Pesederizarea PNL. De ce și-ar bate capul liderii PNL cu un primar ce străpunge viiturile cu BMW-ul și care luptă cu dușmanii electronici?

Pesederizarea PNL. De ce și-ar bate capul liderii PNL cu un primar ce străpunge viiturile cu BMW-ul și care luptă cu dușmanii electronici? by noiembrie 30, 2019 0 comments

Peste 100 de liberali, printre care și lideri locali ai PNL Turda sunt pregătiți să plece dacă conducerea județeană a PNL îl va impune pe fostul PSD-ist Cristian Matei în organizația liberală din Turda, spun surse interne din partid. Dacă plecarea va avea loc cu adevărat, rămâne însă de văzut. În politică e mai bine să vezi că se întâmplă și după aia să tragi concluzii.

Pentru liberalii adevărați, înregimentarea lui Cristian Matei este al doilea mare coșmar din ultimii 7 ani. Primul a fost USL-ul. Liberalii au au acceptat alianța cu PSD-ul, ca pe cuie, sub pretextul demolării regimului Băsescu. În proces, liberalii s-au trezit cu PDL-iștii în partid. Traseiștii politici de atunci sunt cei care azi netezesc calea traseiștilor PSD, ceea ce trebuie să recunoaștem că e într-adevăr o ironie.

Pentru militanții PNL, într-un oraș mic cum este Turda, unde te întâlnești cu prietenii doar dând o tură de Centru, trecerea PSD-istului șef din oraș la PNL e mai mult decât un coșmar. E ceva ce te face de rușine. Râd prietenii de tine pe drum. Tu te-ai chinuit să-i convingi că politica contează, ei îți spuneau că toți politicienii sunt o apă și-un pământ. Acum, te-ntreabă cine e fraierul.  În politică militanții oricărui partid au orgoliile și aroganța proprie. Militanții PSD fideli lui Matei le vor da liberalilor cu tifla: ”No mă,  ați văzut că v-ați agitat degeaba? Tot Șefu` e mai tare!” Să te agiți degeaba din convingere 7 ani de zile chiar că-ți lasă un gust amar. 

Practic, cu trecerea PSD-istului șef la PNL, toată munca politică a activului PNL din Turda, din ultimii 7 ani este batjocorită. E o gălușcă greu de înghițit, mai ales dacă ai luptat din convingere pentru PNL împotriva PSD-ului pe care tu l-ai crezut rău și corupt.

Pentru membrii PNL Turda primarul Cristian Matei nu e ceea ce apare la televizor. Fondurile europene pe care Turda le-a primit i se datoreaza mai puțin primarului Turzii cât unei conjuncturi favorabile și muncii funcționarilor publici. O parte din proiecte chiar au fost trimise la pachet din altă parte. Turda a primit proiecte europene pe fondul deschiderii liniilor de finanțare pentru etapa 2016-2020 și pe fondul unei absorbții slabe a României. Când liniile de finanțare s-au deschis, autoritățile de management au dat cu generozitate fonduri tuturor primăriilor ce au elaborat un proiect bine documentat. Este simplu de verificat doar văzând ce proiecte au fost finanțate pentru alte primării.

Membrii PNL Turda sunt convinși că organizația locală se află în fața unei catastrofe politice. Problema nu e că Matei vine de la PSD. Problema e mentalitatea primarului Turzii care reprezintă tot ceea ce militanții PNL urăsc și au denunțat ca fiind de neacceptat.

Cristian Matei e liderul sub șefia căruia administrația locală din Turda s-a politizat într-un mod fără precedent, nu doar cu membri de partid dar și cu neamuri. Ginerele – vicepreședinte PSD a ajuns director al Companiei de Apă și dă socoteală doar socrului. Trezorerierul PSD a ajuns șefa Asistenției Sociale iar alți vicepreședinți ai partidului au ajuns care pe unde-au putut, de la Salină la fotbal. Matei a fost așa de convins că angajarea membrilor de partid e o realizare importantă încât nu s-a sfiit să o mai spună și public, în Conferința Municipală PSD unde a fost reales președinte.

