Parlamentarii turdeni vor respinge proiectul legii prevenției în sănătate

Parlamentarii turdeni vor respinge proiectul legii prevenției în sănătate by februarie 9, 2016 0 comments

Parlamentarii turdeni au declarat că nu vor susține și nu vor vota actualul proiect al legii de prevenție în sănătate, pe care îl cataloghează fie ”o aiureală”, fie propagandă electorală. Asociațiile bolnavilor cronici suțin cu tărie de ani buni necesitatea unui sistem de prevenție sanitară dar cer simultan și finanțarea educației sanitare.

Actorii implicați în procesul de decizie, cel politic și societatea civilă au căzut de acord că o lege a prevenției în sănătate e necesară, dar nu s-au pus încă de acord asupra formei finale.

Proiectul de lege propus de 128 de senatori şi deputaţi, majoritatea PNL care prevede printre altele și că românii ce refuză să participe la programele de prevenţie vor fi obligaţi să suporte costurile tratamentului, nu va fi votată de parlamentarii turdeni.

Proiectul de lege este unul controversat deoarece stabilește plata tratamentelor medicale pentru boli dacă se refuză participarea la programele de prevenție. În expunerea de motive se dau și exemple. Astfel, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadul III, care a refuzat participarea la programele de despistare prin mamografie, ar putea fi obligată, în cazul în care legea este adoptată, să suporte o contribuţie de 10-20% la tratamentele care i se administrează, deşi aceste tratamente sunt, în prezent, gratuite.

IMG-20160121-WA0001

Deputatul ALDE, Mircea Irimie a numit actualul proiect al prevenției în sănătate drept ”o prostie”

Parlamentarii din zonă sunt critici cu privire la proiectul inițiat. Deputații ALDE numesc proiectul de lege ”o prostie” în timp ce senatorul PSD Alexandru Cordoș îl numește un proiect de campanie electorală ce nu va fi votat.

Toată comisia de sănătate a Camerei Deputaților e revoltată. Prevenție înseamnă să te ocupi de o problemă încă de dinainte ca ea să apară și nu să sancționezi o persoană după ce s-a îmbolăvit. Poate cineva a neglijat un control medical, apoi face brusc o boală incurabilă. Ce faci, iei banii unui om traumatizat de suferință?”, a comentat deputatul Mircea Irimie referitor la prevederile restrictive ale legii.

Deputatul Ioan Moldovan spune că nu știe dacă va vota sau nu acest proiect de lege deoarce trebuie să vadă poziția grupului politic ALDE. Moldovan are convingerea personală că proiectul e o aiureală. Deputatul din Câmpia Turzii a criticat în propunerea legislativă prevederile prin care se acordă bonificații financiare celor care fac sport și fac dovada unui regim de viață sănătos. ”Înainte să dai bonificații ar trebui să dotăm spitalele”, a declarat deputatul Ioan Moldovan.

image

Pentru senatorul Alexandru Cordoș, proiectul de lege în actuala formă e propagandă electorală, dar prevenția în sănătătate o necesitate

Senatorul Alexandru Cordoș, care vede în proiectul lansat o temă de campanie electorală,  are o poziție mai ponderată. ”Varianta propusă e o temă de campanie. Dacă proiectul era propus în guvernarea USL când PNL era la guvernare, mai înțelegeam. Așa nu va fi votat, deci e doar cu tentă electorală Este nevoie la un moment dat să se dezbată un astfel de proiect de lege. Pe lângă drepturile pe care le avem prin contribuțiile de sănătate și sociale pe care le plătim, trebuie sa avem niste responsabilităț.  Efectuarea unor controale periodice de sănătate pot fi incluse printre acestea obligații  sociale”, spune senatorul Alexandru Cordoș.

Prevenția în sănătate folositoare doar cu componenta de educație sanitară

Maria Mesaroș, președinta Federației Asociației Diabeticilor din România spune că legea prevenției în sănătate este mai mult decât necesară. ” Noi am cerut Ministerului Sănătății să susțină prevenția în sănătate nu de acum ci de ani buni. Am avut o discuție cu Ministrul Sănătății și președintele Casei de Sănătate în 27 ianuarie pe această temă. Acum există prevăzută prevenția în lege, dar nimeni nu o face. Medicii de familie nu o fac susținut deoarece activitatea de prevenție nu le este plătită, alții nu au interesul să o facă. Pe de altă parte prevenția singură e inutilă fără componenta de educație de sănătate. E ca și cum ai arunca orzul pe gâște”, spune Maria Mesaroș. Aceasta a expliat că asociațiile bolilor cronice susțin propunerea unui proiect de lege privitor la prevenția în sănătate, chiar dacă nu neapărat în forma propusă actual.

Proiectul de lege, mai spune Maria Mesaroș trebuie să fie amendat cu observațiile medicilor de familie deoarece aceștia vor fi principalii actori implicați în procesul de prevenție și educație sanitară.

Intenția de a aplica sancțiuni financiare de tipul plății tratamentului în cazul unor boli, în urma refuzului de a participa anterior la programele de prevenție este una controversată. Ideea este susținută de cei care cer o mai mare responsabilitate socială. Dacă refuzi în mod deliberat să mergi la controalele periodice de depistare a unor boli grave, ești bun de plată, par să spună cei ce susțin măsurile de sacționare. Maria Mesaroș crede că sunt necesare astfel de sancțiuni dar ar trebui aplicate după refuzuri succesive de a respecta indicațiile medicilor. ”Dacă medicul îți spune de 2-3 ori că se impun niște analize pentru depistarea unor boli iar tu în mod deliberat refuzi asta, cred că trebuie aplicate sancțiuni de tipul plății unei cote din tratament”, spune Maria Mesaroș.

În contra-partidă adepții reglementărilor minime din partea statului susțin că prevenția în sănătate trebuie să se facă prin încurajarea comportamentelor dorite, care să fie voluntare și asumate și nu prin sacționarea comportamentelor nedorite care să determine comportamente ca rezultat al unor constrângeri.

Puteți consulta proiectul de lege aici

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.