”Orașul cultural” Turda. Sute de mii de lei cheltuiți cu spectacolele finanțate din bugetul local

”Orașul cultural” Turda. Sute de mii de lei cheltuiți cu spectacolele finanțate din bugetul local by noiembrie 13, 2017 0 comments

 

Autoritățile locale pregătesc Târgul de Crăciun, un eveniment pentru care sunt prevăzute cheltuieli de peste 73.000 de lei. Evenimentul se adaugă unei întregi serii de spectacole și festivități pentru care municipalitatea a plătit deja suma de 818.767 lei. Cu suma alocată pentru sărbători, cheltuielile cu spectacolele și festivitățile trec de 900.000 de lei.

Pentru spectacole și petrecerile puse în scenă de municipalitate se cheltuie dublu față de cât se alocă dotărilor curente pentru ordinea publică (547.352 lei). Suma este de 50 de ori mai mare față de cheltuielile cu dotările curente din învățământ (27.967 lei). Banii pentru spectacole sunt de trei ori mai mulți decât se alocă serviciilor de sănătate publică din oraș.

Municipalitatea nu are un program cultural coerent. Sub aceeași umbrelă, a culturii, sunt puse împreună spectacole de divertisment și acțiuni cu caracter social, precum evenimentele de 1 iunie. Cel mai scump spectacol de la Turda, din 2017, a fost concertul lui Tudor Gheorghe pentru care s-au plătit 37.900 de lei deși s-au vândut bilete și evenimentul a avut loc cu sala plină. În total, ”alte cheltuieli și alte acțiuni culturale” au costat bugetul local al Turzii peste 1,2 milioane de lei.

Cele mai scumpe evenimente din oraș au fost, în 2017, concertele și conferințele, pentru care s-au cheltuit în medie peste 15.000 de lei pe eveniment. Cele mai ieftine au fost evenimentele dedicate minorităților naționale. Pentru ziua comunității maghiare s-au cheltuit circa 3800 de lei în timp ce romii au costat chiar mai puțin. Ziua romilor cu o conferință și un spectacol folcloric au costat 1100 de lei. Dacă conferința romilor a fost ieftină, conferința despre românism a costat de circa 10 ori mai mult. Conferința lui Dan Puric ”Să fii român” , din primăvara anului 2017, a costat 10.714 . În topul celor mai scumpe evenimente denumite culturale se numără și spectacolul lui Fuego care a costat 13.387 de lei. Agrofest Turda a costat 8000 de lei iar concertul lui Tudor Gheorghe a costat 37.900 de lei. La spectacolul lui Tudor Gheorghe s-au vândut și bilete iar participarea a fost de circa 350 de persoane. Spectacolul de operă Bărbierul din Sevilla costă 20.300 de lei.

În anul trecut, administrația locală a cheltuit pentru Târgul de Crăciun suma de 32.884 de lei. În acest an, primarul Cristian Matei și echipa sa au dublat suma. Cea mai mare cheltuială a municipalității la capitolul cultură, Târgul de Crăciun, este un eveniment pentru care nu s-a prezentat încă un program de activități. Va costa în final peste 73.000 de lei.

Execuția bugetară pe trimestrul III arată că Turda a cheltuit până la finalul lui septembrie suma de 844.328 lei din care a plătit 818.767 lei. Execuția bugetară mai arată că suplimentar s-au mai cheltuit alți 438.566 lei la capitolul ”Alte servicii in domeniile culturii, recreerii si religiei”. În total, ”alte cheltuieli și alte acțiuni culturale” au costat peste 1,2 milioane de lei.

Pentru spectacole și petrecerile puse în scenă de municipalitate, se cheltuie din buget o sumă dublă față de cât se cheltuie cu dotările curente pentru ordinea publică (547.352 lei) și o sumă de 50 de ori mai mare față de cheltuilelile cu dotările curente din învățământ (27.967 lei). Banii pentru spectacole sunt de trei ori mai mulți decât se alocă serviciilor de sănătate publică din oraș.

În total, bugetul de cultură, religie, sport se ridică la peste 8 milioane de lei. Din această sumă circa 2,7 milioane sunt cheltuielile de funcționare ale bibliotecii, muzeului, teatrului și casei de cultură. Alți 2,1 milioane sunt cheltuielile cu sportul, în special handbalul iar 2,3 milioane sunt cheltuielile cu spațiile verzi și parcurile.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.