Norme arhitecturale mai restrictive pentru centrul istoric al Turzii

Norme arhitecturale mai restrictive pentru centrul istoric al Turzii

Norme arhitecturale mai restrictive pentru centrul istoric al Turzii

by aprilie 29, 2015 0 comments

Modul în care centrul istoric al Turzii va arăta pe viitor va fi mai drastic reglementat, dar acest lucru se va întâmpla doar cu începere din 2016. Municipalitatea turdeană a demarat, miercuri, 29 aprilie, un proiect ce se va finaliza în aprilie 2016. După încheierea acestui proiect Consiliul Local va putea adopta un set de norme mai restrictive și clare cu privire la arhitectura și amenajările de urbanism din centrul orașului. Planurile zonale de urbanism ce vor decurge din acest proiect ar putea pune capăt amenajărilor haotice din centrul orașului, dar acest lucru nu se va întâmpla mai repede de un an.

Municipiul Turda a semnat, în data de 16 martie 2015, contractul de finanţare pentru proiectul cu titlul „Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda”, un Grant SEE în cadrul Programului PA16/RO12 „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural” – Schema de granturi mici. Proiectul ce a fost lansat oficial, miercuri, 29 aprilie, este unul de evaluare și conservarea centrului istoric al Turzii și are trei obiective.

Obiectivul general este cel de dezvoltarea durabilă a comunităţii locale turdene prin creşterea atractivităţii turistice, investiţionale şi a coeziunii sociale ca urmare a protejării şi valorificării patrimoniului cultural şi istorico-arhitectural al zonei centrale a municipiului Turda
“Obiective specifice sunt protejarea și punerea în valoare a patrimoniului istorico-arhitectural din zona centrală, istorică, a orașului, planificarea strategică, integrată a intervențiilor privind reabilitare prudentă și revitalizarea economică a centrului istoric al Turzii, areal delimitat de Ansamblul urban central de sec. XVIII-XIX, a explicat Codruța Bungărdean,șeful Serviciului Finanțări Externe și Relații Internaționale din Primăria Turda.
Prin intermediul acestui proiect se va realiza un Studiu istorico-arhitectural pentru arealul acoperit de “Ansamblul urban de sec. XVIII-XIX se vor întocmi 35 de dosare documentare ale imobilelor componente ale Ansamblului urban, se vor înainta forurilor competente 3 dosare de clasare monument istoric, se va realiza o fişă de reglementare a zonei istorice în care vor fi prezentate date referitoare la clădirile şi spaţiile protejate şi la modul de construire permis pentru imobilele pentru care dezvoltarea este acceptabilă, iar din analiza spațiului construit al ansamblului va rezulta un Caiet de soluţii arhitecturale. Tot în cadrul proiectului se va realiza și un document strategic- Conceptul integrat de măsuri pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a zonei istorice centrale a municipiului Turda, dar și un document cu rol normativ – Îndrumar practic de restaurare, conservare, reabilitare şi întreţinere a clădirilor monument istoric.
Perioada totală de implementare a proiectului este de 14 luni, urmând a se încheia la 30 aprilie 2016.
Proiectul are o valoare totală de 323.903 lei, din care grantul nerambursabil este de 275.317,55 lei iar cofinanţare naţională (15%) 48.585,45 lei

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.