Pana din căciula lui Mihai Viteazu a fost pusă greșit. Le-a luat 6 ani să realizeze eroarea

Pana din căciula lui Mihai Viteazu a fost pusă greșit. Le-a luat 6 ani să realizeze eroarea by mai 20, 2019 0 comments

La aproape 6 ani de la momentul în care Consiliul Local aproba stema localității, comuna Mihai Viteazu de lângă Turda nu are încă o stemă oficială. Autoritățile centrale de la București au cerut reluarea procedurii de elaborare a stemei după ce au constatat că pe stema de la Mihai Viteazu, pana de pe capul voievodului e pusă greșit.

stemaConsiliul Local a aprobat prima variantă a stemei în septembrie 2013. Autorităților în domeniu din România le-a luat aproape 6 ani să realizeze eroarea.

Heraldica, chiar dacă nu pare, este o știință foarte precisă iar specialiștii sunt extrem de atenți la detalii. Stema constituie ansamblul semnelor distinctive și simbolice care alcătuiesc blazonul unei persoane, instituții sau unei localități ori stat. Exprimă o serie de atribute. O stemă este formată din scut, figuri heraldice și elemente exterioare ale scutului: cimierul, coroana, susținătorii, pavilionul, deviza. Dextra este la dreapta purtătorului, iar senestra este la stânga lui, deci, descrierea se face de parcă scutul ar fi văzut din spate. Cu această particularitate începe și aventura stemei comunei Mihai Viteazu.

Stema comunei Mihai Viteazu, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat de un brâu undat de argint în partea superioară, în camp roşu este amplasat un un personaj ecvestru de argint. În partea inferioară în câmp albastru, un masiv muntos de argint. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Scutul triunghiular respectă convenţia naţională privind stemele comunale.Coroană murală cu un turn crenelat semifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Personajul ecvestru face trimitere la voievodul Mihai Viteazu, cel care dă numele comunei. Brâul undat, semnifica hidrografia localităţii, râul Arieş. Masivul muntos, reprezintă Cheile Turzii.

În stema comunei, voievodul este prezentat călare pe cap, rotit spre lateral, cu pana pe stânga. În reprezentările grafice de fapt, pana de pe căciula voievodului este în partea dreaptă.

În ultimii ani, autoritățile specializate în istorie heraldică de la București au cerut ajustări ale stemei. La 6 ani de la aprobarea stemei în Consiliul Local a venit și rândul căciulii lui Mihai Viteazu.

„Spuneți-le ca de data asta să o facă bine (stema-nn)”, a declarat Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu, vădit iritat. Consilierii locali s-au amuzat iar una dintre propuneri a fost ca voievodului să-i fie puse două pene în cap.

Mihai Viteazu nu e singura comună care are probleme cu stema. Localitățile din România trebuie să-și aleagă o stemă, potrivit unei obligații legale. În teorie ar trebuie să apeleze la specialiștii în heraldică. În practică primarii au făcut după cumîi taie capul.

Au rămas celebre stemele propuse de o serie de comune, printre cele mai celebre cele ale comunelor Brăești și Broscăuți din Botoșani.

Într-una din steme o vacă privește spre dreapta iar oile și găinile spre stânga. Într-alta, primarii au inclus ecuații matematice.

În 2015, publicația Vice a scris un savuros articol pe tema celor mai cretine steme din România. Dacă vrei să te distrezi citește aici.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.