Nicolae Giurgiu, ales președinte al PNL Turda. ”Ne regăsim cadența”, mesajul liberalilor turdeni

Nicolae Giurgiu, ales președinte al PNL Turda. ”Ne regăsim cadența”, mesajul liberalilor turdeni

Nicolae Giurgiu, ales președinte al PNL Turda. ”Ne regăsim cadența”, mesajul liberalilor turdeni

by aprilie 22, 2017 0 comments

Partidul Național Liberal Turda are de ieri un nou președinte, avocatul Nicolae Giurgiu, iar organizația locală a intrat într-o nouă etapă, ce poate fi numită una a coeziunii chiar dacă fililala locală e departe de o etapă a fuziunii propriu-zise. Noua conducere a PNL vine după o perioadă de triumvirtat politic în care cei trei consilieri locali Cristian Felezeu, Ciprian Rigman și Marius Riter au împărțit puterea politică în partid, disputată după retragerea lui Tudor Ștefănie. Care e starea internă a PNL Turda dar mai ales care e oferta politică pentru următoarele alegeri, ar trebui să fie important pentru turdeni de vreme ce gruparea liberală poate fi una din alternativele politice ce pot conduce orașul.

Ne regăsim cadența”, a fost mesajul principal pe care europarlamentarul Daniel Buda, președintele PNL Cluj l-a transmis ieri în deschiderea adunării elective a PNL Turda. Mesajul se vrea a fi o promisiune făcută turdenilor dar în același timp și un avertisment adresat inamicului politic, PSD. Liberalii se declară gata să câștige următoarele alegeri din oraș iar primul pas ar urma să fie stabilirea unei noi conduceri în organizația locală.

Evenimentul de vineri 21 aprilie poate fi văzut mai ales ca un fel de ceremonie ce a oficializat un transfer de putere dinspre grupul ex-PDL condus de Tudor Ștefănie spre grupul vechilor liberali, acum condus de Nicolae Giurgiu.

În deschiderea întâlnirii, Tudor Ștefănie a transmis un mesaj ce a inclus câteva idei ce merită menționate. Fostul primar a vorbit despre necesitatea unei strategii politice locale, despre necesitatea coeziunii și colaborării și despre ”renunțarea la încrâncenarea politică” și înlocuirea acesteia cu promovarea unor poiecte proprii. Tudor Ștefănie a explicat ulterior discursului său că dezaprobă criticile repetate de pe Facebook făcute de consilieriii PNL la adresa PSD. Ștefănie numește aceste critici ca fiind inutile și dăunătoare pe termen lung și propune o nouă strategie care să fie bazate pe promulgarea de proiecte în Consiliul Local. ”Trebuie să faci ceva cu care lumea, turdenii să te identifice”, concluzionează fostul primar. Tudor Ștefănie vorbește despre o strategie mai bună prin reununțarea la atacurile directe către PSD dar voci din vechiul PNL văd în atitudinea fostului primar o reacție defensivă. Liberalii o pun pe seama legendelor urbane privind relația veche a lui Tudor Ștefănie cu Cristian Matei dar și pe seama faptului că actualul primar PSD apare periodic și anunță dezvăluiri senzaționale despre neregulile făcute de fostul primar. ”Dezvăluirile” scoase de Cristian Matei precum pisica din sac atunci când liberalii devin prea critici în Consiliul Local, nu mai apar ulterior în spațiul public. Tudor Ștefănie vorbește de încrâncenare politică, consilierii liberali vorbesc în schimb de ”nevoia de a critica public derapajele PSD”. Fostul primar a anunțat că nu se retrage din politică, că face doar un pas în spate a și că va încerca să ajute organizația locală cu experiența adminsitrativă de care dispune.

Alegerea avocatului Nicolae Giurgiu în funcția de președinte al PNL Turda reflectă în primul rând un armistițiu intern și duce filiala locală într-o etapă a coeziunii, chiar dacă liberalii turdeni sunt departe de o fuziune propriu-zisă. Toate facțiunile din filiala locală par să fi înțeles că e nevoie de acest armistițiu intern pentru a câștiga bătălia politică cu PSD Turda. Nicolae Giurgiu a câștigat algerile de la Turda mai ales datorită faptului că nu este un personaj conflictual. Acesta a recunoscut că nu are ambiții politice personale, că dorește doar re-organizarea partidului, termen pe care îl alege cu diplomație. Noul președinte ce este prin virtutea meseriei în primul rând ca un mediator, nu a apărut ca o amenințare politică directă pentru niciunul din grupurile interne din partid.  Alegerea sa este văzută așadar și ca o temporizare a luptei politice interne.

Nicolae Giurgiu a câștigat alegerile de la Turda cu 90 de voturi din cei 130 de delegați prezenți. Mircea Abrudan, secretarul PNL Cluj a evitat să precizeze cu voce tare care a fost numărul de voturi. Nicolae Giurgiu a avut doar o scurtă ezitare și a recunoscut ulterior anunțului oficial că nu a obținut unanimitatea. ”Nu vreau unanimitate, asta e de fapt democrația. Prefer să fie cineva care să mă tragă de mânecă”, a mărturisit acesta. Având în vedere că politicienii iubesc unanimitățile, poziția noului președinte PNL nu poate fi decât liniștitoare: unanimitatea în interiorul unui partid politic e de obicei periculoasă pe termen lung.

Conducerea PNL Turda va fi formată și din 8 vicepreședinți: Florin Bugnar, Ramona Cătinaș, Igor Cojocaru, Corina Făgădar, Cristian Felezeu, Ciprian Rigman, Tudor Ștefănie, Radu Topârceanu. Consilierul local Marius Riter a fost ales secretar-trezorerier.

Cei 130 de delegați prezenți la algerile PNL au arătat o stratificare socială mai bună a nucleului dur al partidului, decât se poate vedea la PSD. Acest lucru înseamnă că mesajul politic liberal poate fi transmis mai ușor în zone sociale diferite. Un astfel de avantaj poate fi fructificat însă doar dacă partidul are o strategie și un mesaj pe măsură, dar acestea acum nu există. Noul președinte spune că știe asta și adaugă că, în plus, liberalii turdeni au nevoie de un lider, care să fie candidatul local la alegerile următoare. ”Va fi anunțat până în vară”, mai spune Nicolae Giurgiu.

Noul PNL, rezultat după alegerile de ieri nu constituie acum o amenințare politică serioasă pentru PSD Turda. Chiar și așa, PSD și Cristian Matei au, în mod oficial, un adversar nou în oraș ce aduce provocări suplimentare.
Nicolae Giurgiu și-a făcut stagiatura sub îndrumarea lui Sever Andrei Mureşan. E de așteptat ca rădăcinile profesionale formate în vechea școală de avocatură să-i fi imprimat un anume simț al ordonării lucrurilor. PNL Turda are așadar un președinte care nu va pune carul înaintea boilor, nu va vorbi de dragul de a vorbi, nu va face gesturi politice riscante, dar care poate întâmpina dificultăți când vine vorba de stabilirea unor relații sociale și politice directe. Un avocat suficient de versat să priceapă ițele juridice și politice, mai ales cele ascunse. Vrea să organizeze eficient (în traducere: să coordoneze atacurile politice dar să nu se expună loviturilor directe) și are suficient de mult umor încât să nu ia întotdeana prea în serios lupta politică, PSD-ul și pe Cristian Matei.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<