Nouă speologi au rămas blocați în peștera Huda lui Papară

Nouă speologi au rămas blocați în peștera Huda lui Papară by august 22, 2016 0 comments

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea Alba, Alina Marescu, a declarat că, potrivit unui apel făcut la 112, în peșteră au rămas blocate nouă persoane, surprinse de debitul crescut al apei. Doi speologi de la Salvaspeo Cluj urmează să se deplaseze la fața locului pentru a evalua situația din interiorul peșterii.

ISU a trimis în apropiere de peșteră o autospecială de intervenție și o ambulanță SMURD, a menționat Marescu.

Tot ca urmare a precipitațiilor, traficul pe DN 75, care face legătura între Cîmpeni și Turda, a fost întrerupt luni în zona localității Sălciua, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni de pe versanți, în urma precipitațiilor. Circulația a fost reluată la scurt timp pe un sens de mers, a menționat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba, Luminița Prodan.

În urmă cu șase ani, trei speologi au rămas blocați, timp de mai multe ore, în Huda lui Papară, cea mai lungă peșteră din Munții Trascăului, tot în urma unei viituri.

Situată în partea de nord-vest a Munților Trascăului, este considerată una dintre cele mai interesante peșteri din Munții Apuseni. Aici hibernează cea mai mare colonie de lilieci din Europa, circa 84.000 de indivizi din nouă specii. Huda lui Papară este cea mai lungă și denivelată peșteră din Munții Trascăului. Începând din 1954, un grup de speologi clujeni au explorat și cartat peștera, publicând harta în 1969. Din 1979, clubul de speologie “Polaris” Blaj a început explorarea și recartarea peșterii, reușind în 1986 să realizeze amenajarea turistică. De câțiva ani, peștera nu mai poate fi vizitată.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.