Olguța mai deșteaptă ca primarul Cristian Matei. Cum a ajuns Eurovisionul la Turda

Olguța mai deșteaptă ca primarul Cristian Matei. Cum a ajuns Eurovisionul la Turda by ianuarie 9, 2018 0 comments

Administrația locală din Turda va finanața cu 30.000 de euro semifinala Eurovision, printr-o hotărâre de azi a Consiliului Local. Evenimentul este prezentat de autorități drept o mare oportunitate pentru Turda iar alegerea locației ca o consecință ”a spectaculozității estetice și vizuale” a Salinei.

Realitatea este însă alta. Turda a fost aleasă din necesitate și nu din plăcere. Retrospectiv, Olguța Vasilescu, fosta primăriță din Craivoa și echipa acesteia s-au dovedit mai deștepți decât primarul Turzii, Cristian Matei și echipa lui.

Alegerea locațiilor pentru concursul Eurovizion a fost mereu controversată. În jurul subiectului, indiferent de locație, au existat mereu dispute cu argumente și contra-argumente. Cele mai mari controverse au apărut prin implicarea factorilor politici, deghizați sub masca decidenților administrativi. Primarii, în calitate de lideri politici și, prin controlul asupra Consiliilor Locale erau suspectați de oponenții politici că folosesc banii publici pentru câștiguri de imagine. Alte voci din spațiul public se întrebau cât de corect este ca din bugetele locale ale municipiilor să se co-finanțeze un eveniment al Societății Naționale de Televiziune ce funcționează cu bani din bugetul de stat.

În 2015, finala Eurovision era organizată la Craiova dupa același model de co-producție: Primăria cu banii, TVR cu organizarea. În 2016, finala națională a fost la Baia Mare iar în 2018, finala națională a fost organizată de către Televiziunea Română şi Primăria Municipiului Bucureşti.

În toate aceste cazuri, Societatea Română de Televiziune a prezentat contracte de co-producție extrem de explicite și devize clare de producție. Nu același lucru se întâmplă și în 2018, la Turda, unde SRTV a cerut un parteneriat din care și-a eliminat toate obligațiile serioase.

Primăria Turda, bună de plată. SRTV a scos din contract clauzele speciale cu propriile obligații

Olguța Vasilescu a negociat un pic mai bine pentru Craiova, decât Cristian Matei, pentru Turda

Olguța Vasilescu a negociat un pic mai bine pentru Craiova, decât a făcut-o Cristian Matei, pentru Turda

În 2015, la Craiova, se aproba contractul de producție dintre SRTV și Consiliul local. În contract erau prevăzute o serie de clauze speciale. SRTV plătea pentru orice fel de distrugeri aduse Sălii Polivalente și se obliga să suporte integral eventualele pretenții ridicate de către terți în legătură cu utilizarea imaginilor din program sau în legătură cu exercitarea oricăruia dintre drepturile al căror titular devine. Mai mult, se preciza că față de terți va răspunde asociatul care contractează singur drepturi și obligații prin actele încheiate cu aceștia. Mai pe românește spus, Societatea Română de Televiziune se angaja că suportă integral orice costuri dacă era dată în judecată și pierdea procesele. Prin excluderea acestor clauze speciale, Consiliul Local Turda a acceptat tacit să plătească alături de SRTV orice posibile pretenții ridicate de terți.

În 2015, Televizunea Română se angaja să asigure la Craiova materialele de promovare ale evenimentului. În 2018 la Turda, echipa lui Cristian Matei acceptă să plătească din bugetul local toate materialele promoționale: badget-uri, spidere, afișe, sigle, invitații banere.

În 2015, la Craiova, contractul de co-producție avea 5 anexe. Dintre acestea, una în mod special reține atenția, devizul detaliat cu cheltuielile de producție. În 2018, la Turda, devizul detaliat de producție lipsește.

