetului.

Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR) arăta, în 2014, o rată de depistare a diabetului superioară față de cea raportată în Europa. În ceea ce priveşte prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arată că există peste trei milioane de români cu prediabet, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 18,4%. Dintre pacienţii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja în evidenţa medicilor de familie.

Hotelul Salins din Turda găzduiește astăzi pe durata a patru ore Conferința de închidere a proiectului: Servicii de prevenție, informare și consiliere în diabet pentru persoane din mediul rural

Proiectul Servicii de Prevenție, Informare și Consiliere (SPIC) a fost elaborat și implementat de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România în parteneriat cu Fundația de Îngrijiri Comunitare. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Durata de implementare a proiectului a fost de 15 luni.

Pentru județul Cluj, obiectivul general al proiectului este ca la finalizarea lui Fundația ”Speranța ”Diabeticilor” Turda sa fie pregatită să furnizeze servicii de informare și consiliere pentru persoane aflate la risc de a dezvolta diabet sau pentru persoane deja diagnosticate cu diabet în trei zone rurale (Mihai Viteazul, Tureni și Viișoara), contribuind la serviciile de prevenție primară și secundară oferite de cabinetele locale, informarea populației generale cu privire la diabet și importanța unui stil de viață adecvat” precizează Angela Mesaroș, președinta Fundației Speranța Diabeticilor Turda.

Cinci semne ce avertizează în legătură cu diabetul

Una din cinci persoane trecute de vârsta de 20 de ani sunt în faza de prediabet, iar majoritatea dintre ele nici  măcar nu ştiu acest lucru. Din păcate, prediabetul ridică riscul de a dezvolta diabet în următorii 10 ani în majoritatea cazurilor, însă există măsuri care se pot lua, acestea vizând în special regimul alimentar, menţinerea greutăţii corporale şi mişcarea zilnică.

Nivelul glicemiei în faza de prediabet este în creştere de la an la an, însă se dezvoltă destul de lent, astfel încât simptomele nu sunt chiar atât de evidente. Totuşi, este posibil să sesizezi anumite schimbări în organism, ca urmare a creşterii rezistenţei la insulină.

Acordă mare atenţie următoarelor 5 simptome, deoarece astfel vei putea acţiona preventiv şi vei putea ţine la distanţă diabetul

1. Somnolenţa de după masă

Abia ce ai luat cina şi deja simţi că vrei să tragi un pui de somn?  Trebuie să ştii că aceasta este o reacţie normală a organismului la o cantitate prea mare de carbohidraţi. Dacă întâmpini frecvent astfel de senzaţii de oboseală şi moleşeală după masă, ar putea fi un semnal de alarmă că toţi carbohidraţii ajung în fluxul sangvin ca glucoză, forţând astfel pancreasul să producă insulină. Însă, mâncând în cantităţi mari alimente bogate în carbohidraţi nu facem decât să suprasolicităm acest organ, drept urmare apare somnolenţa iar corpul este lipsit de energie.

2. Pofta de a consuma repetat dulciuri sau alimente bogate în sare și găsimi

Principalele categorii de alimente, dacă le putem numi aşa, de care ne e tot timpul poftă sunt: ciocolata, chips-urile şi cartofii prăjiţi. Acestea sunt pline de zahăr, sare şi grăsimi – 3 ingrediente care au gust atât de bun şi totuşi, atât de păcătos. E demonstrat ştiinţific că acestea dau dependenţă deoarece odată stimulează centrul de recompensare al creierului, creându-se astfel un cerc vicios: vom vrea din ce în ce mai mult şi niciodată nu va fi de ajuns.
Pe măsură ce îţi vei suprasolicita pancreasul să producă insulină, cu atât nivelul de glucoză din sânge va scădea şi vei resimţi o stare generală de oboseală, astfel că vei fi tentat să apelezi iarăşi la un energizant de tipul unei prăjituri sau o pungă de chips-uri pentru a-ţi recăpăta, atenţie – pe termen foarte scurt, energie pierdută.

  1. Creșterea în greutate

Persoanele supraponderale sunt mai predispuse să facă diabet. Studiile arată că atunci când pierdem între 5-7% din grăsimea corporală ne reducem cu peste jumătate riscul de diabet,

4.Corpul în formă de măr, mai predispus la a face diabet

Kilogramele depuse în zona abdominală sunt asociate cu rezistenţa la insulină şi prediabetul, deci dacă ai corpul în formă de măr iar grăsimea se depune în special de la talie în jos ar trebui să iei urgent măsuri. Aşa numita grăsime abdominală are mare legătură cu riscul crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral şi niveluri crescute de colesterol – toţi fiind factori de risc în dezvoltarea diabetului.

5 Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea este cauza multor afecţiuni, printre care şi a prediabetului. Aceasta apare ca urmare a inflamaţiilor din corp, care determină îngroşarea şi vâscozitatea sângelui, ceea ce creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge şi a fluxului sangvin defectuos către organele majore din organism.

Şi în acest caz, regimul alimentar sănătos, reducerea cantităţii de sare, mişcarea şi menţinerea greutăţii corporale sunt soluţii reale şi eficiente de evitare a apariţiei hipertensiunii arteriale.

 

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.