Opoziția acuză PSD că blochează libera exprimare în Camera Deputaților

Opoziția acuză PSD că blochează libera exprimare în Camera Deputaților by septembrie 6, 2018 0 comments

Deputații au adoptat ieri cu votul majorității parlamentarulor PSD, în plenul Camerei Deputaților, o modificare a regulamentului prin care discursurile critice ale Opoziției ar putea fi limitate.

În același timp majoritatea PSD a respins serie de amendamente ale parlamentarilor USR privind interdicția ocupării unei funcții de conducere în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, pentru parlamentarii cu condamnări penale definitive.

Deputatul PSD de Turda, Cristina Burciu nu a participat la votarea modificărilor Regulamentului.

Modificarea Regulamentului Camerei a fost inițiată de deputatul PSD Eugen Nicolicea și vizează două aspecte, una prin care se sancționează înteruoerea sau perturbarea procesului deliberativ din Camera Deputaților și altul care se referă la discursurile politice.

Prima modificare  apare pe fondul protestelor USR din Parlament. Pe durata sesiunii parlamentare, deputații USR au protestat cu pancarte, postându-se în fața prezidiului Camerei. Inițiatorii modificării regulamentului și majoritatea PSD au considerat aceste forme de protest drept o tulburare a lucrărilor Parlamentului.

Modificarea cea mai delicată a Regulamentului Camerei Deputaților apare însă în cazul declarațiilor politice. Deputații sunt obligați ”să se supună normelor de conduită și curtoazie” și ”să nu folosească sau să afișeze expresii provocatoare, injurioase, ofensatoare , discriminatorii sau calomnioase”. Problema în acest caz este dată de faptul că Regulamentul Camerei nu precizează clar cum se stabilește natura ofensatoare sau calomnioasă a unei declarații politice de la tribuna Parlamentului. Subiectivatea noilor norme este dată și de faptul că, de regulă, Opoziția prin natura luptei politice, e nevoită să adopte un ton critic la adresa Puterii.

Deputatul PSD de Turda, Cristina Burciu nu a votat modificările restrictive din Regulamentul Camerei Deputaților

Deputata PSD de Turda, Cristina Burciu nu a votat modificările restrictive din Regulamentul Camerei Deputaților

Deputații USR Stelian Ion și Emanuel Duruș au încercat eliminarea articolelor referitoare la discursul politic, dar propunerea lor nu a trecut în plen. Cei doi parlamentari USR au marșat și au cerut modificarea regulamentului în sensul în care parlamentarii cu condamnare penală definitivă nu pot face parte din structurile de conducere ale Camerei Deputaților nici nu pot îndeplini funcția de lider sau vicelider de grup până la reabilitarea de drept sau judecătorească ori până la aplicarea unei amnistii sau dezincriminări a faptei pentru care parlamentarul a fost condamnat. Propunerea parlamentarilor USR nu a fost adoptată cu motivația că o astfel de restricție trebuie impusă prin lege.

Cei doi deputați USR au încercat să impune ca abatare disciplinară și refuzul președintelui sau vicepreședintelui unei comisii de a anunța cu 24 de ore înainte convocarea unei ședințe și a ordinii de zi. Parlamentarii Opoziției s-au plâns că ședințele de comisii sunt convocate ad-hoc și fără prezentarea prealabilă a ordinii de zi. Amendamentul USR a fost respins.

În final, modificarea Regulamentului Camerei Deputaților s-a făcut cu votul 166 de deputați , 100 de deputați au împotrivă . Potrivit deputatului USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, votarea modificării Regulamentului Camerei s-a făcut cu votul minorităților naționale, doar un singur reprezentant al acestora votând împotrivă.

null

null

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.