Municipiul Turda pregătit să demită conducerea Companiei de Apă Arieș

Municipiul Turda pregătit să demită conducerea Companiei de Apă Arieș

Municipiul Turda pregătit să demită conducerea Companiei de Apă Arieș

by martie 22, 2016 0 comments

Conducerea Companiei de Apă Arieș ar putea fi schimbată printr-un vot negativ declanșat de reprezentantul Municipiului Turda în Adunarea Generală a Acționarilor de la Compania de Apă Arieș, lucru confirmat astăzi pentru InfoAries.ro,  de primarul Tudor Ștefănie.

Un astfel de vot ar putea duce ipotetic la demiterea Consiliului de Administrație și ulterior la schimbarea directorului Cristian Matei, dar numai dacă votul  va fi susținut și de alți acționari minoritari. 

O astfel de situație va împinge cele două instituții  într-o luptă în instanță, deoarece e puțin probabil ca directorul general al Companiei de Apă să accepte cu ușurință pretențiile formulate de municipiul Turda, chiar dacă acesta este acționarul principal al operatorului public.

Consiliul Local Turda a acordat în acestă dimineață, într-o ședință extraordinară,  un mandat special reprezentantului Consiliului Local în Adunarea Generală a Acționarilor la Compania de Apă Arieș, mandat prin care se va vota împotriva punctelor incluse pe ordinea de zi a ședineței AGA din 30 martie.

Războiul dintre municipalitate și operatorul zonal de apă se acutizează pe fondul unei dispute ce a apărut în urmă cu circa două săptămâni. Consiliul Local Turda a aprobat atunci un proiect de hotărâre prin care își exercita drepturile speciale de control asupra Companiei de Apă. Operatorul public a reacționat și a precizat că autoritățile turdene au calitatea de acționar al Companiei de Apă dar nu mai au calitatea de autoritate tutelară, deoarece această calitate a revenit Asociației Apa Văii Arieșului. ”E un război politic”, spunea Cristian Matei, directorul general al Companiei de Apă despre modul în care primarul Tudor Ștefăni a ales să controleze întreprinderea publică. Municipalitatea a revenit printr-o serie de comunicate și a precizat că înființarea asociației Apa Văii Arieșului nu a adus înlăturarea calității de autoritate tutelară a Consiliului Local Turda și că autoritățile locale sunt îndeptățite să exercite atribuțiile de control.

Primăria Turda a mai precizat că nu a fost înștiințată cu privire la organizarea adunării AGA din 30 martie, potrivit Statutului Companiei de Apă iar Compania de Apă a precizat că a dat curs procedurilor de convcare potrivit legislației comerciale și nu statutului-cadru al societății.

Votul împotrivă în AGA va da dureri de cap conducerii Companiei de Apă

”Am acordat operatorului public un patrimoniu de peste 1000 de miliarde de lei”, preciza astăzi primarul Tudor Ștefănie, în plenul ședinței Consiliului Local. Primarul Turzii a insistat asupra faptului că de vreme ce municipalitatea nu a primit în mod express ordinea de zi a adunării AGA a Companiei de Apă dar nici materialele de ședință referitoare la exercițiul financiar al CAA, municipiul Turda nu poate vota nici ordinea de zi nici punctele de pe ordinea de zi, propuse de conducerea operatorului de apă.

Pe ordinea de zi a ședinței din 30 martie sunt incluse aprobarea raportului auditorului, aprobarea raportului administratorului, aprobarea situațiilor financiare aferente anului 2015, aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2016, aprobarea repartizării profitului, descărcarea de gestiune a membrilor consiliului de administrație și a directorului general. Toate aceste punct ar urma să fie blocate de municipiul Turda, ce deține 45% din acțiunile companiei.

”Municipiul Turda e pregătit să ceară răspunderea adminsitratorilor Companiei de Apă Arieș. Din punctul nostru de vedere, vom duce demersurile până la capăt”, spune primarul Tudor Ștefănie. Acesta  a lăsat să se înțeleagă că din punctul său de vedere ar fi binevenită demiterea Consiliului de Administrație. ”Eu nu am nicio problemăv în acest sens”, spune primarul, care a adăugat că și în 2014, Turda a făcut nenumărate adrese către Compania de Apă pentru a cere informații.

Respingerea execuției bugetare și a descărcării de gestiune dar și respigerea bugetului pe anul 2016 ar putea duce la demiterea actualului Consiliu de Administrație iar ca o consecință ulterioară s-ar putea forța și schimbarea directorului general.

