Municipiul Turda e obligat să înscrie statutul de arie protejată în cazul terenurilor din Băi

Municipiul Turda e obligat să înscrie statutul de arie protejată în cazul terenurilor din Băi by februarie 19, 2018 0 comments

Administrația locală de la Turda este obligată să înscrie în cartea funciară existența sarcinilor speciale ce decurg din statutul de arie naturală protejată a terenului din Băile Sărate, a precizat astăzi, pentru InfoAries.ro, Marcel Grigore, directorul general adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Consiliul Local Turda a adoptat în mod repetat o serie de acte administrative de înscriere în cartea funciară a unor terenuri din perimetrul ariei naturale protejate Sărăturile Ocna Veche, fără a menționa acest statut special.

Ultima hotărâre din care lipseste prevederea privind statutul de arie protejată a unui teren din Băile Sărate a fost adoptată de Consiliul Local în 1 februarie 2018. Printr-o hotărâre, Consiliul Local Turda decis divizarea unei parcele de teren situată pe platoul de deasupra lacului Tarzan. Prin actele cadastrale s-au obținut două parcele de 7652 mp, având categoria de folosință „pădure”, proprietar Municipiul Turda – domeniul public cu titlul de drept lege.

aster tripolium - typha

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară a precizat pentru InfoAries.ro că statutul de arie protejată a unui teren trebuie menționat în documentațiile cadastrale.

Cazurile și regimul juridic al notărilor sunt prevăzute de art .902-903 din Codul Civil, precum și alte legi speciale.

Astfel, Ordonanța de Urgență nr 57 privind regimul ariilor protejate, conservarea habitatelor naturale , a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare , face referire la înscrierea în planurile cadastrale și în cartea funciară a acestui atribut al terenurilor. În acest sens sunt și dispozițiile art. 18, alin. (2) lit e din Regulamentul de avizare, recepție, și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară , aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr 700/ 2014, cu modificările și completările ulterioare, care menționează în categoria notărilor calitatea de arie naturală protejată ori de coridor ecologic”, a explicat Marcel Grigore, director general adjunct al ANCPI.

Acesta a mai precizat că notarea in evidențele de cadastru a ariilor naturale protejate și a coridoarelor ecologice se efectuează de către birourile de cadastru și publicitate imobiliară în baza actului normativ specific sau, după caz, a actului administrativ emis de autoritățile publice locale sau centrale, confom dispozitiilor art. 8 alin. (1) și a art 15 din ordonanța de urgență 57, precum și în baza documentației tehnice avizate de oficiul teritorial.

Este  a doua oară când Consiliul local Turda dispune înscrierea în Cartea Funciară a unui teren în arealul Băilor, fără a menționa în documentele administrative locale statutul de arie protejată. Prin HCL 190 din 2011, Consiliul Local Turda a aprobat documentatia cadastrală de identificare a unui imobil în teren și elaborarea operațiunilor de Carte Funciară necesare întăbulării dreptului de proprietate pentru terenurile din zona Durgău.

Terenul a fost înscris în Cartea Funciarară ca și teren neproductiv, deși anterior în documentele Consiliului Local și documentele Ministerului Agriculturii figura divizat în parcele ce includeau pășuni colinare, lacuri și bălți și pădure/tufăriș.

  Terenurile din zona Durgău- Băi Sărate sunt incluse în aria protejată Natura 2000, Sărăturile Ocna Veche și sunt sub supravegherea firmei GreenViro din Cluj, care este curatorul zonei.

Agenția Națională pentru Arii Protejate a confirmat anterior că statutul zonei trebuie înscris în documentațiile cadastrale dar a precizat că rolul curatorilor este limitat și aceștia nu pot interveni în întocmirea actelor juridice de dipoziție.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.