Păcălelile primarului Matei. Modernizarea Spitalului, prin fonduri europene

Păcălelile primarului Matei. Modernizarea Spitalului, prin fonduri europene

Păcălelile primarului Matei. Modernizarea Spitalului, prin fonduri europene

by mai 27, 2020 0 comments

În decemmbrie 2019, administrația locală de la Turda declanșa o adevărat campanie de propagandă cu scopul de a convinge că Spitalul Municipal Turda a fost complet modernizat.

Informația era de fapt că a fost finalizată reabilitarea completă a pavimentului în toate secțiile spitalului.  ”Peste 600.000 de lei au fost folosiți pentru aplicarea de vopsea epoxidică și tarchet în toate saloanele și cabinetele din spital, precum și în sălile de operație”, sunau articolele laudative din presa locală  Se mai adăuga în plus faptul că s-a achiziționat un computer tomograf de 250.000 de euro.

Recent municipalitatea a anunțat că aparatura laboratorului de analize medicale din Spitalul Municipal a fost schimbată integral, cu una de ultimă generație de la furnizori de top elvețieni și americani. Autoritățile nu au precizat însă sumele investite.

Acestea nu sunt însă adevăratele promisiuni electorale ale primarului Turzii făcute în mai 2016, cu o lună înainte de campania electorală.

Primarul a promis că va accesa fonduri europene prin intermediul Axei prioritare 8. Acest lucru nu s-a întâmplat iar investițiile la Spital întârzie.

Am indentificat Axa prioritară 8, dezvoltarea infrastucturii de sănătate și socială. Practic în această Axă putem finanța reabilitarea, extinderea și dotarea spitalului municipal și a policlinicii și unitatea de primiri urgențe, respectiv extindere modernizare și dotarea UPU. Probabil ca stiti că la spital au venit ceva bani dar e insuficient sunt prea puțini pentru a rezolva probema sănătății la Turda. Deasemenea problema sănătății la Turda se confruntă și cu lipsa medicilor cu faptul că mendicii nu sunt toți din Turda, majoritatea sunt din Cluj. Noi trebuie să creem condiții la Turda ca medicii să poată locui , să aibă salarii decente și să își exercite meseria așa cum știu să o facă, cum trebuie să o facă”, declara în mai 2016 primarul Cristian Matei.

În mod ironic ideea de a accesa fonduri europene nici măcar nu e a lui Cristian Matei. Aparține administrației lui Tudor Ștefănie. În august 2008, Consiliul Local Turda aproba Hotărârea nr. 132 privind aprobarea studiului de fezabilitate şi cofinanţarea proiectului„Reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Municipal Turda”.Proiectul era estimat la 1,9 milioane de lei, finanțare prin Axa prioritară 3 “Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 3.1. „Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”. Proiectul nu a mai fost finanțat din motive birocratice și economice. În 2007 şi 2008, România a contractat fonduri postaderare în valoare de 1,25 de miliarde de euro, deşi suma care putea fi accesată este de trei miliarde de euro. Potrivit ziarului Capital, gradul de absorbţie a atins în 2008 numai 7%, dacă ne raportăm la toţi banii pregătiţi de Uniunea Europeană pentru România pentru perioada 2007-2013 (respectiv 17,3 miliarde de euro). Fondurile erau blocate, era criză iar guvernarea PDL încerca să conserve resursele economice și politice. La finalul anului 2013, absorbția prin fondurile structurale și de coeziune era de doar 26%, potrivit unui studiu al Societății Academice Române. Birocrația și proasta guvernare au blocat așadar modernizarea Spitalului Municipal.

În mai 2013, deputatul Mircea Irimie reușește o premieră pentru Turda. Obține de la Ministerul Sănătății suma de 1.913.000 lei pentru Spitatul Municipal din care 688.000 lei pentru achizitionare aparatura medicală, 785.000 lei RON pentru reparații capitale, 440.000 lei pentru lucrari de modernizare. Au fost primii bani mai serioși primiți de Spitatul Municipal Turda.

Păcăleala lui Cristian Matei

În mai 2016, a fost scos de la naftalină proiectul primarului Ștefănie. Se schimba doar exercițiul financiar. Nu mai era 2007-2013 ci exercițiul finaciar 2014-2020. Axa 3 a devenit Axa 8. ”Ideea managerială” a lui Cristian Matei care declara cu emfază în 2016 că a identificat soluții de finanțare e de fapt doar ideea lui Ștefănie, reambalată și plantată pe pliantul de campanie al PSD.

Până la urmă ar fi contat mai puțin cine a fost cu ideea. Ar fi contat mai mult cine o aplică.

