Parlamentarii și primarii din zonă se opun construirii rampei de gunoi la Turda

Parlamentarii și primarii din zonă se opun construirii rampei de gunoi la Turda

Parlamentarii și primarii din zonă se opun construirii rampei de gunoi la Turda

by august 24, 2015 0 comments

Parlamentari și primari se opun construirii ramei de gunoi în zona Turzii, proiect anunțat săptămâna trecută, de liberalul Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj. Seplecan a fost criticat inclusiv de liderii din propriul partid. În timp ce deputatul Elenea Uioreanu spune că proiectul ar omorî dezvoltarea turistică a Turzii, senatorul Alin Tișe îi cere lui Seplecan să demisioneze.

Deputații ALDE, Mircea Irimie și Ioan Moldovan dar și deputatul liberal Ramona Elena Uioreanu s-au declarat împotriva ideii construirii unei rampe de gunoi județene în zona Turzii.
” Construirea unei rampe de gunoi în aproierea zonei urbane a Turzii este exclusă. Nu vorbim doar de zona urbană Turda, vorbim de o aglomerare urbană interconectată. Comuna Mihai Viteazu și municipiul Câmpia Turzii sunt aproape legate de Turda, la fel localitatea Copăceni. Să faci o rampă de gunoi în zonă îneamnă să blochezi dezvoltarea, omori zona din punct de vedere turistic iar Turda este deja pe harta turistică a României”, a declarat deputatul Ramona Uioreanu (PNL). Aceasta a precizat că așteaptă să vadă detaliile proiectului dar a subliniat că Mihai Seplecan, din poziția de președinte a Consiliului Județean poate găsi o soluție oriunde altundeva în județ. ”Eu nu am înțeles de unde i-a venit ideea și ce a motivat-o. Poate găsio soluție în altă parte, e președintele Consiliului Județean”, a mai declarat deputatul liberal.

Ramona Uioreanu este al doilea lider liberal din Cluj care critică proiectul anunțat de Mihai Seplecan, președintele Consiliului Județean Cluj. La sfârșitul săptămânii trecute, Alin Tișe numea proiectul ”o mega-excrocherie”, referindu-se la faptul că firma prezentată ca potențial investitor este una fără capacitate financiară și legată strâns de interesele familiei Prigoană. Alin Tișe a avetizat public că o astfel de rampă nu poate fi temporară, în condițiile în care Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (proiectul finanțat din fonduri europene) nu poate fi finalizat mai devreme de cinci ani.

Alin Tișe,vicepreședinte al PNL Cluj, a cerut astăzi demisia şefului CJ Cluj, liberalul Mihai Seplecan, acuzându-l că a negociat “în secret” preluarea deşeurilor din judeţ şi a blocat o altă investiţie în acest sens, pentru care vor plăti clujenii. Tișea precizat într-un comunicat de presă că Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP) , aflată în subordinea Consiliului Județean era pregătită să construiască o rampă intermediară, dar proiectul a fost stopat pentru favorizarea firmei Prosal.

Mircea Irimie spune la rândul său că deputații ALDE vor face toate demersurile ca să blocheze un astfel de proiect. ”Am fost primul care am luat o poziție publică. Nici nu se pune problema construirii unei rampe județene la Turda, un oraș istoric, care vrea să se dezvolte turistic. În România sunt peste 3000 de rampe de gunoi care încă nu au fost ecologizate. Să faci rampa de gunoi a județului la Turda înseamnă să compromiți dezvoltarea orașului”, spune deputatul turdean. Acesta a confirmat că și deputatul Ioan Moldovan se opune proiectului anunțat de președintele Consiliului Județean Cluj.

Ioan Modovan spune că a propus o altă soluție pentru colectarea deșeurilor în zona Turda-Câmpia Turzii-Mihai Viteazu. ”Am vorbit cu directorul de la salubritate din Câmpia Turzii, pentru a lua în calcul o soluție  de incinerare a deșeurilor din zonă. Acesta urmează să meargă în Germania, săptămâna ce vine pentru a vedea detaliile tehnice”, a precizat deputatul Ioan Moldovan.Acesta a  mai precizat că a discutat despre o astfel  de soluție și cu președintele CJ șia subliniat că responsabilitatea gestionării deșeurilor cade exclusiv în sarcina autorităților județene.

Nici Radu Hamga, primarul municipiului Câmpia Turzii, nu este de acord cu proiectul unei rampe temporare de gunoi județene în zona Turzii. ”Este un proiect județean cu finanțare europeană nu văd de ce s-ar face o rampă în zona Turzii. E un compromis care nu duce la nimic bun. Eu sunt de acord să beau cafea, nu să beau nechezol”, spune primarul municipiului Câmpia Turzii.
Tudor Ștefănie, primarul municipiului Turda a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că nu susține acest proiect. Primarul a explicat că municipalitatea nu a primit o cerere oficială din partea vreunui investitor pentru eliberarea avizelor și nicio documentație tehnică privitoare la o rampă județeană.

Cristian Matei, președintele PSD Turda și director general al Companiei de Apă Arieș s-a declarat la rândul său împotriva proiectului. Matei a avertizat că una din locațiile presupuse pentru proiect ar putea compromite pânza de apă freatică și reabilitarea unor surse de apă zonale.

Potrivit datelor tehnice, anual sunt colectate circa 350.000 de tone de deșeuri municipale iar cantitatea estimată pentru cinci ani este de 1,3 milioane metri cubi. Aceste cantități riscă să ajungă pe raza administrativ-teritorială a Turzii, dacă proiectul anunțat de președintele Consiliului Județean va fi finalizat.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.