Muzeu de Partid. Managerul interimar revine

Muzeu de Partid. Managerul interimar revine septembrie 24, 2020 0 comments
de Aura Pop

Existau înainte de 1989 așa numitele muzee ale partidului, muzee care ilustrau istoria glorioasă a PCR și unde publicul vizitator era mânat în mod organizat să ia aminte la valorile neamului. După 1989 aceste muzee s-au desființat dar iată că la Turda, la 30 de ani după revoluție, un astfel de muzeu se relansează. Nu vă iluzionați, nu este vorba de un muzeu de istorie contemporană, ci de transformarea unei instituții publice de cultură într-un instrument al Partidului. Care Partid, și scris așa cu P mare ca pe vremea Odiosului? Al celor care conduc administrația publică, adică un grup de afaceriști care au consfiscat primăria apoi toate contractele publice și schimbă culoarea și panoul electoral în funcție de ce partid are șanse să câștige alegerile.

De ce îi interesează să preia muzeul ca pe o anexă din ograda proprie, greu de spus, că de cultură nu prea par interesați. În consecință nici muzeul nu mai e interesat de cultură, ci doar de Partid. Iar contribuabilii care ar trebui să se bucure de muzeu și de actul cultural plătit de stat, să își bage mințile în cap că doar cultura nu servește la nimic, adică nu face bani, și să meargă să voteze cu Partidul. Pentru asta, angajații muzeului sunt puși la treabă îmbrăcați în culoarea electorală a momentului, galben în acest sezon (deși a fost până nu de mult roșu).

Fiindcă nu era de la Partid, fosta directoare a fost dată afară pe motiv că a făcut performanță și a fost înlocuită până în prezent, în doar șase luni, de doi intermediari, amândoi de la PNL. Primul manager interimar avea vechime în muncă sub un an și vagi realizări profesionale, iar în timpul mandatului său a avut aproape zero activități, după care a fost schimbat. Am răsuflat ușurați și ne-am gândit că primarul s-a prins, în sfârșit, că a greșit și măcar va scoate în mod procedural și legal postul la concurs. Dar nici poveste, a fost numit un alt manager interimar, fără concurs, așa din pix, cică este o modă la primăria Turda.

Primul interimar nu a fost penalizat pentru nerealizări, ba mai mult, a fost permanentizat, așa se numește la primărie să ocupi un post permanent fără concurs. Coincidență totală, a fost instalat pe șestache fix pe postul celei pe care a dat-o afară și din meserie, post pentru care nu are vechimea legală în muncă, nu mai vorbim de calificări, competențe, etc.

Ne-am gândit că după un eșec penibil, primăria, dacă tot fuge ca dracul de tămâie de scoaterea postului de manager la concurs, măcar a ales un interimar mai de soi.

Noul manager se numește Dan Matei și în mod ciudat nu are postat nici un CV public. Ne-am gândit că este tot un debutant și din cauza asta nu a apucat să își facă CV deși pentru posturi publice și CV-ul trebuie făcut public. Am întrebat în stânga în dreapta prin târg și am aflat că nici vorbă, că a terminat facultatea de mai mult de zece ani, dar nu prea are vechime nici domnia sa deoarece a lucrat doar vreo doi ani la Muzeul din Turda, în rest se pare că a fost angajat doar pe contracte, fără loc de muncă stabil. Conform site-ului Ministerului Culturii nu este arheolog expert și nici expert în bunuri de patrimoniu (http://acera.cimec.ro/RegistruArheologi.aspx;http://www.cimec.ro/scripts/RegistruExperti/PatrimoniulMobil), adică în muzeu nu există în prezent nici un expert pentru domeniile fundamentale de activitate, când e nevoie trebuie să caute prin alte instituții. În rest, dat fiind că nu găsim informații publice legate de noul manager, am verificat pe net activitatea muzeului în mandatul său.

Pe site-ul muzeului la Evenimente, Expoziții, Educație, Oferte educaționale, totul s-a oprit la postările fostei directoare de parcă activitatea a încremenit în timp.

