Gaura de la Domeniul Public. Au pierderi de 531.274 lei pe semestrul I

Gaura de la Domeniul Public. Au pierderi de 531.274 lei pe semestrul I by septembrie 27, 2019 0 comments

Situația critică a Domeniului Public SA este confirmată de rezultatele financiare ale primului semestru al anului, se arată în Raportul administratorilor pe semestrul I.

Documentul postat public pe pagina de internet a companiei publice arată că firma merge în continuare în pierdere.

Pentru a atinge indicatorii de performanță, directoratul Domeniului Public a recurs și la păcăleli din pix. Au umflat nejustificat cheltuielile estimate pe primul semestru, pentru a arăta ulterior că fac economii.

În bugetul de venituri și cheltuieli nu sunt explicate detaliat care e natura ”cheltuielilor cu terții”. Peste 300.000 de lei din capitolul bugetar ”alte cheltuieli”  s-au scurs cu o destinație necunoscută în primul semestru al anului.

În 12 august 2018, Consiliul de Administrație al Domeniului Public aproba raportul semestrial de activitate.

Veniturile totale au fost de 4,2 milioane de lei iar cheltuielile de 4,7 milioane de lei rezultând o pierdere de 531.274  lei. Conducerea se laudă însă că pierderile sunt mai mici decât anul trecut. În 2018 Domeniul Public avea o pierdere de 1,04 milioane de lei.

Cum poate întra în faliment Domeniul Public, o companie cu capital public, ce e controlată de Consiliul Local Turda și trăiește din contracte publice? E aproape un mister. Specialiștii în lucrările de reabilitare a drumurilor vorbesc despre o acțiune metodică făcută fie din prostie, fie din interes. ” Primești lucrări publice de asfaltare. Tu dai asfaltarea cu care cheltuiești puțin și câștigi mult,  unora. Păstrezi pentru tine doar lucrările complicate de tipul pus borduri, unde ai mult de lucru, productivitate și câștiguri mici. Normal că ajungi mai devreme sau mai târziu în faliment. De ce credeți că le ziceau regii asfalturilor? Ei se duceau, luau asfaltarea, trăgeau asfaltul luau banii mulți și plecau iar proștii -companiile de stat- făcau rigole, puneau borduri și îndreptatu trotuare”, explică un fost angajat al Domeniului Public Turda.

Cât de eficient e Domeniul Public SA Turda? Cheltuielile cele mai mari sunt cele de personal. Din totalul de 4,7 milioane lei circa 2,55 milioane sunt cheltuieli de persoanl adică 53,96%. Bunurile și serviciile au fost 1,8 milioane iar 320.000 de lei sunt cheltuieli cu ”alte servicii cu terții”, o zonă gri a cheltuielilor bugetare.

Raportul Consiliului de Administrație precizează că în viziunea administratorilor ”se conturează o societate puternică” și se precizează că firma va fi în profit la finalul anului. Pierderile sunt puse pe seama faptului că au fost majorate salariile din construcții în anul 2018.

Au umflat cheltuielile ca să pară că sunt performanți

Pentru atingerea indicatorilor de performanță s-a acționat pentru diminuarea creanțelor și o economie la cheltuieli, prognozată 855.737 lei pe semestrul I, se precizează în Raportul directorului economic.

De fapt, ca să pară că sunt economi, directorul de la Domeniul Public a păcălit Consiliul Local Turda.

La 23 mai Consiliul local Turda aproba bugetul de venituri și cheltuieli de la Domeniul Public SA Turda. Potrivit Anexei 2 din BVC  , în primul semestru al anului trebuiau să fie realizate venituri de 4,36 milioane de lei. Au fost realizate doar 4,2 milioane de lei, așadar nu există o atingere a indicatorilor de performanță.

Surpriza vine însă la capitolil cheltuieli unde estimau cheltuieli de 7,8 milioane lei pe semestrul I 2019 . Doar pe trimestrul II valoarea estimată a cheltuielilor era de 5,59 milioane lei. (vezi document, rândul 29 din Anexa 2).

O lună mai târziu, la 30 iunie, finalul de semestru reieșea că de fapt s-au cheltuit 4,7 milioane de lei. Este evident că dacă la 25 mai bagi din burtă cheltuieli 8 milioane iar peste o lună raportezi că de fapt ai cheltuit 4, te poți lăuda că ești ”performant” și faci ”economii”. Este o zonă însă în care conducerea societății a făcut economie la cheltuieli: prevedeau că vor cheltui cu terții 600.000 de lei pe primul semestru dar au cheltuit 320.000 de lei. Ca lucrurile să fie complet în ceață, în anexa 2 din BVC,  de detaliere a cheltuielilor nu se specifică clar natura acestor cheltuieli. Capitolul ” i” din bugetul de venituri și cheltuieli nu justifică în clar natura cheltuielilor cu terții.

Surse politice vorbesc interesul ca Domeniul Public să intre în faliment

Exercițiul financiar pe anul 2018 arată că Domeniul Public Turda avea pierderi de 882.633 lei. Surse politice din Turda afirmă că situația de la Domeniul Public e privită cu interes cercuri de interese care vor terenurile companiei publice. Printr-un faliment, terenurile Domeniului Public ar urma să fie scoase la vânzare de către CEC Bank deoarece compania are un credit iar terenurile sunt girate la bancă. În incapacitate de plată, acestea ar urma să fie vândute.

Dacă ar fi adevărată o astfel de ipoteză, ea ar urma să fie pusă în practică abia după alegerile locale din vara anului următor. Din punct de vedere electoral, pentru primarul Cristian Matei, falimentarea unei companii publice ar fi ca și cum și-ar trage un glonț într-un picior.

Chiar și așa, administrația locală ar trebui să explice cum ajunge în faliment o companie publică cu comenzi de lucrări din bugetul local.

Ar fi vrut să facă schema cu falimentul Domeniului Public imediat după alegerile din 2016 dar nu au putut deoarece fostul director Vladimir Oargă a lăsat compania publică pe profit”, explică un fost șef al companiei.

Documente

HCL 84 din 23.05.2019, cu Bugetul de Venituri și Cheltuieli. În Anexa 2 sunt detaliate cifrele pe trimestre. 

Proiectul de hotărâre suspus dezbaterii în ședința de luni. Include la final Hotărârea Consiliului de Administrație de la Domeniul Public cu raportul semestrial

De reținut:

Au umflat cheltuielile ca să parcă că fac economii

Nu au atins prevederile din BVC referitoare la venituri

Au  pierderi de 531274 lei pe semestrul I (mai mici decât în 2018,  când aveau pierderi de 1,04 milioane )

Au terminat anul 2018 cu pierderi de peste 800.000 de lei

Directorii și Consiliul de Administrație au fost remunerați pe primele 6 luni cu 223.000 de lei

Directoratul și COsiliul de Administrație ”au viziunea” că evoluția societății e pozitivă

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.