Municipalitatea din Câmpia Turzii propune atribuirea unui teren prin încălcarea Legii spaţiilor verzi

Municipalitatea din Câmpia Turzii propune atribuirea unui teren prin încălcarea Legii spaţiilor verzi

by iulie 8, 2015 0 comments

Autorităţile locale din Câmpia Turzii vor aproba astăzi, de la ora 14 într-o şedinţă extraordinară atribuirea în folosinţă gratuită a unui teren de de 4320 mp către Compania Naţională de investiţii care va construi pe acel amplasament un bazin de înot didactic şcolar.

Proiectul, unul laudabial al autorităţilor locale, stă însă sub semnul unor limitări impuse de legislaţia privind spaţiilor verzi, limitări pe care se pare că administraţia locală de la Câmpia Turzii le-a ignorat ori nu le-a rezolvat complet.

Potrivit legii, singurele obiective ce pot fi construite în zonele verzi sunt pentru activităţi socioculturale. Locul de amplasare a obiectivelor, suprafaţa terenurilor şi condiţiile de desfăşurare a activităţii ulterioare se determină în baza unor proiecte de specialitate, de amenajare a teritoriului şi urbanism, avizate şi aprobate conform legii, se arată în Legea 24 din 2007, republicată.

Prevederile restrictive din lege gândite să protejeze spaţiile verzi de construcţii numeroase continuă cu cele de la art 18 al legii care precizează expres că înstrăinarea şi atribuirea terenurilor cu spaţii verzi se efectuează în condiţiile prevăzute de lege, cu păstrarea destinaţiei de spaţiu verde.

Schimbarea destinaţiei terenurilor înregistrate în registrul local al spaţiilor verzi se poate face numai pentru lucrări de utilitate publică, stabilite în baza documentaţiilor de urbanism, aprobate conform legislaţiei în vigoare.

Altfel spus, transmiterea către Compania Naţională de Investiţii a terenului se poate face potrivit legii dar numai cu destinaţia “spaţiu verde”, cu toate limitările ce decurg din aceasta şi nicidecum pentru zonă de divertisment.

Ba mai mult, schimbarea de destinaţie care este făcută implicit şi în acest caz este condiţionată de existenţa unui plan de urbanism. }n mod normal, Primăria ar fi trebuit să prezinte Consiliului Local un plan urbanistic prin care să se schimbe detinaţia terenului şi abia apoi să propună tranferarea aceastuia către CNI.

Reprezentanţii serviciului de urbanism din Primăria Câmpia Turzii spun că nu există un plan de urbanism pentru parcela ce va fi transmisă spre CNI, dar că există totuşi un astfel de plan urbanistic de detaliu pentru întreg parcul. un alt amplasament adiacent. “Nu e un plan urbanistic pentru parcela aceasta dar  se va elabora odată cu documentațiile pentru eliberarea autorizației de construcție. Există un schimb un plan urbanistic pentru întreg parcul. Parcul nu e doar spațiu verde pentru că există în PUG prevazute cladiri pentru agrement și sport încă din 1996-1998. ”, explică unul din funcţionarii Primăriei Câmpia Turzii.

 Potrivit aceleiaşi legi municipalitatea din Câmpia Turzii ar fi trebuit să întocmească registrul spaţiilor verzi din oraş, care să inventarieze toate spaţiile verzi. Registrul ar fi permis, sub obligaţia impusă de lege, să se monitorizeze destinaţia şi schimbările fiecărei suprafeţe din oraş.

Transmiterea către CNI a parcelei de parc este vulnerabilă din punct de vedere juridic, în afara unui plan urbanistic care să specifice schimbarea de destinaţie, astfel că poate fi foarte uşor contestată în instanţele de contencios administrativ.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.