Morcovul și bățul. ”Cel mai performant primar” a ratat-o pe ”Mama patriei”

Morcovul și bățul. ”Cel mai performant primar” a ratat-o pe ”Mama patriei” by octombrie 29, 2019 0 comments

Distrat și ușor apatic, primarul Cristian Matei își scoate eșarfa tricoloră de primar. E aproape ora 14.00 și întâlnirea de la Săndulești, Cluj dintre Viorica Dăncilă și activul de partid e pe cale să se încheie. Cristian Matei își scoate eșarfa înainte chiar ca Viorica Dăncilă, președinta PSD să iasă din primăria unde dă mâna cu activiști, fermieri și funcționari, toți adunat la un loc. Anterior sosirii lui Dăncilă, Cristian Matei,primarul Turzii stătea cuminte, în linie, alături de primarii Călin Fărgaciu și Aurel Truță.

În urmă cu ceva timp, primarul Turzii vorbea despre un pol regional politic și lansa subtil ideea că ar putea fi un lider regional.”Liga regională” a PSD prezentă la Săndulești a fost formată din ”cel mai performant primar al Clujului”, cum e supranumit Matei la televiziunile unde-și face publicitate, flancat de ”repetentul” politic Fărgaciu și Aurel Truță, primarul comunei cu cea mai mică populație din toate cele șase județe al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest. Din ”Liga regională” formată din cei trei primari, unul era PNL-ist.

Simbolurile populare insoțesc mesajul de campanie al PSDAcum câteva săptămâni, președintele interimar al PSD Cluj, Liviu Alexa critica proasta prestație a unor primari PSD în campania de strângere de semnături pentru Viorica Dăncilă. Pe listă se afla și Călin Fărgaciu, primarul din Săndulești. Ăla a fost bățul. Presa l-a numit pe Fărgaciu un ”repetent politic”.  În urmă cu circa două săptămâni, Liviu Alexa îl numea pe primarul Turzii ”cel mai performant primar din județ”. Ăsta a fost morcovul, în varianta bună a înțelesului său.

La scurt timp după declarațiile publice menționate, situația se inversează. ”Repetentul” politic Călin Fărgaciu ce nu aduna semnături pentru Dăncilă se trezește cu ea la ușă iar ”cel mai performant primar” o ratează. De data asta primarul din Sănduleși ia morcovul iar primarul Turzii primește bățul.

Viorica Dăncilă a schimbat broșele ”Theresa May” pe o broșă ce preia simbolul electoral al campaniei ei pentru prezidențiale

Viorica Dăncilă a schimbat broșele ”Theresa May” pe o broșă ce preia simbolul electoral al campaniei ei pentru prezidențiale

Marți dimineața, Spitatul Municipal Turda fierbea. Totul era în curățenie generală, se anunța că Dăncilă va vizita unitatea sanitară. Au fost mobilizați până și pompierii ca să verifice riscurile unor incendii. Este scena aceea heirupistă pe care ne-o amintim cu toții din comunism sau vizitele oficiale din ultimii zeci de ani. Vin Tovarășul și Tovarășa și totul trebuie lustruit.

Dăncilă a ajuns la Săndulești iar primarul Călin Fărgaciu citează din Petre Daea, un fel de bun venit: ”Mama este ca și țara”. Nu mai continuă ideea clar dar toți știm urmarea, deoarece Dăncilă ne spune adesea că e și mamă. Așadar nu putem fi siguri că Dăncilă ar fi ”Mama Patriei” ori ”Mama Patrie” sau orice altă combinație de acest fel . Daea, încântat, dă să zică ceva dar nu mai reușește, deoarece Dăncilă îi taie replica. I se adresează unui adolescent și-l întreabă cum îl cheamă. Află că-l cheamă Raul apoi se miră ce nume frumos are copilul. Fărgaciu o informează că a fost întâmpinată de trupa de dansatori ai comunei Săndulești. ”Ooooo….”, se miră Dăncilă.

Președinta PSD e în tinută elegantă de campanie. Un coc foarte atent aranjat cu împletituri delicate la spate și o ținută neagră cu modele ce redau cusături tradiționale românești.

