Morții turdenilor în beznă totală. De ce nu sunt iluminate cimitirele din oraș?

Morții turdenilor în beznă totală. De ce nu sunt iluminate cimitirele din oraș? by ianuarie 14, 2020 0 comments

Cimitirele turdenilor sunt cufundate într-o beznă totală. Senzația este una de complet disconfort pentru cei vii. Imaginați-vă că vă duceți apropiații, odată morți, în cel mai sumbru loc cu putință. Un loc în care întunecimea, frigul și dezolarea sunt stăpâne.

De ce nu sunt iluminate decent cimitirele din oraș? E o problemă ce ține de decență și civilizație, mai ales în condițiile în care municipalitatea se laudă că a accesat fonduri de 100 de milioane de euro.

Cimitirul Central. Locul sumbru și dezolant în care stau morții turdenilor. Câțiva stâlpi pe aleea centrală ar putea schimba situația

Cimitirul Central din Turda. Locul sumbru și dezolant în care stau morții turdenilor. Câțiva stâlpi pe aleea centrală ar putea schimba situația

E ora 19.30 în Cimitirul central și câțiva oameni, rudele unui decedat,se pregătesc să plece acasă. A fost un priveghi, o datină românească de omagiere a celui decedat. Pe tot parcursul serii oamenii au aruncat doar priviri furișe spre cimitir. E scufundat în cea mai cumplită beznă, cu ceață și frig. E cel mai dezolant loc al Turzii, cel mai sumbru cu putință. Imaginați-vă că vă duceți apropiații în acest loc.

Desigur, vor fi voci care vor spune că mormântul e oricum rece, întunecat și categoric dezonlant. Varianta spirituală- indiferent de religie – e aceea că morții stau oricum în lumina lui Dumnezeu, așadar e cu totul irelevant cât de iluminat e un cimitir. Or fi morții în grija lui Dumnezeu, dar rămășițele lor au rămas în grija noastră.

Alții vor spune că ar fi culmea să asiguri iluminatul unui cimitir câtă vreme nu se asigură iluminatul pe străzile celor vii. Alte voci vor spune că cimiterele sunt proprietatea bisericilor și nu domeniu public. Acest argument pică deoarece oricând aleile din cimitir pot fi donate. Avem un astfel de exemple în trecut când administrația locală a preluat terenuri private pentru a finanța transformatoare de sute de mii de lei, destinate unor blocuri private.

Argumentele de mai sus sunt coerecte în felul lor. Ele nu exclud însă întrebarea de bun simț, de ce nu sunt iluminate decent cimitirele din oraș.

Sylvan Constellation e un proiect propus de arhitecți pentru cimitirele viitorului. Trupurile celor decedați sunt incapsulate iar biomasa emisă din corpurile lor e transformată în lumină.

Sylvan Constellation e un proiect propus de arhitecți pentru cimitirele viitorului. Trupurile celor decedați sunt incapsulate iar biomasa emisă din corpurile lor e transformată în lumină.

”Ce facem cu rămășițele morților noștri reflectă caracterul nostru al celor ce trăim”, este una din replicile specialiștilor de la Universitatea Columbia (SUA). O echipă a centrului de cercetare a DeathLab din cadrul universității americane a venit cu ideea neobișnuită de a folosi corpul celor decedați pentru a crea biomasă, biogaz și lumină. Cercetătorii au lansat o astfel de idee precum incapsularea celor morți sub podul Manhattan și crearea unei feerii luminoase. O soluție pentru orașele suprapopulate ale viitorului, o blasfemie spun alții. Ideea ca la moarte corpul să fie incapsulat și să genereze lumină este un SF și cu siguranță nu ar putea fi aplicată într-o țară creștin ortodoxă precum România unde doctrina Bisercii este foarte strictă și prevede explicit îngroparea în pământ.

În California, Mountain View Cemetery este iluminat feeric. Se organizează chiar și sărbătoarea Noului An. În Japonia, fiecare cimitir are aleile iluminate discret.

Probabil vor fi ironii la ideea că am ales să compar Turda cu orașele englezești, americane sau japoneze. De la cimitirul de pe râpa lui Fodor până la Arnos Vale Cemetery din Bristol, UK, une se vând tricouri și voluntarii sunt așteptați cu cafea și brioșe pentru a curăța cimitirul e ceva cale lungă, în toate sensurile posibile.

 Mountain View Cemetery din California e iluminat feeric

Mountain View Cemetery din California e iluminat feeric

Am citat aceste exemple deoarece ele fac parte din lumea civilzată. Turda are pretenția că e un oraș turistic care e cunoscut chiar internațional.

Ne place lumina – la fel ca și celor de la DeathLab – și le aprindem morților noștri lumânări. Ne onorăm străbunii – chiar dacă diferit de japonezi- îi pomenim și le organizăm parastase.

Așadar putem întreba de ce nu sunt iluminate decent cimitirele din Turda?

În așteptarea unui răspus la această întrebare, putem doar constanta că cineva a scos din priză chiar și crucea ce ilumina Turda, de sus, de pe deal.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.