La Arheologie, ultima postare este Colocviul Național organizat în 2019, aparent interimarii nu se ocupă cu astfel de activități. Un colocviu pentru 2020, nici în variantă on-line, nu a fost anunțat. Școlile vor frecventa mai puțin muzeul în această perioadă și din acest motiv toate instituțiile de cultură valorifică patrimoniul în diverse activități și prezentări on-line. Nici o inițiativă de acest fel la Muzeul Turda.

Pe site-ul Ministerului Culturii nu există informații despre proiecte culturale depuse de MIT, nici solicitări de organizare expoziții (http://www.cultura.ro/directia-patrimoniu). Ca norocul că muzeul are curte și mai vine câte un artist să expună ceva sau să țină un concert, altfel lumea ar crede că este închis. Activitățile sunt însă organizate de alte instituții, muzeul doar deschide poarta. Ați fost recent la muzeu? Eu am fost. Vizitatorii umblă singuri prin săli, nici nu te mai supraveghează nimeni.Trist nu?

Cu ce se ocupă angajații? Conform paginii de facebook a PNL Turda (https://www.facebook.com/OrganizatiaPNLTurda/), umblă în campanie electorală cu primarul și distribuie materiale electorale prin oraș. Pentru asta iau salar, pentru asta există muzeu în oraș. Vă mai amintiți de soția lui Dragnea care detașa angajatele de la Direcția pentru protecția Copilului direct la filiala PSD din oraș? E la fel. Și procedura, și partidul, chiar dacă acum, la Turda, se cheamă PNL. Până nu demult se chemea PSD, vă mai amintiți.

Și dacă în spațiul on-line nu am găsit informații profesionale legate de noul manager, am găsit însă alte date foarte sugestive. Imediat după demiterea fostei directoare, domnia sa scria într-un comentariu pe Turdanews: „această individă hoață, parșivă, mitomană, plină de fals și lipsită de recunoștință și-ar fi sugrumat mama fără pic de ezitare ca să mai rămână mai departe în scaunul de director” (https://turdanews.net/articole/cultura/68089-directorul-muzeului-turda-a-fost-schimbat.html – redactorii au scos după câteva zile cuvintele injurioase dar deținem o copie a postării originale).Vi se pare șocant limbajul și agresivitatea unui adult, intelectual, care a fost numit manager de instituție culturală și însărcinat să răspundă de activitatea altor oameni? Se pare că primarul a fost încântat și probabil că acest comportament ține loc de CV, vechime, expertiză. Mă îndoiesc că cineva care vorbește așa se poartă altfel decât agresiv. Lumea vorbește că actualul manager este cunoscut pentru comportament violent și chiar există plângeri împotriva sa pentru violență. Să sperăm că sunt doar bârfe și că primăria i-a cerut la dosarul de angajare toate actele necesare din punct de vedere legal.

În comentariile din același ziar actualul manager interimar îl felicita pe managerul interimar de atunci (nu spunea că îi va trage peste trei luni scaunul de sub fund) și afirma „colegii care contează…îl respectă în mod autentic”. De unde știa domnul Matei cine contează dat fiind că în acel moment domnia sa nu lucra la muzeu? Politica de personal a noului manager trebuie că se bazează pe ceea ce deja afirmase public, anume că doar unii colegi contează. Profesional sperăm, și nu politic.

Aceștia care contează, pe lângă că sunt de la PNL, sunt probabil foarte bine pregătiți profesional, au studii complete, calificări, atestate (de mari experți), sunt eficienți, activi, pasionați de munca lor. Atâta că în muzeu asta nu se vede deloc. A, am uitat, sunt plecați cu pliante electorale prin oraș. Dar după alegeri vor recupera, vor munci cât toți ceilalți la un loc, vor organiza expoziții, activități pentru public, conferințe, vor face cercetări arheologice însemnate, vor depune și câștiga proiecte…adică tot ce nu s-a făcut până acum timp de șase luni. O jumătate de an de stat pe banii statului.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<