În primăvara anului 2017, Primăria Turda comandă un audit medical și tehnic la Spitalul Municipal  (vezi aici). Auditul a fost intocmit de către SC Dal Health Management & Consulting SRL a medicului Dan Aurelian Lăzărescu. DIGI TV atrăgea atenția că firma din București aparține unui apropiat al primarului Oprescu și asigurase servicii extinse de consultanță pentru o serie de spitale cu directori numiți de PSD. Auditul sanitar a fost completat de un studiu de prefezabilitate prezentat chiar de primar în ședința Consiliului Local. Studiul de prefazabilitate identifica un necesar total de investiții de 166 milioane lei, adică circa 37 milioane de euro. Din această sumă 99 milioane lei sunt lucrările de modernizare a clădirilor spitalului, 39 de milioane reprezintă construcția noului pavilion de radioterapie, 6 milioane dotarea cu aparatură RMN și construirea locației, 16 milioane echipamentele radiologice de tratament.

 InfoAries.ro a precizat atunci că luând în calcul alocările anuale Spitatul Municipal urma să se modernizeze în următorii 370 de ani.

În decembrie 2019 municipalitatea anunța că a vopsit pereții și podeaua spitalului cu vopsea specială de 600.000 de lei. Separat, administrația locală a anunțat că a cheltuit 1,5 milioane de lei în 2019 cu lucrări de modernizare a spitatului.  Îmaginați-vă cât ar mai fi până la 99 de milioane.

Cifra stabilită în studiul de prefezabilitate poate fi însă una umflată și e posibil ca documentul cu necesarul de cheltuieli supraevaluate să fi avut drept scop asigurarea finanțării de la Ministerul Sănătății sau prin fonduri europene. Documentul a fost aprobat de către Consiliul Local Turda dar a fost repede băgat în sertar. După câteva drumuri făcute la București, oficialii din Turda s-au lămurit. Ministerul Sănătății dispunea annual pentru toate spitalele de categoria celui de la Turda de un buget de investiții de doar 4 milioane lei. În 2011, cheltuielile de capital ale capitolului Sănătate erau de 409.273 lei iar în 2016 nu depășeau 631.478 lei. Faptul că municipalitatea a alocat 600.000 de lei pentru vopseaua specială în 2019 nu este o mare realizare.

Din 2016, de când a câștigat alegerile, primarul Cristian Matei anunța la emisiunile televizate că urmează să plece la București ”pentru fonduri” de la Ministerul Sănătății. Declarațiile s-au estompat pe parcurs și chiar au dispărut. Motivul e acela că specialiștii din minister nu sunt dispuși să investească masiv în tipul de spital precum cel de la Turda. Tendința este aceea a spitalelor monobloc, mai eficiente medical și economic, iar cel de la Turda e un spital pavilionar.

O altă promisiune, aceea a facilităților pentru medici nu a fost pusă în practică. Un document privind politica publică de sănătate din oraș a fost elaborat în toamna anului trecut. InfoAries.ro a scris recent că documentul a fost adoptat cu întârziere de 6 luni de către Consiliul Local. Măsurile de sprijinire a medicilor nu au fost însă aplicate.

În fiecare primăvară, în anii 2017, 2018, 2019, organismul responsabil pentru Programul operațional regional 2014-2020 a lansat apelurile de proiecte pentru Axa 8. Municipiul Turda nu are nicio finanțare acolo, deși primarul a promis asta acum 4 ani.

În 20.04.2020 s-a lansat apelul pentru finanțarea investițiilor în Ambulatorii – POR/2019/8/8.1/8.1.A/2/ITI DD – cod apel POR/789/8/1

Administrația locală mai are termen până la 20 august 2020, orele 12.00 pentru a depune o cerere de finanțare.

Administrația publică locală susține că în perioada 2016-2020 au fost alocați spitalului municipal 6.747.000 leiAlte municipalități din România au obținut însă fonduri mai consistente din bani europeni. La Cisnădie, proiectul de reabilitare din fonduri europene a spitalului costă 19 milioane lei iar ambulatoriul spitalului Sebeș a primit 10 milioane de lei. Spitalul din Abrut a obținut 10,7 milioane lei. 

Important:

Ideea finanțării Spitalului Municipal a fost lansată de administrația Ștefănie în 2008 și a fost blocată de criză, birocrație și proasta guvernare

În 2012, deputatul Mircea Irimie obține prima sumă importantă de bani pentru Turda, circa 1,9 milioane de lei

În 2016, Cristian Matei reia tema modernizării spitalului din fonduri europene

În august 2017 apare un document tehnic care arată că necesarul de investiții este de 166 milioane lei. Documentul a fost prezentat public de către primar și aprobat în Consiliul Local

În perioada 2016-2018, primarul în exercițiu anunța că obține fonduri de la MInisterul Sănătății. Declarațiile au încetat iar studiul de prefezabilitate a intrat în sertar.

În decembrie 2019 municipalitatea anunță că a vopsit podele la spital de 600.000 de lei, echivalentul investițiilor de capital din 2016, la începutul mandatului.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.