Dăncilă poartă și o broșă. Nu e vreuna din broșele ”Theresa May” cu care ne-a obișnuit după rebrănduirea din a doua săptămână de mandat. E broșa de campanie electorală ce susține tema de campanie ”Pentru România”.

Oficialii urcă în Primărie în sala festivă. Pe scaune Dăncilă, la dreapta Liviu Alexa președintele PSD Cluj, la stânga, gazda, primarul din Săndulești. ”Liderul regional” e puțin mai încolo.

Dăncilă nu a ajuns la Turda, la o întâlnire politică publică alături de ”cel mai performant primar din județ” dar a ajuns la 10 km de Turda la Săndulești. Nu a mai ajuns nici la Spitatul Municipal. De regulă, vizitele electorale sunt organizate de către președintele partidului din județ la cererea staff-ului de campanie. Staff-ul de campanie transmite care sunt nevoile (electorale,de comunicare) și care sunt limitele dar organizarea cade în responsabilitatea președintelui de filială.

De ce nu a adus-o Liviu Alexa pe Dăncilă la Turda dar aceasta a ajuns într-o piață la Dej? Ambii primari au anunțat că susțin noul interimat al lui Alexa. PSD-ul putea umple Sala Mare a Primăriei Turda. Guvernul PSD a finanțat administrația locală de la Turda iar ”șlefuirea” Spitatului Municipal arăta că administrația locală e interesată de vizită.

O explicație poate fi dată de diferențele dintre cei doi lideri PSD, Matei și Alexa. Cel din urmă este foarte atent să controleze politic partidul în județ. Orice consolidare de imagine a primarului Cristian Matei, în raport cu liderii partidului e în detrimentul lui Alexa. O întâlnire în Sala Mare a Primăriei Turda cu flori, tablouri și candelabre sclipind e mai memorabilă decât o întâlnire în sala de nunți de la Săndulești.

Cristian Matei nu e un lider cu înclinații spre ”colectivism”. E un lup singuratic, rebel, și care face politică mai mult de capul lui decât după indicațiile date de partid. El, dar și primarul Dejului știu foarte clar că ora exactă în partid se dă de la București astfel că orice revoltă împotriva conducerii partidului e inutilă și neproductivă, mai ales dacă mai primești și niște bani de la Guvern. Matei nu l-a validat pe Liviu Alexa din convingere sau pentru că-l respectă ci pentru că știa că opoziția directă e inutilă. Primarul Turzii e un om politic abil, dar mai ales pragmatic. Matei nu a câștigat o luptă politică directă în partid deoarece e incapabil să electrizeze mulțimile. E genul care se infiltrează. Până să realizezi bine, ți-a tras preșul de sub picioare. A câștigat competițiile politice doar atunci când adversarii săi au fost divizați sau slăbiți. Până atunci le-a dat târcoale și a așteptat. Asta face și acum. Alexa îl scosese din peisaj pe Nasra iar managementul conflictual al noului președinte, cu bățul și morcovul, va duce la eliminarea adeversarilor politici direcți ai primarului Turzii.

Alexa s-a dezlănțuit deja împotriva Luciei Suciu, primărița din Chinteni un adeversar politic declarat al primarului Turzii. Încet, încet Liviu Alexa curăță calea spre președinția PSD Cluj pentru Cristian Matei. Primarul Turzii trebuie doar să aștepte ca natura conflictuală a actualului președinte al PSD Cluj să-l conducă pe acesta spre un eșec. Atunci, Cristian Matei poate ajunge președinte al PSD Cluj, sau măcar poate să adune cioburile ce-au mai rămas. Motivul pentru care ”cel mai performant primar” nu a avut o întîlnire cu ”Mama Patriei” la Turda e aceea că primarul Turzii îi suflă-n ceafă președintelui PSD Cluj iar acesta o simte deja.

  Viorica Dăncilă a ajuns la 10 km de Primăria Turda astfel încât primarul Cristian Matei să  înțeleagă foarte clar și să nu aibă dubii atunci când se întreabă cine e șeful ce conduce PSD Cluj.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.