Omisiunile lui Cristian Matei. Enervat de consilierii PNL, a uitat că a votat înființarea API

Omisiunile lui Cristian Matei. Enervat de consilierii PNL, a uitat că a votat înființarea API by noiembrie 30, 2017 0 comments

Primarul Cristian Matei a fost scos din sărite, ieri în Consiliul Local, de către consilierii PNL care au criticat triplarea cheltuielilor API, fără acordul Consiliului Local.

”Vreți să lucrați în srl….” , i-a reproșat primarul consilierului Ciprian Rigman, pentru ca după doar două secunde să-i reproșeze: ”Nu vorbesc cu dumneata domnule, ce facem polemică?”

Discuția a evoluat cu tonuri tot mai agresive ale primarului pentru ca în final să degenereze. Consilierul Marius Riter i-a cerut primarului să se liniștească: ”Vă rog să vă vă calmați”.

InfoArieș vă prezintă în exclusiviate care sunt omisiunile primarului Turzii dar și modul discutabil în care societatea Administrarea Patrimoniului Imobiliar a fost înființată.

Intervenția nervoasă a lui Cristian Matei și agresivitatea din tonul acestuia i-a șocat pe aleșii locali care au încercat cu voci timide să se justifice în fața unui primar al cărui discurs a crescut ca tonalitate. În final totul a degenerat iar consilierul Marius Riter i-a replicat primarului că e doar invitat la ședințele Consiliului Local.

Pe parcursul intervenției sale, primarul a distorsionat adevărul și a reproșat celor din PNL că au înființat API.

Proiectul de înființare al API srl, inițiat de Tudor Ștefănie, a fost însă votat și de Cristian Matei și de către toți consilierii PSD prezenți la ședință.

În 30 ianuarie 2013, consilierul Cristian Matei conducea ședințele Consiliului Local Turda. Propunea votarea ordinii de zi, în care era inclus și proiectul de înființare al API. În aceeași ședință Cristian Matei și consilierii PSD au votat înființarea API.

În discursul de ieri, din Consiliul Local, primarul a amintit că în campania electorală a propus desființarea API. A uitat însă să precizeze că atât el cât și consilerii PSD au votat an de an funcționarea firmei cu capital public. În același an, PSD și Cristian Matei au votat și bugetul API. Matei era tot  președinte de ședință în Consiliul Local.

Timp de trei ani, în perioada 2012-2015, PSD sub conducerea lui Cristian Matei, a votat peste 981 de proiecte de hotărâri, aproximativ 95% din totaul hotărârilor de Consiliu Local inițiate de Tudor Ștefănie.

Practic în cei trei ani, PSD a aprobat prin vot modul în care a fost condus municipiul Turda.

Discuțiile pe tema API srl au degenerat în final pe măsură ce primarul a ridicat tonul

”Voi nu vă faceți treaba domnule,  cu întrebări și cu chestii din astea ce nu-și au sensul. Ați întrebat arătând că se iau hotărâri în afara Consiliului Local”, s-a revolat primarul. Liberalii au reacționat prin vocea consilierului Marius Riter: ”Vă rog să vă calmați”.

API, pușculiță de partid?

Înființarea API srl, în ianuarie 2013, a fost o decizie controversată din start. Autoritățile spuneau atunci că e nevoie ca domeniul public și privat să fie gestionat independent de o societate comercială. Se invoca eficiența. Nici primarul de atunci nici cel de acum, ambii aliați politici în Consiliul Local în 2013 nu au explicat foarte clar de ce noua societate trebuie să fie o societate cu răspundere limitată și nu o societate pe acțiuni, așa cum de exemplu sunt Salina Turda și Domeniul Public.

De altfel, API srl s-a înființat prin neglijarea prevederilor Ordonanței Guvernului 71 din 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local. Această ordonanță precizează că gestiunea indirectă sau gestiunea delegată a serviciilor de gestionare a domeniului public și privat- inclusiv parcări- se realizează doar prin intermediul societățiilor comerciale pe acțiuni.

Motivul pentru care autoritățile au ales varianta societății cu răspundere limitată e unul ce poate fi cel mult speculat: în cazul unei societăți pe acțiuni sunt mai multe pârghii de control dar și proceduri mai complexe de numire a directorilor, într-un srl lucrurile sunt mai lejere. În plus, un SA are un Consiliu de Administrație care exercită un mandat clar definit de acționar cu administratori care sunt numiți în baza OUG 109 privind guvernarea corporatistă a întreprinderilor publice.

Turdenii s-au ales astfel cu o societate cu răspundere limitată care administrează domeniul public și privat al orașului, dar departe de controlul direct al Consiliului Local.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.