Motivul pe care Turda l-ar putea invoca este acela că nu a avut acces la informațiile care să îi permită verificarea indicatorilor de performanță din strategia de administrare și pe cale de consecință nu poate verificarea respectarea planului de administrare al societății și nici îndeplinirea contractului de mandat.

La numirea unui Consiliu de Administrație al unei întreprinderi publice, acesta prezintă adunării generale un plan de administrare al societății. Scopul planului de administrare este acela de a descrie strategia de administrare a societății pe durata mandatului Consiliului de Administrație, in vederea atingerii obiectivelor și indicatorilor de perfomanță stabiliți prin contractul de mandat. Prevederi din aceste două documente interne ale unei întreprinderi publice, strategia și planul de administrare, se regăsesc ulterior în contractele de mandat ale directorilor sub forma unor obligații pe care aceștia și le asumă.

Primul pas pe care autoritățile locale doresc să îl facă e să obțină datele economico-financiare și să le compare cu datele din strategia, planul de administrare și contractul de mandat al directorului CAA. Dacă vor găsi indicatori de performanță neatinși, vor cere schimbarea conducerii Companiei de Apă.

Turda ar putea recurge la și la o altă măsură, în extremă. Să ceară ceară Consiliului de Administrație să modifice planul de administrare al societății. Ulterior ar putea să respingă prin vot noul plan iar Consiliul de Administrație va fi demis de drept. După demiterea Consiliului de Administrație ar urma numirea unuia nou iar acest lucru ar deschide ușa presiunilor la care ar putea fi supus directorul general Cristian Matei.

Miza: Cine controlează Compania de Apă după alegeri

Toate aceste operațiuni vor dura însă cel puțin trei luni de zile, fără a lua în calcul eventuale procese în instanță, fapt care face ca lupta dintre primarul Tudor Ștefănie și municipalitate, pe de-o parte și Cristian Matei și Compania de Apă pe de alta, să se mute până după alegerile locale.

Miza luptei o constituie de fapt cine va controla managerial și, de ce nu, și politic Compania de Apă Arieș.

Primăria Turda are un buget total anual de circa 88,4 milioane și o autoritate administrativă directă sau indirectă asupra circa 2000 de angajați din sectorul public, incluzând serviciile de sănătate, sociale și educația. Dacă Primăria Turda e primul anagajator public din zonă, Compania de Apă Arieș este indirect primul investitor din zonă, în infrastructură. CAA are venituri totale anuale de circa 23, 3 milioane de lei din care circa 23 de milioane sunt cheltuiți. Vorbim de milioane de lei disponibili în lucrări de investiţii, ori contracte directe cu diverși terți. Dacă luăm în calcul faptul că operatorul public de apă a coordonat în ultimii ani chiar și indirect investiții suplimentare de zeci de milioane de euro, devine clar că lupta pentru Compania de Apă este de fapt o luptă despre cine gestionează a doua resursă de bani publici a orașului și prima resursă de investiții din zonă.

Lupta dintre cei doi, primar și director general e și o luptă politică. Tudor Ștefănie cere acum Companiei de Apă să pună la dispoziției datele de gestiune și financiare aferente anului anterior, dar municipalitatea evită să vorbească de un control general asupra operațiunilor Companiei de Apă cu începere din 2009, adică de pe vremea fostului director Alexandru Sabău (PDL). Tudor Ștefănie spune că nu evită acest lucru ci vrea să rezolve lucrurile pas cu pas. ”Acum ne-am referit la de Adunarea Gnerală a Acționarilor, vorbim de niște principii. Am acordat Companiei de Apă un patrimoniu al Turzii de peste 1000 de miliarde de lei și nu știm cum e gestionat”, spune primarul ce dezmite acuzațiile unei lupte politice. Cristian Matei, candidat la postul de primar la Municipiului Turda spune că demersurile lui Tudor Ștefănie sunt de un război politic și o deturnare a atenției opiniei publice.

Așa cum au stat lucrurile, după alegerie din 2012, prin împărțirea centrelor de putere -PSD și Compania de Apă, PNL și Primăria Turda, a rezultat un relativ echilibru al puterii în oraș.

Cei doi lideri politici au fost constrânși, chiar și numai politic, să negocieze unul cu celălalt. Acum echilibrul e pe cale să se rupă iar în această luptă vor conta mai ales voturile de la alegerile locale.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<