Arheologii sibieni au descoperit un mormânt roman de inhumație, cu cistă realizată din cărămizi legate cu mortar. Prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca și dr. Gheorghe Natea au făcut descoperirea pe 5 noiembrie, iar două zile mai târziu, Gheorghe Natea, Florentin Perianu și Sergiu Chideșa au desfăcut și cercetat mormântul. Potrivit Muzeului Național “Brukenthal”, acesta conținea osemintele unei femei, care purta un colier realizat din sârmă de aur, pe unele segmente cu mărgele din sticlă, un cercel din aur ornamentat cu sârmă din aur și o perlă la capătul unei tije, precum și o monedă din bronz.
Mormântul a fost descoperit în situl arheologic numărul 8 de pe sectorul I al autostrăzii Sebeș – Turda. “Pe amplasamentul traseului de proiect al Lotului 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, km 0+000-17+000 (Beneficiar: C.N.A.I.R S.A.; Antreprenor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA Pomponio Constructii S.R.L) au fost identificate, în anul 2015, opt situri arheologice, în urma diagnosticului arheologic intruziv realizat de către arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. În prezent, situl arheologic numărul 8 este cercetat de un colectiv de arheologi de la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu”, informează conducerea MN “Brukenthal”.
Materialele arheologice descoperite au fost predate în custodia Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Anul trecut, au fost găsite opt situri arheologice, pe tronsonul de 17 kilometri al primului lot al autostrăzii, în urma diagnosticului arheologic intruziv realizat de către arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. În vara acestui an pe şantierul Autostrăzii Sebeş- Turda, lotul 2, de 24 de kilometri, de la ieşirea din Alba Iulia până la Teiuş, au fost descoperite alte 10 situri arheologice ce datează din epoca neolitică. Traseul Autostrăzii Sebeş-Turda cuprinde aproximativ 30 de situri arhologice şi zone protejate, 12 dintre ele intrând deja în atenţia specialiştilor de la Muzeul Naţional de Istorie şi a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, odată cu începerea lucrărilor pe loturile 4 şi 3 şi demersurilor pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie. Până în prezent, au fost identificate opt situri pe segmentul 4 dinspre Turda, respectiv alte patru pe lotul 3, zona Aiud.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.