Numele directorului Salinei, la secret. ”Poate o să iasă dintr-un tort”, sună replica PNL

Numele directorului Salinei, la secret. ”Poate o să iasă dintr-un tort”, sună replica PNL by iulie 25, 2019 1 comment

Primarul Cristian Matei a evitat ieri să precizeze în fața Consiliului local cine este noul director al Salinei Turda. Cristian Matei a fost iritat de o interpelare a consilierului Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda care a atras atenția că mandatul interimar al directorului Salinei Turda, Emil Tureanu, a expirat la mijlocul lunii iulie. ”S-a ales noul director, s-au demarat procedurile?”, a întrebat Giurgiu. Interpelarea lui Nicolae Giurgiu, de la capitolul ”Diverse” a ședinței ordinare a Consiliului Local nu era adresată primarului Cristian Matei ci era generică și viza Consiliul de Administrației ce ar trebui să informeze Consiliul Local .

Primarul Cristian Matei a avut din nou o ieșire nepotrivită la adresa aleșilor locali. ”Voi nu știți nimic”, a replicat Matei care a adaugat că a fost selectat un nou director dar că oricum mandatul interimar putea fi prelungit cu încă două luni. Nu e prima dată când primarul îi face proști sau neinformați pe consilierii din Opoziției. Reacțiile primarului Matei tind să devină o obișnuință și par de neoprit. În ultimii doi ani, și cu frecvență tot mai crescută, primarul i-a făcut pe consilierii PNL fie neinformați, fie habarniști, fie neștiutori deși aceștia erau în exercițiușl mandatului și se interesau despre treburile publice în plenul Consiliului local.

Primarul uită că și consilierii locali au același statut legal ca și el. În exercitarea mandatului, aleșii locali sunt în serviciul colectivității, se consideră în exercițiul autorității publice iar libertatea de opinie și de acțiune în exercitarea mandatului alesului local este garantată. Autoritățile administrației publice locale, instituțiile, serviciile publice, precum și persoanele juridice de drept privat sunt obligate să asigure informarea corectă a aleșilor locali, potrivit competențelor ce le revin, asupra treburilor publice și asupra problemelor de interes local. Astfel potrivit legii, prin interpelările lor, consilierii locali pot cere lămuriri cu privire la treburile publice și problemele de interes local iar autoritățile, inclusiv primarul trebuie să dea lămuriri și explicații.

Reacția primarul Matei a stârnit reacțiile cosilierilor PNL, după ședință. ”Poate organizează o mare petrecere și-o să iasă noul director din tort”, a apreciat consilierul Marius Riter.

Președintele PNL Turda a atras atenția că administrația lui Cristian Matei e tot mai lipsită de transparență și evită Consiliul Local. ”Poate fac la fel ca și cu Ursuleanu. Vin după doi ani să prelungim un contract despre care habar n-aveam că există”, spune consilierul Nicolae Giurgiu.

În cazul firmei Administrarea Patrimoniului Imobiliar srl a fost încheiat un contract cu directorul Bogdan Ursuleanu semnat direct de primar dar contractul de mandat nu a fost aprobat inițial de către Consiliului Local. În 2019, executivul condus de Cristian Matei a introdus un proiect de hotărâre de prelungirea a contractului de mandat inițial, de acum 2 ani. Consilierii PNL au refuzat să voteze deoarece Consiliul Local nu poate prelungi un act juridic la care nu a fost inițial co-semnatar.

Directorul Salinei Turda a fost selectat după o ce timp de o jumătate de an au fost anunțate proceduri în acest sens, în noiembrie 2018, februarie 2019 și mai și iunie 2019. De fapt,  selectarea noului director a început după ce Consiliul de Administrație, controlat de PSD a refuzat în luna martie să reînnoiască mandatul fostei directoare Simona Baciu.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. IonV
    #1 IonV 28 iulie, 2019, 13:49

    Horica,pierzi trenul : hai cu un update ca ai ramas in urma cu stirile…sau poate ma surprinzi (as ussual) si vii cu un articol despre noul director de la Salina mult mai documentat decat cei de la Turdanews…

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.