Noaptea muzeelor a adus un număr impresionant de vizitatori la obiectivele culturale din judeţ

Noaptea muzeelor a adus un număr impresionant de vizitatori la obiectivele culturale din judeţ by mai 21, 2018 0 comments

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au participat sâmbătă, 19 mai 2018, la Festivalul European Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Apei „Leonida Truță” din localitatea Florești, precum și Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea au putut fi vizitate gratuit. Pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele, Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din cadrul forului administrativ județean au pregătit și evenimente special destinate acestei ocazii. Şi muzeul din Turda a adunat sute de vizitatori, atraşi de bucatele gătite după reţete romane.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat diverse evenimente, atât la sediul instituției – Palatul Reduta, secția pavilionară, situată pe str. Memorandumului nr. 21, cât și în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” – secția în aer liber, de pe str. Tăietura Turcului.

Cei nu mai puțin de 2.515 vizitatori care au participat la Noaptea Muzeelor 2018, în cele două secții ale Muzeului Etnografic, au avut posibilitatea de a vizita Palatul Reduta conform programului 18:00 – 01:00, iar Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” în intervalul orar 10:00-18:00.

Cu ocazia Nopții muzeelor a avut loc și deschiderea, în premieră, a sectorului de mobilier și textile de interior din cadrul expoziției permanente „Cultura populară din Transilvania – sec. XVIII-XX”. Expoziția abordează principalele domenii ale culturii materiale și spirituale din Transilvania rurală, ilustrate
prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente în colecțiile instituției.

De asemenea, aproape 1.000 de vizitatori au admirat expoziția „100 de ani de costum românesc. 1918-2018”, organizată de ICR Lisabona, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și colecționarul Sebastian Paic la Museu do Traje (Muzeul Costumului Tradițional) din Viana do Castelo, vernisată în data de 19 mai 2018.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca și-a întâmpinat publicul, și în acest an, în cadrul evenimentului european Noaptea Muzeelor, cu un program de expoziții care au pus în valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci și creațiile artiștilor contemporani.

Cei 11.022 de vizitatori care au străbătut sălile muzeului în intervalul orar 20:00 – 01:00 au vizitat atât expoziția permanentă, Galeria Națională, redeschisă de curând, cât și un număr de șase expoziții temporare: Aspiraţii Dinamice, expoziţia personală Árkossy István, Afişul Polonez, Sergio Gomez, Figurative Speech/ Discurs figurativ, 17 Reasons și exponatul lunii.

Cea de-a XIV-a ediție a Nopții Muzeelor la Muzeul Memorial „Octavian Goga”, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, a reunit la sediul muzeului din localitatea Ciucea, între orele 19:00- 22:30 nu număr de peste 550 de vizitatori. Programul serii a fost realizat în baza unei vechi colaborări și prietenii dintre Muzeul Memorial „Octavian Goga” și Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj, ambele instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Pe parcursul evenimentului au fost vizitate expozițiile permanente ale muzeului: expoziția memorială dedicată vieții și operei poetului Octavian Goga din Castel, expoziția etnografică din Casa Albă și expoziția memorială dedicată poetului maghiar Ady Endre aflată în Casa Ady Endre. La parterul Castelului, în sala de expoziții temporare, vizitatorii au admirat picturi ale unor artiști valoroși, precum Theodor Pallady, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu și Elena Popeea, expuse în expoziția de artă plastică „Natura statică în Colecția Goga”.

Persoanele interesate au putut vizita Muzeul Apei „Leonida Truță” din localitatea Florești, eveniment pentru care Compania de Apa „Somes” S.A. a pus la gratuit la dispozitia doritorilor un microbus. Derulat în intervalul 18:00 – 01:00, programul a inclus vizualizarea exponatelor, prezentarea unui istoric al alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului Cluj, unelte specifice activității de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean Cluj, a susținut sâmbătă, 19 mai 2018, evenimentul Noaptea Muzeelor, desfășurându-și activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar 9:00-1:00. Turiștii și publicul interesat au fost informați asupra principalelor expoziții și activități desfășurate de muzeele județului Cluj participante la acest eveniment. Toate persoanele care au vizitat Centrul National de Informare şi Promovare Turistică Cluj cu ocazia acestui eveniment au beneficiat atât de informații cât și de materiale de promovare – albume, pliante, broșuri, CD-uri, hărți, semne de carte, materiale promoționale – a obiectivelor turistice din județ, în vedereacreșterii circulației turistice locale și regionale.

Participare numeroasă la Noaptea Muzeelor din Turda. 

Aproximativ 450 de vizitatori au trecut pragul Muzeului de Istorie Turda sâmbătă seara, cu ocazia celei de a 14-a ediții a evenimentului internațional Noaptea Muzeelor, mulți dintre aceștia aflându-se pentru prima dată în vizită la muzeu. De mare succes în rândul publicului s-a bucurat, în special degustarea de bucate pregătite după rețete vechi, de două mii de ani: salata de linte (lenticula), sosul de pește (garum), salata de brânză (moretum), pâinicile cu semințe (panis herba) și vinul îndulcit cu miere, toate pregătite după rețetele bucătarului roman Apicius.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.