Practic Olguța Vasilescu și echipa sa au fost suficient de deștepți să protejeze Craiova de riscurile privind plata unor daune și a negociat prevederi clare în contract. Primarul Cristian Matei și echipa lui au acceptat un contract dezavantajos prin care și-au asumat mai ales obligații, aproape deloc drepturi și au acceptat variante prin care bugetul local e bun de plată.

Turda, a doua locație aleasă

Autoritățile locale au lăsat să se înțeleagă faptul că organizarea semifinalei Eurovision laTurda este un mare chilipir. De fapt, Turda este a doua locație. Societatea Română de Televiziune și-ar fi dorit ca și locație Clujul. Au transmis, în acest sens o solicitare către Primăria Cluj dar au fost refuzați. Și oferta făcută Clujului era făcută cu foarte multe vorbe frumoase: Sală Polivalentă cu mii de locuri, vizibilitate, promovare.Mai mult, în solicitarea adresată Primăriei Cluj nu era specificată nicio sumă de bani. ”În cadrul ședinței Consiliului Local din 2 august 2017 a fost prezentată informarea privind organizarea, în municipiul Cluj-Napoca, a selecției naționale Eurovision 2018. Ulterior, la nivelul Primăriei Cluj-Napoca, a fost înregistrată o solicitare din partea TVR Cluj, pentru organizarea unei semifinale Eurovision. Prin aceasta adresa nu fost solicitată nicio sumă de bani”, a precizat Biroul mass-media din cadrul Primăriei Cluj.

Din cei 30.000 de euro , Primăria Turda va plăti inclusiv pentru închiererea de aparatură de la Televiziunea Română, aparatură deja cumpărată din bani publici.

Matei vrea să-și facă imagine pe banii turdenilor, cred liberalii turdeni

Consilierii PNL s-au abținut la votul privind co-producția pentru semifinala Eurovision. Liberalii au declarat că susțin organizarea evenimentului, dar în anumite condiții. Consilierul local Ciprian Rigman a cerut ca Primăria Turda să distribuie turdenilor jumătate din cele 300 de invitații și a atras atenția că Primăria Turda a cumpărat în luna decembrie un sistem de traduceri simultane de 650 de milioane, astfel că o astfel de achiziție nu se mai justifică. ”Oamenii de rând ar trebuie să aibă acces la această semifinală”, a apreciat Ciprian Rigman. În urmă cu două zile, Simona Baciu, directorul general al Salinei Turda a declarat pentru Mediafax că autoritățile așteaptă evaluarea numărului de locuri din Salină, în funcție de amplasare scenei și apoi se va decide și cu privire la numărul publicului.

Liberalul Marius Riter a cerut lămuriri cu privire la cheltuirea celor 30.000 de euro și a vrut să afle dacă Salina Turda va contribui cu alți bani. ”Dacă Salina Turda e așa spectaculoasă, de ce nu dau ei bani ca să filmeze aici”, a comentat Marius Riter, care a atras atenția că semifinalele Eurovision nu au o audiență așa de mare.

Realitatea despre semifinala Eurovision de la Turda

Salina Turda a fost aleasă doar după ce Clujul a refuzat oferta, așadar Turda e o alegere de mâna a doua

Contractul propus Turzii are clauze mai dezavantajoase: SRTV a exclus din contract orice obligații de acoperire a prejudiciilor inclusiv a celor ce pot fi cerute de terți. Municipiul Turda e astfel bun de plată.

Turda se obligă să cheltuie bani cu promovare deși în alți ani și în alte orașe costurile erau acoperite de Televiziunea Română.

Se plătește dintr-un buget local (public) inclusiv pentru închirierea aparaturii care există și a fost  cumpărată tot din bani publici.

La Turda, semifinala costă circa 100.000 de lei, la Timișoara semifinala costă 200.000 de lei- principiul fiecare dă cât poate.  În anii anteriori SRTV a  prezentat devize detaliate de producție.

Sunt prevăzute 300 de invitații, dar nu se știe și câți turdeni au acces la un spectacol plătit din banii lor

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.