Cristian Matei e același lider care a vorbit non-stop despre realizările sale pe durata a  aproape două ore sub privirile disperate ale funcționarilor publici și privirile somoroase ale audienței. A vorbit despre realizările proprii mai mult dcât vorbește Președintele SUA în fața Congresului, în discursul despre starea națiunii, cumulat pe doi ani.

Pentru liberali, Matei e același lider care nu suportă critica Opoziției în Consiliul Local. I-a făcut incapabili și neinstruiți (pe românește, proști) pe consilierii PNL în nenumărate ocazii. În unele cazuri a vorbit, enervându-se singur, și câte 30 de minute.

Este același lider care se răstește la membrii de partid (care-i aduc voturi) când aceștia mănâncă sărățele la întâlnirile de partid și nu-l ascultă când are microfonul.

Ideea că Matei va ajunge șef la PNL le dă frisoane militanților liberali din Turda deoarece Cristian Matei e ultima și cea mai neimaginabilă variantă de lider liberal pe care și-o pot închipui.

Reacțiile pe rețelele de socializare sunt elocvente. Se distribuie de la imagini din filmul Exorcistul cu mesajul scoateți afară PSD-ul din PNL până la mesaje anti-liberale preluate de la PSD (!). (foto)

Mesaje anti-PNL difuzate de turdeni după zvonul că fostul lider PSD al Turzii trece la PNL

Mesaje anti-PNL difuzate de turdeni după zvonul că fostul lider PSD al Turzii trece la PNL

Totuși, de ce și-ar bate capul liderii PNL Cluj cu Cristian Matei, poreclit de adversarii  politici ”Primarul Obosilă”,  un fel de moșulache politic ce ațipește în ședințe și care străpunge viiturile cu BMW-ul ori care se luptă cu dușmanii electronici și cotropitorii morali? De ce ar valida un primar ce bate câmpii despre linii de telegondole pe cerul Turzii și are explicații așa de complicate în Consiliul Local încât e sigurul care le și pricepe?

O explicație ar putea fi pentru că de fapt împărtășesc aceeași viziune politică privind  nepotismele și angajarea politrucilor la stat. Vorba populară, spune-mi cu cine te-nsoțești ca să-ți spun cine ești. Cum ar veni ”PSD-PNL, aceeași mizerie”.  O altă explicație mai puțin evidentă și pur speculativă, sunt banii. Ceea ce leagă oamenii, ca un fir invizibil, indiferent de ideologie sau apartenență sunt banii. În spatele politicienilor stă întotdeauna mediul economic iar antreprenorii – la fel ca politicieniii, dealtfel- simt mirosul banilor precum rechinii, sângele. Avem astfel poate și o explicație de ce firme vechi asociate cu PDL-ul fac lucrări de infrastructură în Turda.

Cristian Matei are nevoie de PNL Turda ca de aer. Cu PSD în derivă chiar dacă ar ajunge primar, Cristian Matei are nevoie de Consiliul Local pentru a conduce. Cum se întrezărea o alianță PNL-USR în Consiliul Local, varianta migrării la liberali -cu care se poate construi o majoritate- este mină de aur.

Logica politică spune că dacă Cristian Matei vine la PNL, liderii locali ai partidului ar trebui să plece. Cum să accepți să te conducă în alegeri unul care timp de 4 ani te-a făcut prostu` satului și pe care tu l-ai arătat cu degetul ca fiind cel mai nepotrivit și incapabil șef? Migrația liderilor și a activului de partid va crea un vid în PNL. Logica spune că liberalii vor fi înlocuiți cu pesediști și pemepiști. Venirea lui Cristian Matei la PNL va fi de fapt pesederizarea locală a Partidului Național Liberal.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.